صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

نمای جدید کیهان از چشم فرابنفش ناسا

کاوشگر جدید ناسا نمایی جدید از کیهان را در نور فرابنفش به تصویر خواهد کشید.
کد خبر : 896548

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا به نقل از نیواطلس ناسا رسماً مأموریت جدیدی را آغاز کرده است که در آن رویدادهای آسمانی را با نور فرابنفش مطالعه خواهد کرد.

کاوشگر جدید ناسا که انتظار می‌رود تا سال ۲۰۳۰ فعالیت خود را شروع کند کاوشگر فرابنفش یا یووِکس (UVEX) نام دارد و با اسکن آسمان در نور فرابنفش، می‌تواند داغ‌ترین اجرام و رویداد‌های زودگذر مانند ابرنواختر‌ها را مطالعه کند، رصد تلسکوپ‌های موجود و آینده را در نور مرئی و نور فروسرخ تکمیل کند و نقشه‌ای چند طول موجی از کیهان به دست بدهد.

هنگام صحبت از تلسکوپ‌ها، اشعه فرابنفش بخشی است که در طیف نور نادیده گرفته می‌شود و بیشتر بر طول موج‌های مرئی و فروسرخ تمرکز می‌کنند که مسلماً چیز‌های بیشتری را قابل دیدن می‌کنند. از این گذشته، بیشتر ستارگان در اشعه فرابنفش چندان قابل مشاهده نیستند، اما این بدان معنا نیست که چیزی برای بررسی ندارند. اجرام با بیشترین درجه گداختگی نور فرابنفش از خود ساطع می‌کنند از جمله ستارگان نزدیک به آغاز و پایان چرخه حیات، رویداد‌های پرانرژی مانند ابرنواختر‌ها و برخورد بین ستارگان نوترونی.

به این ترتیب، یووکس سه هدف عمده را دنبال می‌کند: اول، آسمان را در دو طیف نوری فرابنفش دور و نزدیک رصد می‌کند و به لطف ابزار‌های نوینی که دارد از نسل قبلی خود، گلکسی اکسپلورر (۲۰۰۳ تا ۲۰۱۳)، ۵۰ تا ۱۰۰ برابر حساس‌تر است. دوم، یووکس در انتخاب ستارگان و کهکشان‌های که گداخته هستند، اما جرم و فلزات کمی دارند، کارایی برتری خواهد داشت و در نهایت، می‌تواند در کوتاه‌مدت در آسمان بچرخد بچرخد تا رویداد‌های گذرا مانند فروپاشی ستارگان و ایجاد ابرنواختر‌ها را بررسی کند یا به سمت رصد منابع سیگنال‌های گرانشی و امواج فرابنفش برود.

هزینه مأموریت دوساله یووکس حدود ۳۰۰ میلیون دلار برآورد شده است که البته هزینه‌های پرتاب را شامل نمی‌شود. بنا بر ادعای ناسا، قرار است یووکس پس از راه‌اندازی با همکاری تلسکوپ‌های فضایی جیمزوِب و اقلیدوس و نیز تلسکوپ فضایی نانسی گریس منظره‌ای بی‌همتا از کل جهان هستی را در ترکیبی از نور مرئی و نور فرابنفش به تصویر بکشد.

پس از راه‌اندازی، یووِکس با همکاری تلسکوپ فضایی اقلیدس و جیمز وب، و همچنین رصدخانه ورا سی روبین و تلسکوپ فضایی نانسی گریس روم، منظره‌ای منحصر به فرد از جهان ارائه می‌کند؛ که در ترکیبی از نور مرئی و مادون قرمز مشاهده می‌کنند.

انتهای پیام/

ارسال نظر