صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۳:۳۹ - ۰۵ اسفند ۱۴۰۲

کشف اقماری جدید در مدار اورانوس و نپتون

ستاره‌شناسان دو قمر کوچک که به دور نپتون و یک قمر که به دور اورانوس می‌چرخند را کشف کردند. بدین ترتیب تعداد قمر‌های شناخته‌شده این دو سیاره به ترتیب به ۱۶ و ۲۸ عدد رسید.
کد خبر : 898325

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا به نقل از اسپیس، قمر جدید اورانوس، اولین قمر کشف‌شده بعد از دو دهه است. این قمر که به دور غول یخی منظومه شمسی می‌گردد، کوچک‌ترین قمر این سیاره است و تنها 8 کیلومتر عرض دارد. 680 روز طول می‌کشد تا این قمر کوچک به دور اورانوس بچرخد. پیش ازاین، دیموس یکی از قمرهای مریخ با قطر 13 کیلومتر، از ریزترین قمرهای شناخته شده در منظومه شمسی بود.



توضیح تصویر:قمر اورانوس با فلش زرد نشان داده شده است.

به گفته مؤسسه علوم کارنگی، ماه جدید اورانوس این سیاره سبزآبی، S/2023 U1  نامیده می‌شود.  انتظار می‌رود در آینده نام یکی از شخصیت‌های داستان‌های شکسپیر برای این قمر انتخاب شود.
دو قمر جدید نیز در اطراف سیاره نپتون کشف شده که درخشانترین قمر به طور موقت «S/2002 N5» نامیده می‌شود. این قمر تازه کشف شده با عرض 23 کیلومتر،9 سال طول می‌کشد تا یکبار به دور نپتون بچرخد. ماه کم نورتر که در حال حاضر نام «S/2021 N1» را به خود اختصاص داده است، 14 کیلومتردارد و هر 27 سال یک بار به دور نپتون می‌گردد. برای هر دو قمر نپتون اسامی خدایان و الهه‌های دریایی اساطیر یونان انتخاب خواهد شد.
شپرد در مصاحبه‌ای گفت: قمرهای جدید، کم نورترین قمرهایی هستند که تاکنون در اطراف این دو سیاره غول پیکر یخی توسط تلسکوپ‌های زمینی پیدا شدند. برای آشکار کردن چنین اجسام کم نوری نیاز به پردازش‌های خاصی بود.
شپرد در آبان سال جاری در حالی که با تلسکوپ ماژلان شیلی رصد می‌کرد، قمر جدید اورانوس را شناسایی کرد. یک ماه بعد با رصدها و بررسی‌های بیشتر این کشف تایید شد.
دو قمر جدید نپتون برای اولین بار درشهریور 1400مشاهده شدند. پس از تایید مدارقمر پرنورتر، متوجه شدند این جرم قبلا در سال 2003 در اطراف نپتون مشاهده شده بود اما پیش از اینکه ثابت شود به دوراین سیاره می‌چرخد، ناپدید شد.

به گفته محققان، تعیین مدار قمر کم نورتر نپتون نیازمند زمان و شرایط خاص رصدی با تلسکوپ بسیار بزرگ اروپا در شیلی و رصدخانه جمینای در هاوایی بود.

هر سه قمر دارای مدارهای تخم مرغی شکل هستند. یافته‌ها نشان می‌دهد این اقمار توسط گرانش سیارات اورانوس و نپتون به دام این دو سیاره افتاده‌اند، یعنی این اقمار در اطراف سیاره میزبان شکل نگرفته‌اند بلکه از جای دیگری آمده‌اند.
اسکات شپرد، دانشمند موسسه علوم کارنگی با همکاری مارینا بروزوویچ و باب جاکوبسون از آزمایشگاه پیشرانش جت ناسا، دیوید تولن از دانشگاه هاوایی، چاد تروجیلو از دانشگاه آریزونای شمالی و پاتریک سوفیا لیکاوا از دانشگاه کیندای این سه قمر را توسط رصدخانه‌های هاوایی و شیلی کشف کردند.

کشف این سه قمر جدید توسط اتحادیه بین المللی نجوم اعلام شد. 

ترجمه از مریم فخیمی

انتهای پیام/

ارسال نظر