صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۳:۵۹ - ۰۵ فروردين ۱۴۰۳

بارداری ممکن است عمر زیست‌شناختی را تا ۲ سال بیشتر کند

سلول‌های بدن در دوران بارداری سریع‌تر پیر می‌شوند، اما به نظر می‌رسد که در ماه‌های پس از تولد، سلول‌ها و بافت‌های بدن بهبود می‌یابند و حتی جوان‌تر می‌شوند.
کد خبر : 902916

به گزارش گروه پژوهش خبرگزاری علم و فناوری آنا، به نقل از مجلۀ ساینس؛ بارداری آزمونی سخت برای میزان انعطاف‌پذیری بدن است. حمایت از رشد جنین در حال رشد مستلزم سازگاری‌های فیزیکی، هورمونی و شیمیایی گسترده‌ای است که می‌تواند همۀ اندام‌های اصلی را دگرگون کند و به طور بالقوه منجر به عوارض شدید سلامتی مانند فشار خون بالا و پره‌اکلامپسی شود.

با این حال، آیا بارداری واقعا روند پیری را تسریع می کند؟

نتایج یک مطالعه تازه نشان می‌دهد که شاید چنین باشد. دانشمندان در مقاله‌ای که اخیراً در جملۀ متابولیسم سلولی (Cell Metabolism) منتشر کردند، نشان می‌دهند که استرس بارداری می‌تواند سن بیولوژیکی فرد را تا ۲ سال افزایش دهد؛ البته ممکن است این پدیده تا حدی در دورۀ پس از زایمان معکوس باشد.

اما نتایج این پژوهش نشان می‌دهد آشکارا برخی از افرادی که پس از زایمان به نوزاد خود شیر می‌دهند، ممکن است «جوان‌سازی» بیولوژیکی را تجربه کنند و بدین ترتیب حتی جوان‌تر از اوایل بارداری خود به چشم بیایند.

الیزابت برتون جانسون (Elizabeth Bertone-Johnson)، اپیدمیولوژیست دانشگاه ماساچوست آمهرست، اظهار می‌کند که این یافته‌ها نشان می‌دهد که رویدادهای دوران بارداری و پس از آن پیامدهای عمیقی بر سلامتی فرد دارد.

سال گذشته، در تحقیقات انجام شده توسط دانشمندان دانشکده پزشکی هاروارد، به رهبری وادیم گلادیشف (Vadim Gladyshev)، دانشمند رشتۀ زیست پزشکی، آشکار شد که در دوران بارداری علائم پیری سریع ظاهر می‌شود. دانشمندان تغییرات اپی‌ژنتیکی ظریفی را در نمونه‌های خون افراد باردار مشاهده کردند که نشان دهندۀ تسریع بالقوۀ روند پیری سلولی است.

عواملی مانند ژنتیک، استرس و رژیم غذایی بر سن بیولوژیکی اندام‌ها، سلول‌ها و بافت‌هایی که توسط «ساعت‌های اپی‌ژنتیک» اندازه‌گیری می‌شود، تأثیر می‌گذارند. پیری سریع که با افزایش تجمع آسیب مشخص می‌شود، خطر بیماری و مرگ و میر را افزایش می‌دهد.

هرچند جای تعجب نیست که بارداری باعث ایجاد استرس در بدن شود، تیم گلادیشف کشف کردند که این اثر تا حدی پس از زایمان، در مرحله بهبودی بدن، معکوس می‌شود.

کایران اودانل (Kieran O’Donnell)، محقق دانشکده پزشکی ییل، تحقیقات مشابهی انجام داده است و متیلاسیون دی‌ان‌ای در نمونه‌های خون جمع‌آوری‌شده در دوران بارداری و پس از آن را بررسی کرده است. نتایج نشان داد که پیری سلولی در دوران بارداری افزایش یافته است، به طوری که شرکت‌کنندگان از نظر بیولوژیکی 1 یا 2 سال پیرتر از سن واقعی خود به نظر می‌رسند.

جالب است که نمونه‌های خون پس از زایمان روند معکوس شدیدی را نشان می‌دهد، چنانچه سن بیولوژیکی ۳ تا ۸ سال جوان‌تر از اوایل بارداری به نظر می‌رسد.

اودانل در تفسیر این روند معکوس با احتیاط از عنوان «جوانسازی» واقعی استفاده می‌کند و تاکید می‌کند که باید بر پیامدهای سلامتی و طول عمر در آینده توجه شود و این امر نیازمند پژوهش‌های بیشتر است.

آندرس کاردناس (Andres Cardenas)، اپیدمیولوژیست در دانشگاه استنفورد، بر تأثیر پیچیده سبک زندگی، رژیم غذایی و محیط بر اپی‌ژنتیک تأکید می‌کند، این امر می‌تواند تفسیر پیری بیولوژیکی را پیچیده‌تر کند.

اودانل قصد دارد این مطالعه را با نمونه‌ای بزرگ‌تر و متنوع‌تر تکرار کند و به بررسی نابرابری‌های بالقوه در سطح جمعیت و بررسی تأثیر پیری سلولی بر پیامدهای سلامت در آینده بپردازد، به‌ویژه در میان جوامعی که سطوح بالایی از استرس مزمن را به دلیل نابرابری‌های سیستمیک تجربه می‌کنند.

او بر نیاز به پرداختن به تغییرات ساختاری و سیاستی برای حمایت از سلامت والدین در طول دورۀ بارداری، با هدف کاهش نابرابری‌های سلامت و بهبود نتایج برای نسل‌های آینده، تاکید می‌کند.

انتهای پیام/

برچسب ها: بارداری جوانی
ارسال نظر