هر آنچه باید در مورد «طبقهبندی جانوران » بدانید!
به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا، طبقهبندی موجودات زنده برای درک سبک زندگی، ساختار و رفتار موجودات بسیار مهم است. در ابتدا، دانشمندان موجودات زنده را در دو سلسله یا قلمروی «حیوانات» و «گیاهان» طبقهبندی میکردند، اما با گذشت زمان، سطوح این طبقهبندی برای درک بهتر موجودات زنده افزایش داده شد.
دانشمندان به لطف طبقهبندی موجودات زنده با سهولت بیشتری میتوانند هر موجود زنده را بنا به ویژگیها جسمیاش تعریف کنند.
موجودات زنده چگونه طبقهبندی میشوند؟
پژوهشگران حوزه زیستشناسی همه موجودات زنده را بر اساس ساختار، رفتار و ویژگیهایشان در چند سطح طبقهبندی کردهاند.
در حال حاضر هفت سطح طبقهبندی (به جز دامنه) برای طبقهبندی هر موجود زندهای وجود دارد:
- سلسله یا قلمرو
- شاخه
- رده
- راسته
- خانواده
- سرده
- گونه
این سطوح را میتوان به راحتی به شکل (س.ش.ر.ر.خ.س.گ) کوتاه کرد و به خاطر سپرد.
دامنه در زیست شناسی، بالای تمام سطوح طبقهبندی قرار میگیرد و ویژگیهای اساسی یک موجود زنده را در سطح سلولی تعریف میکند. سطحی که بعد از دامنه میآید، سلسله یا قلمرو است.
دامنه نشان میدهد چگونه سلسلهها به دلیل برخی ویژگیهای مشترک در سطح سلولی با یکدیگر مرتبط هستند. در حال حاضر، سه دامنه شناختهشده حیات که هر موجود زندهای روی زمین را در بر میگیرد شامل: باستانیان(آرکیها)، باکتریها و یوکاریوتها هستند.
سلسله / قلمرو
به طور کلی اولین سطح طبقهبندی موجودات زنده، سلسله یا قلمرو است. در حال حاضر پنج قلمرو اصلی وجود دارد که «مونرا»، «حیوانات»، «گیاهان»، «قارچها» و «تک یاختگان» نامیده میشوند.
موجوداتِ دارای قلمرو مشترک، وجه اشتراک دارند. مثلاً، موجودات حاضر در قلمرو حیوانات برای غذای خود به موجودات دیگر وابسته هستند. از سوی دیگر، موجودات در قلمرو گیاهان، غذای خود را با فتوسنتز تولید میکنند.
شاخه
شاخه دومین سطح از طبقهبندی پس از قلمرو است. در این سطح، موجودات برخی از ویژگیهای مشترک را دارند اما بر اساس برخی تفاوتها در طبقات مختلف گروه بندی میشوند. مثلا زیرشاخه مهره داران میزبان تمام حیواناتی است که ستون فقرات دارند در حالی که بی مهره گان آن دسته از حیوانات را شامل میشود که ستون فقرات ندارند.
رده
رده سومین سطح طبقهبندی است و میزبان موجوداتی است که بعد از شاخه، به نوعی مشابه هستند. مثلا پستانداران، خزندگان، دوزیستان ردههایی از شاخه طنابداران هستند. موجودات رده پستانداران بچه زا هستند، تخم نمی گذارند و نوزاد خود را شیر میدهند.
راسته
طبقه بعد از رده، راسته نامیده میشود. در رده پستانداران، راسته گوشت خوار سانان و راسته گیاه خوار سانان وجود دارد. موجودات راسته گوشتخوار سانان، گوشتخوار و گیاه خوارسانان نیز گیاه خوارند.
خانواده
سطح بعدی پس از راسته، «خانواده» خوانده میشود که سطح پنجم طبقهبندی است. برخی از خانوادههای معروف در راسته گوشتخواران تیره سگان و تیره گربهها هستند. خانواده سگان شامل سگ، روباه و گرگ میشود در حالی که در خانواده گربهها، گربه خانگی، یوزپلنگ ، پلنگ، شیر و ببر هستند که شباهتهایی مانند سبک راه رفتن و صدا دارند.
سرده/ جنس
ارگانیسمهایی که به خانوادهها تعلق دارند در مرحله بعدی به سرده تقسیم میشوند. موجودات زنده ای که خانوادههای مشابهی دارند، مانند خانواده سگان و خانواده گربهها، به سرده خود تقسیم میشوند. مثلا برخی از موجودات از خانواده گربهها از قرار زیر است:
- گربههای اهلی و خانگی به سرده گربه تقسیم میشوند.
- شیر و ببر به سرده پلنگ مانندها تعلق دارند.
- پلنگها عضو سرده نیوفیلها هستند.
گونه
گونه یکی از معروف ترین سطوح طبقهبندی در بین مردم و شامل همه موجوداتی است که از هر نظر شبیه به یکدیگرند مانند انسان. هر یک از گونههای موجودات زنده، ویژگیها، شکل، رفتار، سبک، رنگ و زیست بوم منحصر به فرد خود را دارد. مثلا در سرده پلنگ مانندها، ببرها گونههای خود به نام «ببر» « Panthera Tigris» و پلنگ نیز گونههای خود موسوم به «شیر» « Panthera Leo» را دارد.
طبقهبندی انسان
«هومو ساپینس» (انسان خردمند) اسم زیستی است که به انسان داده شده. انسانها به ترتیب زیر طبقهبندی میشوند:
- قلمرو: حیوانات
- شاخه: مهره داران
- رده: پستانداران
- راسته: نخستی سانان
- خانواده: انسانیان
- سرده : انسان
- گونه : انسان خردمند(هوموساپینس)
انتهای پیام/