کارکردهای فنی، تخصصی و اقتصادی طرح پویش در کسب رضایت دانشجویان
خبرگزاری علم و فناوری آنا؛ طرح پویش یا کارآموزی حرفهای همراه با حقوق، طرحی است که دانشگاه آزاد اسلامی اجرا کرده تا بتواند پیوند میان صنعت و دانشگاه را عمیقتر کرده و در تربیت نیروی ماهر و کارآمد، فعالتر عمل کند.
«ارتباط میان صنعت و دانشگاه»؛ مسئلهای است که همواره یکی از چالشهای موجود در زمینه اشتغال دانشآموختگان دانشگاهی بوده و از همین رو سبب شده تا افراد به جای اشتغال در رشته تحصیلی خود به مشاغل دیگر روی آورده و اصطلاحاً «هیچکس در جای خود نباشد».
معضل دیگر این است که گاه صنعت به دانشگاه خرده میگیرد که نیروهای مناسب صنعت تربیت نمیکند و از طرف دیگر دانشگاه این ایراد را به صنعت وارد میداند که از علم روز بیبهره مانده است و از همین رو بود که مجلس شورای اسلامی، طرح شرکتهای دانشبنیان را تصویب کرد؛ اما غافل از آنکه پس، سهم صنایع بزرگ و تاثیرگذار موجود در کشور چه؟ برای مثال دو شرکت خودروساز ملی، آیا نیاز به دانش و فناوری روز ندارند و تا ابد باید همین خودروها را عرضه کنند؟
در این راستا، شاید بتوان به یکی از طرحهای خوبی که سعی کرده رابطه میان صنعت و دانشگاه را بهبود بخشیده و با صنایع موجود همکاری کرده اشاره کرد و آن چیزی نیست به جز «طرح پویش دانشگاه آزاد اسلامی».
در این طرح، دانشجویان امکان اشتغال همزمان با تحصیل را داشته و همزمان با تحصیل، دو یا سه روز در هفته را در یکی از شرکتهای متقاضی کارآموز مشغول به کار میشوند و دستمزد آنها نیز توسط شرکت به حساب دانشگاه واریز شده و به عنوان شهریه دانشجو لحاظ میشود و از این رو با توجه به کمک به هزینههای تحصیلی دانشجو، شرکتکنندگان ضمن استقبال از این طرح میتوانند همراه با دریافت کمک هزینه تحصیلی، تجربه مفید در محیط کاری را کسب کرده و پس از فارغالتحصیلی با آمادگی کامل وارد بازار کار شوند.
دنیا داوودی ۱۹ ساله و دانشجوی ورودی سال ۱۴۰۱ دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان) در رشته صنایع، یکی از همین دانشجویانی است که در طرح پویش شرکت کرده و حالا تجربیاتش را در گفتوگو با آنا با دوستانش به اشتراک میگذارد.
داوودی که رشته صنایع را به دلیل «بازار کارش» انتخاب کرده، برای شرکت در طرح پویش، خود را مصممتر از دانشجویان دیگر میدیده تا وارد بازار کار شود.
«موقع انتخاب رشته تحقیق کردم به من گفتند که مهندسی صنایع، چون مهندسیه، بازار کار بهتری داره؛ یک رشته میان رشتهایه و بین بقیه رشتهها بازار کار بهتری داره» این جمله را داوودی میگوید.
در حالی که در گذشته واحدی با عنوان کارآموزی نیز برای پرکردن همین شکاف طراحی شده بود؛ اما با پیشروی و گذشت زمان، این طرح هر روز ناکارآمدی خود را بیش از پیش نشان داد و شاید یکی از معایب آن، نبود دستمزد برای دانشجویان و بهکارنگرفتن جدی دانشجویان در صنایع بود.
داوودی اضافه میکند: «محیط کارش(کارگاه صنعتی) حرفهایتر از کارآموزی بود و به دلیل کارم به من مدرک iso ۹۰۰۱ هم دادند و اینکه محیط شغلیاش را واقعا دوست داشتم و خیلی کار را یاد گرفتم. حتی در جلسات آموزشی شرکت داشتم و چیزهای خیلی زیادی یاد گرفتم؛ البته به نظر خودم باید از نظر علمی هم به اندازه کافی پیشرفت کنم.»
به گزارش آنا، دانشگاه آزاد هم هدف از اجرای این طرح را فراهم کردن شرایط اشتغال و ارتقای کار آمادگی دانشجویان از طریق توأمکردن آموزش تخصصی و مهارت حرفهای و ایجاد ارتباط و پیوند نظاممند میان دانشگاه، صنعت و جامعه بیان کرده است و در این طرح دانشکده مهارت و کارآفرینی با مراکز صنعتی، اداری و تولیدی، تفاهمنامه امضا کرده و دانشجویان متقاضی پس از کسب حداقل مهارتها و تواناییهای لازم برای کارآموزی جهت معرفی به ارگان یا نهاد مورد نظر گزینش میشوند و میتوانند تا ۸ واحد (هر واحد حداقل ۱۲۰ ساعت) با عنوان کارآموزی پویشی در صنعت بگذرانند که بسته به قرارداد دانشکده یا دانشگاه با ارگان و نهاد مورد نظر میتواند همراه با پرداخت کمک هزینه تحصیلی از سمت ارگان یا نهاد مربوطه به دانشجو باشد که به حساب شهریه دانشجو واریز میشود.
به عبارتی در طرح پویش، فرصتی بی نظیر برای اشتغال و تحصیل همزمان دانشجو فراهم میشود و در نتیجه، دانشجو در محل کار با تعامل اجتماعی آشنا شده و اعتماد به نفس کافی را برای ورود به بازار کار و حتی کارآفرینی پیدا میکند. ضمن اینکه گواهی دورههای گذرانده شده را نیز دریافت میکند که به عنوان سابقه کار برای شخص مطرح خواهد شد.
گزارش از: سیدسعید ابطحی
انتهای پیام/