صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۰:۰۱ - ۱۴ اسفند ۱۴۰۲
یک متخصص زنان و زایمان در گفت‌وگو با آنا:

«اندومتریوز» بیماری‌ای که باروری‌ زنان را تهدید می‌کند؛ درمان دارویی یا جراحی لاپاراسکوپی؟

فلوشيپ لاپاراسكوپي پيشرفته اندومتریوز با بیان اینکه اندومتریوز با انسداد لوله‌های رحمی مانع تشکیل جنین می‌شود، روش‌های تشخیصی و درمانی آن را تشریح کرد.
کد خبر : 899577

رکسانا کارگر، متخصص زنان و زایمان پژوهشگاه ابن‌سینای جهاد دانشگاهی در گفت‌وگو با خبرنگار سلامت خبرگزاری علم و فناوری آنا با بیان اینکه اندومتریوز رشد بافتی مشابه بافت دیواره داخلی رحم در خارج از رحم است، اظهار کرد: رشد این بافت می‌تواند در تخمدان‌ها به صورت کیست‌های تخمدانی یا در کفت لگن رشد کند، حتی ضایعات آن می‌تواند روی روده ایجاد شود.

علائم اندومتریوز و میزان شیوع

وی افزود: دردهای قاعدگی، درد در زمان نزدیکی و یا در زمان رفع حاجت می‌توانند از جمله علائم اندومترویزو باشند. شیوع این بیماری در میان زنان به صورت عادی حدود 10 درصد؛ اما در میان زنانی که نازایی دچار هستند بین 30 تا 50 درصد است.

عوارض اندومتریوز

فلوشيپ لاپاروسكوپي پيشرفته اندومتریوز اظهار کرد: این بیماری چون حالت چسبندگی در رحم ایجاد می‌کند، می‌تواند موجب انسداد لوله‌های رحمی شده و وقتی این لوله‌ها مسدود شود روی باروری تأثیر می‌گذارد؛ چراکه مانع عمل لقاح بین اسپرم و تخمک شده و در نتیجه تشکیل جنین نمی‌شود.

نحوه تشخیص اندومترویز

کارگر بیان کرد: تشخیص این بیماری نخست از طریق معاینه پزشک و سپس روش‌های عکس‌برداری مانند سونوگرافی و ام‌ارآی امکان پذیر است؛ برای افراد متأهل مشکوک به این بیماری سونوگرافی واژینال و افراد مجرد نیز سونوگرافی از طریق مقعد انجام می‌شود.

درمان اندومتریوز

این متخصص زنان و زایمان گفت: درمان اندومتریوز به دو روش دارویی و جراجی انجام‌ می‌شود. در درمان دارویی از قرص‌های هورمونی که شامل قرص‌های جلوگیری از بارداری که حاوی هورمون پروژسترون هستند، استفاده می‌شود. تزریق ماهانه آمپول‌های ایجادکننده یائسگی موقت و استفاده از آی‌یو‌دی‌های میرنا که پروژسترون ترشح می‌کنند از جمله روش‌های دارویی است.

کارگر ادامه داد: روش دیگر درمان اندومتریوز جراحی به صورت لاپاراسکوپی که بهترین روش جراحی است. با درمان دارویی ضایعات بیماری از بین نمی‌روند؛ اما از پیشرفت بیماری جلوگیری می‌شود و درمان قطعی ندارد. در حالی‌که با جراحی پاکسازی کامل ضایعات صورت گرفته و احتمال عود دوباره بیماری کمتر است.

وی تأکید کرد: در عمل لاپارسکوپی برش‌های کوچکی ایجاد کرده و پس از ورود دستگاه‌های لاپاراسکوپی دسترسی به عمق لگن به وجود آمده و به آسانی پاکسازی ایجاد می‌شود. در عمل‌های جراحی باز که پیش از این وجود داشت دسترسی به عمق لگن میسر نبود. در جراحی لاپاراسکوپی وقتی تمامی ضایعات برداشته شود، احتمال عود بیماری اگرچه صفر نمی‌شود؛ اما احتمال بروز آن هم به شدت کاهش پیدا می‌کند. پس از عمل جراحی بیمار رها نمی‌شود و هر 6 ماه باید سنوگرافی دهد تا اگر ضایعه‌ای فعال شود دوباره درمان دارویی آن آغاز می‌شود.

اندومتریوز و سرطان تخمدان

این متخصص زنان و زایمان درباره ارتباط این بیماری با بروز سرطان‌های ویژه زنان مانند دهانه رحم و تخمدان نیز گفت: اندومتریوز چون خارج از رحم است، ارتباطی با سرطان رحم یا سرطان دهانه رحم ندارد. درباره ارتباط آندومتریوز با سرطان تخمدان نیز حتی در صورت بدخیمی اندمتریوز آن احتمال بسیار کمی وجود دارد که منجر به سرطان شود.

وی با بیان اینکه قدرت باروری در افرادی که درمان می‌شوند باز می‌گردد، گفت: به افرادی که نازایی دارند پیشنهاد می‌شود که قبل از انجام جراحی‌های مربوط به اندومتریوز، فریز تخمک یا فریز جنین انجام دهند، به این دلیل در زمان انجام پاکسازی تخمدان ذخیره آن کمی کاهش پیدا می‌کند.

انتهای پیام/

ارسال نظر