صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۲۰:۰۲ - ۲۰ بهمن ۱۴۰۲
یادداشت؛

انقلاب اسلامی در امتداد مبعث

مبعث پیامبر نسخه نهایی سعادت بشریت و انقلاب اسلامی در امتداد آن است.
کد خبر : 895720

خبرگزاری علم و فناوری آنا - جواد دهقانی آرانی دانش‌آموخته دکتری علوم قرآن و حدیث دانشگاه آزاد یادگار امام؛ مبعث، ریشه سعادت بشر و تاریخ و سرچشمه خیرات تا ابد است. بزرگداشت مبعث، فقط تکلیف مسلمانان نیست؛ بلکه بشریت مظلوم باید از فرمان‌های پیامبر اسلام (ص) که سرآغاز آن، روز مبعث بود، احترام و تجلیل و قدرشناسی کند؛ زیرا نجات انسان در این تعالیم است.

مبعث پیامبر نقطه عطفی در عالم وجود است که در ادعیه وارد شده به تجلی بزرگ الهی معرفی می‌شود. در هر یک از مبعث‌های انبیای الهی قبل از رسول خدا (ص) تجلی الهی صورت پذیرفته ولی در بعثت رسول خاتم بزرگترین تجلی الهی صورت پذیرفته است. علت تحقق این تجلی بزرگ را در سه ویژگی می‌توان جست‌وجو کرد، نخستین ویژگی شامل تحقق بزرگ‌ترین رسالت الهی است.

مبعث پیامبر نسخه نهایی سعادت بشریت و انقلاب اسلامی در امتداد آن است. در بعثت رسول خدا بزرگ‌ترین پیام الهی به بشر منتقل شده است. هرچند همه انبیای الهی مبلّغ یک دین بوده اند که همان دیانت اسلام است. قرآن کریم می‌فرماید إِنَّ الدِّینَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ ولی خداوند در هر دورانی یک شریعتی را برای مردم فرستاده است.

در هر یک از مبعث‌های انبیای الهی قبل از رسول خدا (ص) تجلی الهی صورت پذیرفته ولی در بعثت رسول خاتم بزرگ‌ترین تجلی الهی صورت پذیرفته است.

در آیه ۴۸ سوره مائده قرآن کریم می‌فرماید لکل جَعَلْنَا مِنکُمْ شِرْعَةً وَ مِنْهَاجًا که جامع‌ترین همه آنها شریعت پیامبر اکرم است. این جامعیت یکی از ویژگی‌های بی نظیر شریعت خاتم‌ است. در سایر شرایع نواقص و محدودیت‌های وجود داشته است مانند اینکه شرایع گذشته برای همه حالات انسان دستورالعمل ندارد ولی شریعت رسول خدا از پیش از تولد تا پس از مرگ، از بیداری اول صبح تا هنگام‌ خواب شب سفارش دارد. از این‌رو ویژگی مهم شریعت پیامبر جامعیت برای همه حالات بشر است.

دومین ویژگی نزول بزرگترین کتاب الهی است. از سوی خدای سبحان کتب آسمانی متعددی نازل شده است ولی در میان کتب آسمانی نازل شده هیچ کتابی مانند قرآن نبوده است.

قرآن دارای ویژگی‌های انحصاری است، ویژگی مهم قرآن که در سایر کتب چنین ویژگی نبوده است، اعجاز قرآن است. به اعتراف موافق و مخالف بیان قرآن به گونه‌ای است که هیچ کسی حتی ادیب‌ترین افراد بشر از آوردن مانندش عاجز مانده اند. قرآن همه مردم را فراخوانده که همانند قرآن بیاورند. این درخواست قرآن به چند گونه بیان شده است. در برخی موارد به کتابی مانند قرآن، در مرحله بعد یک مرحله پایین آمده و فرموده ده سوره مانند قرآن و در مرحله سوم با یک سوره از قرآن مخالفان را به هماوردگاه دعوت شده است. اینکه ۱۴ قرن است هیچ سوره و آیه‌ای به عنوان آیه و سوره مشابه قرآن از سوی کسی معرفی نشده می‌تواند نشانه‌ای از ناتوانی همه مخالفان باشد.

از دیگر ویژگی‌های انحصاری قرآن کریم آن است که قرآن تجلی گاه علم الهی است. امام صادق فرمودند لَقَدْ تَجَلَّی اللَّهُ لِخَلْقِهِ فِی کَلَامِهِ وَ لَکِنَّهُمْ لَا یُبْصِرُونَ؛ به یقین خداوند برای مخلوقات خود در کلامش تجلی کرده است ولی آنها نمی‌بینند. از آنجا که در علم الهی حوادث گذشته و آینده و علوم اولین و آخرین وجود دارد این علم در قرآن نیز هست و کسی که به قرآن آگاه است به این علوم واقف خواهد شد. به سبب این جهت قرآن خود را تبیان برای هر چیزی معرفی کرده است و می‌فرماید وَنَزَّلْنَا عَلَیْکَ الْکِتَابَ تِبْیَانًا لِّکُلِّ شَیْءٍ زمان آغاز نزول چنین کتابی دلیلی بر عظمت روزی است که ظرف نزول آن شده است.

در شب و روز مبعث یک ویژگی دیگری دارد و آن معرفی بزرگترین فردی که چنین لیاقت پیدا کرده که بهترین و جامع‌ترین شریعت الهی و تنها کتاب اعجاز آمیز الهی و تجلی گاه علم الهی بر قلب او نازل شده است. خود قرآن وقتی به نزول قرآن بر پیامبر اشاره می‌کند نزول قرآن را عظیم و ثقیل معرفی می‌کند.

انتهای پیام/

ارسال نظر