صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۲:۵۲ - ۲۰ اسفند ۱۴۰۲
علم و فناوری در بودجه دولت‌ها؛

چشم‌انداز تاریک بودجۀ ایالات‌متحده برای علم

بسیاری از سازمان‌های پژوهشی ایالات‌متحده با کاهش یا رکود بودجه‌ روبرو شده‌اند.
کد خبر : 900997

به گزارش گروه پژوهش و دانش خبرگزاری علم و فناوری آنا؛ با نزدیک شدن به فصل بودجه‌ریزی در کشور‌های مختلف، آنا در مجموعه گزارش‌هایی به بررسی بودجه‌های پژوهشی در کشور‌های مختلف پرداخته است.

به تازگی گزارشی در مجله ساینس منتشر شده که در آن به کاهش بودجه سازمان های پژوهشی ایالات متحده اشاره شده است. متن حاضر مروری است بر مهم‌ترین نکات مطرح شده در این گزارش.

* دوران سخت از راه می‌رسد

بر اساس آنچه از لایحۀ بودجۀ دولت ایالات‌متحده به نظر می‌رسد، دانشمندان این کشور باید برای دورانی سخت آماده شوند. پیش‌بینی می‌شود که کنگرۀ ایالات‌متحده در همین هفته، هنگامی که شش لایحه هزینه سال ۲۰۲۴ را تصویب می‌کند، پیشنهاد کند که بودجۀ چندین موسسۀ تحقیقاتی بزرگ فدرال کاهش یابد یا اساساً راکد بماند.

بنیاد ملی علوم (National Science Foundation) در این میان با بیشتری میزان کاهش بودجه روبرو است و قانونگذاران بودجۀ ۹.۰۶ میلیارد دلاری این سازمان را با کاهش ۸.۳ درصدی، نسبت به سال ۲۰۲۳  نزدیک به ۸۲۰ میلیون دلار کم کرده‌اند. قرار است برنامه‌های علمی ناسا نیز با ۵.۹ درصد کاهش به ۷.۳ میلیارد دلار برسد. علاوه بر این، کنگره هزینه‌های مرتبط با تحقیقات در آژانس حفاظت از محیط زیست (Environmental Protection Agency)، سازمان زمین‌شناسی ایالات‌متحده (U.S. Geological Survey) و موسسۀ ملی استاندارد و فناوری (National Institute of Standards and Technology) را نیز کاهش داده است. در این میان تنها مخارج تحقیقاتی وزارت کشاورزی ایالات‌متحده (U.S. Department of Agriculture) بدون تغییر باقی مانده است.

دفتر علوم وزارت انرژی (Department of Energy) با ۱.۷ درصد و افزایش ۱۴۰ میلیون دلاری بودجه، به رقم ۸.۲۴ میلیارد دلار رسیده است که یکی از معدود طرح‌های تحقیقاتی است که تقویت شده. با این حال، همانطور که ناظران اشاره می‌کنند، حتی این میزان افزایش نیز با سرعت تورم مطابقت نخواهد داشت.

مت هوریهان (Matt Hourihan)، کارشناس سیاست‌های علمی در فدراسیون دانشمندان آمریکایی (Federation of American Scientists) می‌گوید: «ما می‌دانستیم که به دلیل محدودیت‌های مخارج مورد توافق رئیس‌جمهور جو بایدن و کنگره، مسئلۀ بودجه‌های پژوهشی چالش‌برانگیز خواهد بود، اما با این حال وضعیت کنونی بسیار نومیدکننده است. کاهش بودجۀ سازمان‌هایی مانند بنیاد ملی علوم و موسسۀ ملی استاندارد و فناوری، آن هم در دوره‌ای که باید حمایت از دانشمندان و مهندسان آمریکایی را افزایش دهیم، مشخصاً پذیرفتنی نیست».

این شش لایحه، که باید برای جلوگیری از تعطیلی بخش‌هایی از دولت تا ۸ مارس تصویب شوند، نشان‌دهندۀ پیشرفت‌ها در حل بن بست ۵ ماهه در سطح مخارج دولت برای سال مالی جاری است که از اول اکتبر ۲۰۲۳ ادامه داشته. این بن بست منجر به تعطیلی موقت بخش‌های از دولت شده بود و بخش زیادی از بودجۀ این موسسه‌ها را در سطوح ۲۰۲۳ نگاه داشته است و امکان شروع برنامه‌های جدید را از آنها گرفته است.

در ادامه به برخی نکات کلیدی مرتبط با علم در این سند بودجه می‌پردازیم:

* بنیاد ملی علوم

مقامات بنیاد ملی علوم برای مدیریت بودجۀ ۹ میلیارد دلاری خود با تصمیمات سختی روبرو خواهند شد. این میزان تقریباً ۲.۳ میلیارد دلار کمتر از درخواست ۱۱.۳ میلیارد دلاری کاخ سفید است. کنگره بودجه بنیاد ملی علوم را در سال گذشته از طریق هزینه‌های اضطراری و بودجه تعیین شده برای اداره فناوری، نوآوری و مشارکت (Technology, Innovation and Partnerships) این موسسه، با هدف تسریع اکتشافات در بازار، تقویت کرد. با این حال، به دلیل محدودیت‌های بودجه، قانون‌گذاران ترجیح دادند امسال این بودجه را از طریق فرآیند منظم بودجه تکمیل نکنند و همین امر باعث کاهش بودجۀ بنیاد ملی علوم شده است.

* ناسا

به طور کلی، بودجه ناسا با افزایش ۲.۸ درصدی به ۲۴.۹ میلیارد دلار رسیده است. در این میان برنامه‌های علوم زمین‌شناسی، اخترفیزیک، هلیوفیزیک و علوم زیستی ثابت می‌مانند یا افزایش جزئی دریافت می‌کنند. با این حال، برنامه علوم سیاره‌ای ناسا با کاهش ۱۵ درصدی به ۲.۷ میلیارد دلار رسیده است.

این کاهش تا حدی منعکس کنندۀ نگرانی‌های کنگره در مورد افزایش هزینه‌ها برای چندین ماموریت اصلی ناسا است. در لایحۀ بودجۀ نهایی از ناسا خواسته شده طیف وسیعی از ماموریت‌های خود را ادامه دهد و در عین حال پروژه‌های به تاخیر افتاده را از سر بگیرد.

* وزارت انرژی

دفتر علوم وزارت انرژی ۸.۲۴ میلیارد دلار بودجه دریافت خواهد کرد که ۵۴۰ میلیون دلار کمتر از درخواست بایدن، اما ۱۴۰ میلیون دلار بیشتر از میزان بودجۀ سال ۲۰۲۳ است. برنامه‌های مختلف در وزارت انرژی شاهد نوساناتی در سطوح بودجۀ خود هستند، برخی از آنها افزایش خواهند یافت در حالی که برخی دیگر با کاهش مواجه می‌شوند.

* اداره ملی اقیانوسی و جوی

بودجۀ اداره ملی اقیانوسی و جوی (National Oceanic and Atmospheric Administration) در این لایجه به ۶.۴ میلیارد دلار افزایش می‌یابد و تغییرات در توزیع بودجه بر برنامه‌های مختلف در داخل آژانس تأثیر می‌گذارد.

* سازمان زمین‌شناسی ایالات‌متحده

بودجه ۱.۴۶ میلیارد دلاری سازمان زمین‌شناسی ایالات‌متحده نسبت به سال گذشته کاهش جزئی خواهد داشت و همچنین دستورالعمل‌های خاصی در این لایحه برای نقشه‌برداری از منابع لیتیوم و کاوش سازند‌های زمین‌شناسی برای کاهش سطح دی‌اکسیدکربن گنجانده شده است.

* موسسۀ ملی استاندارد و فناوری

موسسۀ ملی استاندارد و فناوری از مذاکرات بودجه نسبتاً آسیب ندیده است و بودجه کلی آن در مقایسه با سطوح ۲۰۲۳ کاهش نیافته است، اما بخش‌های خاصی از این موسسه شاهد افزایش بودجه برای تحقیقات و خدمات هستند.

* وزارت کشاورزی ایالات‌متحده

برنامه‌های تحقیقاتی در وزارت کشاورزی ایالات‌متحده در مجموع ۳.۵ میلیارد دلار خواهد بود که نسبت به سال گذشته ثابت باقی می‌ماند و تنها برخی از پروژه‌های خاص با افزایش بودجه روبرو می‌شوند.

* آژانس حفاظت از محیط زیست

بودجه آژانس حفاظت از محیط زیست به طور کلی کاهش می‌یابد، چنانچه برنامه‌های علم و فناوری این سازمان در اکثر بخش‌ها مجبور به رکود یا افزایش اندک بودجه شده‌اند و توسعۀ پژوهش‌ها نیز متوقف می‌شود.

* دسترسی عمومی به تحقیقات علمی

با وجود بحث در مورد سیاست‌هایی که دسترسی آزاد به یافته‌های تحقیقاتی را ترویج می‌کند، در لایحۀ بودجۀ ۲۰۲۴ ایالات‌متحده ماده‌ای برای دسترسی عمومی به مقالات و داده‌های علمی قرار نگرفت. قانونگذاران خواستار مطالعۀ دقیق هزینه‌های مرتبط با سیاست‌های جدید با هدف افزایش دسترسی عمومی به اطلاعات علمی شده‌اند. بدین ترتیب به نظر می‌رسد اجرایی شدن سیاست‌های دسترسی آزاد به آینده موکول شود.

انتهای پیام/

ارسال نظر