صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۷:۴۰ - ۱۳ اسفند ۱۴۰۲
دایرةالمعارف دانش‌بنیان‌ها ۷۵؛

سند راهبردی کشور در امور نخبگان چیست؟

سند راهبردی کشور در امور نخبگان برای نخستین بار در سال ۱۳۹۱ توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسید.
کد خبر : 898744

به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا، تحقق اهداف و چشم‌انداز جمهوری اسلامی ایران نیازمند وجود ساختارها، فرایندها و نظام‌هایی است تا در آن پیش‌قراولان پیشرفت و کمال بتوانند شکل‌دهنده، جهت‌دهنده و سازنده جامعه و برآورنده نیازهای کشور باشند؛ در این مسیر نخبگان جامعه نقشی یگانه و برجسته ایفا می‌کنند.

 نخبگان در فضایی زندگی می‌کنند که مهم‌ترین ویژگی‌های آن ژرف‌نگری و خلق گشودن باب‌های جدید و رفتن راه‌های نو است.

این امر تعهدات و مسئولیت‌های متقابلی را بین جامعه و نخبگان که خود متعلق به این جامعه هستند پدید می‌آورد. بر این اساس سند راهبردی کشور در امور نخبگان به منظور ایجاد محیطی پویا برای فعال‌سازی و اثرگذاری مناسب اجتماع نخبگانی در تحولات کشور با هدف تحقق آرمان‌های نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران و رسیدن به چشم انداز کشور در افق ۱۴۰۴ خورشیدی تدوین شده است.

این سند سعی دارد تا مبتنی بر اصول و ارزش‌های اسلامی و با شناسایی صحیح مسائل شرایط و امکانات کشور دامنه شمول نخبگی را گسترش داده راهبردها و اقدام‌های کلان را برای فراهم شدن زمینه‌های «نخبه‌شناسی»، «نخبه پروری»، «نخبه گزینی» و «نخبه گماری» در جهت نیل به اهداف فوق تبیین کند.

این سند در چارچوب اصول و ارزش‌های اسلامی رهنمودهای بنیانگذار کبیر جمهوری اسلامی، منویات رهبر فرزانه انقلاب و قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران تدوین شده و هماهنگ با سیاست‌های کلی نظام و سایر اسناد بالادستی است.

برای ایجاد اتقان در سند، در تدوین آن از دیدگاه‌های صاحب نظران متعدد، پژوهش‌ها و مطالعات موجود، مطالعات وسیع پشتیبان و نشست‌ها و جلسات متعدد کارشناسی بهره گرفته شده است که مجموع آنها، اسناد پشتیبان این سند را تشکیل می‌دهند.

در این سند با استفاده از روش «چرخه سیاست‌گذاری» ضمن تعریف مفاهیم مرتبط با «نظام نخبگانی» و «اجتماع نخبگانی»، «چشم انداز و اهداف کلان» سند تبیین شده است. سپس با شناسایی مسائل اصلی نظام نخبگانی در کشور راهبردهای کلان و راهبردهای ملی برای مواجهه با این مسائل بیان و ذیل هر راهبرد مجموعه «اقدام‌های ملی» مورد نیاز تشریح شده است.

در پایان نیز چگونگی تقسیم کار ملی انجام شده است. علاوه بر این، سند متضمن پیوستی است که در آن مهمترین رویکردهای سند و نیز موضوع‌های اساسی اجتماعات نخبگانی مورد توجه قرار گرفته است.

این سند در چند 4 فصل دسته‌بندی شده است که شامل موارد زیر است:

فصل اول: تعاریف مفاهیم مرتبط با نخبگی

فصل دوم: چشم‌انداز و اهداف کلان

فصل سوم: راهبردهای کلان و اقدام ملی

فصل چهارم: چارچوب نهادی و الزامات اجرایی در نظام نخبگانی کشور

برای دریافت فایل این سند اینجا کلیک کنید.

انتهای پیام/

ارسال نظر