کاتالیزورهای طبیعی با مشتقات پوسته برنج تولید شد
فرهاد شیرینی عضو هیئت علمی دانشکده شیمی دانشگاه گیلان که در سی و هفتمین دوره جشنواره بینالمللی خوارزمی رتبه سوم پژوهشهای بنیادی در گروه تخصصی فناوریهای شیمیایی با طرح ارائه مدلهای موثر بر پایه اصول شیمی سبز برای بهینهسازی فرآیندهای شیمیایی را به دست آورد درباره طرح خود به خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا گفت: یکی از کارهایی که در سالهای اخیر مورد توجه قرار گرفته استفاده از کاتالیزورهای طبیعی است که به دلیل منشأ طبیعی آنها علاوه بر کاهش مشکلات زیست محیطی، هزینه کمتری دارد.
شیرینی افزود: توانستیم برای اولین بار از پوسته برنج و البته مشتقاتی از پوسته برنج مانند خاکستر پوسته برنج یا خاکستر برنج اصلاح شده با نمونههایی از آهن و تيتانيوم به کاتالیزورها دست یابیم. این کاتالیزورها علاوه بر قابلیتهای عملکردی خوب در واکنشهای مختلفی مانند سنتز ترکیبات مختلف میتوانند به راحتی جداسازی شده و از مشکلات زیست محیطی بکاهند.
وی با بیان اینکه برخی از نتایج این طرح در مجلات معتبر دنیا به چاپ رسیده است و حتی نامزد دریافت جایزه شد، گفت: از آنجایی که بهکارگیری پوسته برنج و مشتقات آن واکنشهای شیمیایی را تسریع کرده و زمان سنتز را در آزمایشگاه کاهش میدهد از آن بهره بردیم.
شیرینی گفت: توانستیم از تایورین به عنوان اسید آمینهای که در خون و بدن انسان وجود دارد با ایجاد شرایط مناسب به عنوان کاتالیزور بهره بگیریم و برای بالابردن سرعت واکنشها به خصوص سنتر ترکیباتی که کاربرد دارویی دارند، آن را مورد استفاده قرار دهیم.
پژوهشگر برتر سال جاری گفت: در این تحقیق توانستیم از پرگابالین به عنوان یک ترکیب ارزان قیمت در یک فرآیندی که ما در شیمی به عنوان فرایند تهیه ترکیبات فعال نوری از آنها یاد میکنیم، استفاده کنیم.
استاد نمونه در رشته شیمی آلی افزود: برخی از نمونهها را برای تسویه پساب مورد استفاده قرار دادیم و دو طرح را در دانشگاه گیلان اجرا کردیم که نتایج خوبی به دست آمد.
وی گفت: اگر علاوه بر حمایت مالی امکانات آزمایشگاهی نیز در اختیار ما قرار بگیرد، قاببلیت بهکارگیری نتایج این طرح در صنایع مختلف به خصوص صنایعی که به سنتز ترکیبات آلی مانند صنایع دارویی و صنایع غذایی وابسته هستند، وجود دارد.
انتهای پیام/