صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۲:۰۱ - ۲۰ اسفند ۱۴۰۲
رئیس دانشکده دندان‌پزشکی دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی مطرح کرد؛ 

۶ هزار و ۵۰۰ دانش‌آموخته دندانپزشکی در ۳۸ سال/ بهترین بودیم، چون شهریه می‌دادیم

دانشکده دندان‌پزشکی دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی در رتبه‌بندی شانگهای دارای رتبه دوم دانشگاه‌های دندان‌پزشکی کشور بعد از دانشگاه تهران است و مسئولان این دانشگاه بار‌ها از دانشکده دندان‌پزشکی به عنوان برند یاد کرده‌اند.  
کد خبر : 900947

گروه سلامت خبرگزاری علم و فناوری آنا؛ شکل‌گیری دانشکده دندان‌پزشکی دانشگاه آزاد به شهریور  ۱۳۶۵ برمی‌گردد به سال‌هایی که داوطلبان برای ورود به دانشگاه‌های دولتی پا به دوئل بزرگی می‌گذاشتند. افشین حراجی، رئیس دانشکده دندان‌پزشکی دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی درباره شکل گیری دانشکده دندانپزشکی می‌گوید: مجوز شکل‌گیری دانشکده دندانپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی، شهریور ۱۳۶۵ صادر شد که به‌عنوان یک واحد مستقل ششمین دانشکده دندانپزشکی در کل کشور بود. این دانشکده در اوج جنگ تشکیل شد و نخستین دوره ورودی دانشجویان به این دانشکده یک سال بعد یعنی، در ۱۳۶۶ مجوز آموزش گرفت.

وی ادامه می‌دهد: اگر بخواهم فضای دانشکده دندانپزشکی آن روز‌ها را ترسیم کنم، باید بگویم یک ساختمان ویلایی مسکونی به مساحت ۴۰۰-۴۵۰ کل فضای دانشکده بود، یک کلاس داشتیم، یک پارکینگ سقف‌دار که آزمایشگاه هم محسوب می‌شد و یک اتاق که به‌عنوان کتابخانه و دفتر اداری از آن استفاده می‌کردیم. در آن سال‌ها دکتر یحیوی معاونت علوم پزشکی دانشگاه آزاد را به عهده داشت.

دانشگاه آزاد را به رسمیت نمی‌شناختند 

«اواخر جنگ تحمیلی بود و آن زمان وارد شدن به حیطه پزشکی کار بسیار سختی بود، من به‌عنوان دومین دوره دانشجوی دندانپزشکی در ۱۳۶۷ وارد این دانشکده شدم. آن زمان دانشگاه آزاد با این اسم و رسم فعالیت نمی‌کرد، زمانی که می‌گفتیم دانشجوی دانشگاه آزاد هستیم، تعجب می‌کردند و می‌گفتند کجا هست؟ اصلا به شما مدرک می‌دهند؟ راستش ما هم جوابی نداشتیم ‍! باید یک دوره فارغ‌التحصیل می‌شدیم تا ببینیم مدارک دانشگاه آزاد معتبر است یا نه!»

این‌ها بخشی از صحبت‌های رئیس دانشکده دندان‌پزشکی دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی در رابطه با اوایل فعالیت دانشگاه آزاد اسلامی است. او می‌گوید: جالب است اکثر دانشجو‌یان دانشگاه‌های دولتی گاهی به اینکه اصلا ما هم دانشجو هستیم با شک نگاه می‌کردند. یادم است در آن زمان اگر می‌خواستیم از کتابخانه مرکز دانشگاه ایران به‌عنوان مرجع کتابی به امانت بگیریم باید گواهی می‌بردیم، چون نمی‌دانستند از کجا هستیم.

 بهترین‌های دندانپزشکی فارغ التحصیل دانشگاه آزاد هستند

رئیس دانشکده دندان‌پزشکی دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی در بخش دیگری از صحبت‌های خود می‌گوید: به‌جرئت می‌گویم او (یحیوی) بهترین اساتید دندانپزشکی ایران را در دانشکده جمع کرد و به ما آموزش دادند. حالا هم به‌جرئت می‌گویم بسیاری از بزرگان دندانپزشکی کشور فارغ‌التحصیل عمومی یا تخصصی دانشگاه آزاد هستند. چرا می‌گویم بهترین‌ها از دانشگاه آزاد هستند، چون اولا اساتید بسیار مجرب و خوبی داشتیم دوم دانشجو‌ها با سخت‌گیری‌ها و امکانات کم و پشتکار زیاد درس می‌خواندند. دلیل این پشتکار واضح بود! ما شهریه می‌پرداختیم. دانشگاه آزاد اولین دانشگاه در ایران بعد از دانشگاه ملی بود که شهریه می‌گرفت و در حقیقت خودگردان محسوب می‌شد. بسیاری از دانشجو‌یان همراه با درس خواندن کار هم می‌کردند و به اصطلاح پول زحمت‌کشی برای شهریه می‌پرداختند یا اینکه می‌دانستند برای درس خواندن آنها پدر و مادرشان سخت کار می‌کنند.

دانشگاه آزاد انتخاب سوم داوطلبان دندانپزشکی 

دانشکده دندانپزشکی خیلی زود رونق گرفت، یک ساختمان تبدیل به دو ساختمان شد و حالا دانشکده جزء ۵ دانشکده برتر ایران است و داوطلبان رشته دندانپزشکی، بعد از دانشگاه تهران و دانشگاه شهید بهشتی، دانشگاه آزاد اسلامی تهران انتخاب سومشان است.

حراجی درباره شاخص‌های آماری دانشکده و اینکه چه تعداد هیئت علمی، چه تعداد دانشجو و چه تعداد گرایش‌های تخصصی دارد، می‌گوید: دانشکده دندانپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی اکنون ۱۴۳ عضو هیئت علمی تمام وقت و ۱۷ عضو هیئت علمی نیمه وقت دارد، این افراد بعضاً بازنشستگان دانشکده‌های دندانپزشکی در سراسر کشور هستند و بسیار صاحب نام، صاحب نفوذ و دارای کرسی دندانپزشکی هستند و خوشبختانه با ما همکاری می‌کنند. 

وی ادامه می‌دهد: حدود هزار و ۱۵۰ دانشجوی دندانپزشکی در رشته دندانپزشکی عمومی داریم. حدود ۹۰ نفر دستیار تخصصی در رشته‌های مختلف دندانپزشکی تحصیل می‌کنند. همچنین در رشته دندانپزشکی ۱۰ رشته تخصصی کامل داریم. ۳ رشته در فلوشیپ داریم و یک سری دوره‌ها که منجر به صدور مدرک می‌شود. یعنی از ۱۰ رشته دندانپزشکی ۹ رشته را در دانشکده دندانپزشکی داریم. 

دانشجویان دانشگاه آزاد در هر آزمونی افتحار کسب می‌کنند 

رئیس دانشکده دندان‌پزشکی دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی در پاسخ به این سوال که آیا دانشجویان این دانشکده نقشی در کسب افتخارات پزشکی نیز دارند، می‌گوید: همیشه یک الی سه نفر در دانشجویان ۲.۵ درصد، دانشجو فارغ التحصیل دانشکده دندانپزشکی دانشگاه آزاد هستند. همچنین در آزمون دستیاری که حدود ۳۰ سال است توسط وزارت بهداشت برگزار می‌شود حدود ۲۰ الی ۴۰ نفر از مجموع افراد قبول شده در دوره دستیاری متعلق به دانشگاه آزاد اسلامی هستند. این نشان می‌دهد بچه‌های دانشگاه آزاد توانا هستند و در هر آزمونی که شرکت می‌کنند افتخاراتی کسب می‌کنند. 

نقش دانشگاه آزاد در رشته دندانپزشکی کشور

در طول ۳۸ سال حدود ۶ هزار و ۵۰۰ نفر از جمعیت دندانپزشکی ایران دانشجو‌یان دانشگاه آزاد هستند. این ۶ هزار ۵۰۰ نفر بچه‌هایی هستند که اگر در دانشگاه آزاد درس نمی‌خواندند معلوم نبود کجا بودند. حراجی با بیان این مطلب می‌گوید: همانطور که گفتم دانشجوی دانشگاه آزاد بودن اوایل سخت بود، اما الان با افتخار دانشجو‌یان ما را انتخاب می‌کنند و ما هم وظیفه داریم که این خدمات درجه یک به آنها بدهیم.

طرح‌های تحقیقاتی که به دلیل مشکلات مالی خاک می‌خورد

وی درباره کیفیت فعالیت‌ها و مقالات پژوهشی نیز خاطرنشان می‌کند: شاخص‌های مقالات پژوهشی کاملا مشخص است، تعداد مقالات، مراکز تحقیقاتی، کار‌هایی که انجام می‌شود، پتنت‌هایی که وجود دارد، کتاب‌هایی که چاپ می‌شود و چندین موارد دیگر، در حوزه پزشکی که کتاب سال جمهوری اسلامی مشخص می‌شد، تألیف و ترجمه نفرات برتر متعلق دانشکده دندانپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی است. مثلا دکتر نوربخش برنده کتاب شدند و دکتر حسنی اختراع ابزار جراحی داشتند. 

حراجی ادامه می‌دهد: به صورت خلاصه سالانه حدود ۱۰۰ پایان نامه عمومی و حدود ۳۰ الی ۳۵ پایان نامه تخصصی داریم که همه اینها به صورت طرح‌های تحقیقاتی و پروژه‌های تحقیقاتی هستند. شاید بعضی از آنها خیلی منتهی به محصول نشده باشند که آن هم به خاطر مشکلاتی است که به صورت پایه‌ای در کشور وجود دارد. 

3 میلیارد سرمایه اولیه راه اندازی یک کلینیک دندانپزشکی 

وی در رابطه با ورود دانشگاه آزاد اسلامی به واردات تجهیزات دندانپزشکی و مواد اولیه نیز می‌گوید: رشته دندانپزشکی گران‌ترین رشته موجود در کل رشته‌های مقطع موجود است. به طور معمول، رشته دندانپزشکی در همه جای دنیا پرهزینه است و اگر بخواهید در این رشته دانشجو تربیت کنید. باید از یک توان مالی زیادی برخوردار باشید؛ زیرا رشته‌ای کاملاً وابسته به ابزار و تکنولوژی است و اگر یونیت‌ها و ابزار نباشد، قطعاً نمی‌تواند دانشجو آموزش ببیند؛ اما متأسفانه نتوانستیم در کل ایران اقدامی برای تجهیزات دندانپزشکی دانشگاه‌ها انجام دهیم و در ارتباط با مواد و تجهیزات پیشرفت داشته باشیم؛ البته در خصوص مواد اولیه برخی از شرکت‌ها توفیق پیدا کردند، اما دانشگاه آزاد خیر‍! 

حراجی درباره یونیت‌های دندانپزشکی ساخته شده در کشور نیز نظر مثبتی ندارد و می‌گوید: اغلب یونیت‌ها را سرهم می‌کنند. صفر تا صد یک یونیت در یک جا ساخته نمی‌شود. بدنه از چین می‌آید. قلب این دستگاه ها، اکثراً وارداتی است و این باعث گرانی می‌شود. به همین علت دندانپزشکی گران است مثلا یک مطب ساده دندانپزشکی باید سه میلیارد سرمایه بگذارد تا راه اندازی شود به اضافه مواد اولیه که هر روز گران‌تر می‌شود، یه همین دلیل خدمات دندانپزشکی گران است. 

دندانپزشکی ۵ رشته محبوب داوطلبان تجربی 

وی با بیان اینکه این رشته هنوز هم در ۵ سال اخیر جزو رشته‌های اول برتر علوم تجربی است می‌گوید: تا مدتی رتبه‌های برتر رشته پزشکی را انتخاب می‌کردند تا اینکه تعداد پزشکان زیاد شد و به قول معروف اشباع شد و حالا رشته دندانپزشکی طرفدار بیشتری پیدا کرده است و انتخاب اول بچه‌های کنکور سراسری است. 

دانشکده دندانپزشکی کمک کننده نظام سلامت

رئیس دانشکده دندان‌پزشکی دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی در رابطه با اینکه دانشکده دندانپزشکی در کدام نقطه نظام سلامت ایستاده است؟ می‌گوید: ما مرکز آموزشی و درمانی هستیم و برای آموزش دادن نیازمند ابزار هستیم. متأسفانه ابزار رشته دندانپزشکی بیماران هستند؛ البته این گونه نیست که بیمار را به صورت ماکت در نظر بگیریم. دانشجویان دندانپزشکی ۲ الی ۳ سال اول روی ماکت‌ها و مدل‌ها در آزمایشگاه‌های مختلف کار می‌کنند. آنجا توانمند می‌شوند (مثل خلبان که ابتدا روی سیمولیتور می‌نشیند و بعد از هواپیمای کوچک به هواپیمای بزرگ می‌رسد) در دندانپزشکی هم همینطور است. بچه‌ها سه سال اول در آزمایشگاه‌ها و لابراتور‌ها کار می‌کنند و بعد وارد درمان می‌شوند. قطعاً تمام دانشکده دندانپزشکی از جمله دانشکده دندانپزشکی کمک کننده نظام سلامت است. 

وی ادامه می‌دهد. ۱۰ رشته تخصصی دندانپزشکی داریم به علاوه رشته دندانپزشکی عمومی که هر کدام بیماران خود را براساس خدمات رسانی سطح بندی می‌کنند. 

 کلینیک‌های دندانپزشکی دانشگاه آزاد

کلینک دندان پزشکی دانشگاه آزاد کلینیک‌های در قلب دانشکده دندانپزشکی است که حدود ۱۷ هزار و ۵۰۰ مترمربع زیربنا دارد. حراجی می‌گوید: دانشجویان دندان‌پزشکی آزاد در کلینیک‌های مستقر در دانشگاه به ارائه خدمات می‌پردازند و یکسری کلینیک‌های ویژه داریم که در این کلینیک‌ها در خارج از ساعات اداری اساتید واحد به ارائه خدمت مشغول هستند و تعرفه این کلینیک‌ها بر مبنای تعرفه دولتی است که بسیار مقرون به صرفه است. با توجه به شرایط اقتصادی موجود، وجود این کلینیک‌ها خدمتی به بیماران کم بضاعت است.

وی خاطرنشان می‌کند: این کلینیک سه ساختمان با کلینیک‌های مختلف و بخش‌های مختلف ارتودنسی، ترمیمی، کودکان و درمان ریشه و ... دارد. به علاوه بیمارستان فرهیختگان خدمات تخصصی جراحی فک و انجام می‌شود و بخش کمکی جراحی فک و صورت در بیمارستان بوعلی مستقر است.

انتهای پیام/

زهرا اردشیری
ارسال نظر