صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۵:۲۵ - ۲۰ اسفند ۱۴۰۲

چرا مدفوع بوی بدی دارد؟

مهم نیست چه نامی برایش استفاده می‌کنید - مدفوع، دستشویی یا پی‌پی - از این واقعیت گریزی نیست که بوی نامطبوعی دارد. اما هرچند بوی بد مدفوع امری طبیعی است، آیا تا به حال فکر کرده‌اید که چرا چنین است؟
کد خبر : 901072

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا به نقل از لایوساینس، به گفته شلبی یاچزکو (Shelby Yaceczko)، پژوهشگر و متخصص تغذیه از مرکز سلامت دانشگاه کالیفرنیا، بوی نامطبوع مدفوع به دلیل محصولات جانبی است سیستم گوارش هنگام هضم غذا آزاد می‌کند. یکی از ترکیبات سازندۀ این بوی بد، اسکاتول (skatole) است که به نام 3-متیلندول (3-methylindole) نیز شناخته می‌شود. باکتری‌های موجود در دستگاه گوارش هنگامی که اسید آمینۀ ال‌تریپتوفان (L-tryptophan) را تجزیه می‌کنند، این ترکیب را نیز آزاد می‌کنند. جالب اینجاست که این ترکیب در گل‌هایی مانند یاس با غلظت‌های کم وجود دارد و منجر به بوی مطبوعی این گل‌ها می‌شود.

بیش از 10,000 گونۀ میکروبی در بدن انسان زندگی می‌کنند و تعداد سلول‌های باکتریایی درون بدن انسان بیشتر از سلول‌های خود انسان است. این میکروارگانیسم‌ها نقش مهمی در هضم غذا دارند و تا حد زیادی علت بوی مدفوع نیز هستند. باکتری‌های مختلف، بسته به مواد غذایی که تجزیه می‌کنند، گازهای متفاوتی آزاد می‌کنند. عواملی مانند الگوهای غذایی، مصرف الکل، مکمل‌های غذایی و داروها می‌توانند بر بوی مدفوع تأثیر بگذارند. به عنوان مثال، الکل‌های قندی مانند سوربیتول (sorbitol) که در آب نبات‌ها وجود دارد، می‌توانند در مدفوع بوی بدی ایجاد کنند. غذاهای غنی از سولفات‌ مانند تخم مرغ، کلم بروکلی، گل کلم، پیاز، حبوبات و گوشت نیز می‌توانند در تولید گاز گوگرد در طول هضم نقش داشته باشند و به مدفوع بوی تخم مرغ فاسد بدهند.

هضم غذاهای فرآوری شده و شیرین نیز می‌تواند منجر به افزایش تولید گاز و بوی قوی‌تر در مدفوع شود. همچنین مصرف بیش از حد الکل می‌تواند با اختلال در فرآیند گوارش منجر به مدفوع بدبو شود.

با همۀ این‌ها، اگر متوجه تغییر بوی مدفوع خود شدید، احتمالاً به دلیل تغییر در رژیم غذایی یا دارو است. اما اگر بوی بد مدفوع دائمی شود و به ویژه با علائمی مانند اسهال، خون در مدفوع، درد شکم یا تب همراه شود، می‌تواند نشان‌دهنده مشکلی جدی برای سلامتی باشد. شرایطی مانند بیماری های سوء‌جذب یا عفونت می‌توانند علت زمینه‌ای بوی بد مدفوع باشند که برای درمان نیاز به مراقبت پزشکی دارند.

انتهای پیام/

ارسال نظر