صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۹:۴۲ - ۰۵ اسفند ۱۴۰۲

ارائه نمای جامعی از کیهان توسط تلسکوپی آلمانی

تلسکوپ آلمانی ای‌رزیتا از آنچه در ۶۰ سال گذشته توسط ستاره‌شناسی با اشعه ایکس شناخته شده بود، فراتر رفته است و نمای جامعی از کیهان ارائه می‌دهد.
کد خبر : 897925

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا به نقل از مجلۀ ساینس؛ بررسی‌های اخیر با اشعۀ ایکس توسط تلسکوپ فضائی ای‌رُزیتا (eROSITA) یافته‌های ارزشمندی دربارۀ ساختار و ترکیب کیهان ارائه کرده است. این تلسکوپ آلمانی که در سال 2019 به فضا پرتاب شد، تعداد زیادی از اجرام آسمانی، از جمله سیاه‌چاله‌های پرجرم، ستارگان پرتوهای ایکس و خوشه‌های کهکشانی را فهرست‌بندی کرده است.

داده‌های جمع‌آوری‌شده توسط ای‌رزیتا از آنچه در 60 سال گذشته توسط ستاره‌شناسی با اشعه ایکس شناخته شده بود، فراتر رفته است و نمای جامعی از کیهان ارائه می‌دهد.

یکی از یافته‌های مهم تأیید این امر است که انبساط جهان با پیش‌بینی‌های نظریه استاندارد کیهان‌شناسی همخوانی دارد. نظریۀ لامبدا‌ سی‌دی‌ام (lambda-CDM) می‌گوید که جهان از مادۀ معمولی، ماده تاریک و انرژی تاریک تشکیل شده است.

علیرغم برخی اختلافات در مشاهدات مربوط به پارامترهایی مانند ثابت هابل و اس8 (S8) که توده کیهانی را اندازه می‌گیرد، اندازه‌گیری‌های ایرُزیتا نشان می‌دهد که تئوری‌های فعلی بدون نیاز به فیزیک جدید به خوبی عمل می‌کنند.

علاوه بر این، تحقیقات ای‌رزیتا بر روی جرم نوترینوها نیز جرم آن را حداکثر 0.22 الکترون ولت تخمین زده است که مطابق با اندازه‌گیری‌های قبلی است. کار این تیم نه تنها به درک ما از ترکیب کیهان کمک می‌کند، بلکه زمینه را برای بررسی‌های بزرگ مقیاس آینده مانند تلسکوپ فضایی اقلیدس اروپا و رصدخانه وِرا سی روبین (Vera C. Rubin) فراهم می‌کند.

با این حال، مشاهدات آتی ای‌رزیتا به دلیل مسائل ژئوپلیتیکی، پس از تهاجم روسیه به اوکراین در سال 2022 که منجر به تعلیق این ماموریت شد، نامشخص است. علیرغم این چالش‌ها، نتایج این ماموریت نگاهی اجمالی به آنچه که محققان می‌توانند انتظار داشته باشند ارائه می‌دهد.

انتهای پیام/

ارسال نظر