صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۰:۰۲ - ۱۹ بهمن ۱۴۰۲
دایرةالمعارف دانش‌بنیان‌ها ۷۴؛

بنیاد ملی علم ایران چگونه از فناوران و پژوهشگران ایرانی حمایت می‌کند؟

بنیاد ملی علم ایران مؤسسه‌ای دولتی است که با رصد روند تحولات بین‌المللیِ عرصه علوم و فناوری، جهت دادن نیاز شتاب‌دهی به فعالیت‌های علمی و تحقیقاتی در مسیر ارتقای ارزشمندی علم در جامعه، پیشبرد مرز‌های دانش جهانی برای خلق راه‌حل‌های بدیع برای مسائل کلان کشور را دنبال می‌کند.
کد خبر : 895501

به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا، حمایت از پژوهشگران و فراهم کردن زمینه بالندگی استعداد و توانمندی‌های آنها به سود کشور، از مهم‌ترین دغدغه‌های مسئولان ارشد جمهوری اسلامی ایران است و همین موضوع باعث شده تا صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور یا همان بنیاد ملی علم ایران از سال ۱۳۸۲ با تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی فعالیت خود را آغاز کند.

تغییر نام صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران به بنیاد ملی علم ایران

از سال ۱۳۹۱ تبدیل صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران به بنیاد علم ایران در شورای عالی انقلاب فرهنگی مطرح شد و در آخرین جلسه شورا با دستور رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی این موضوع در قالب اساسنامه‌ای به تصویب رسید.

مأموریت بنیاد علم ایران، حمایت متوازن از تحقیقات و کمک به تولید دانش و فناوری‌های راهبردی در جهت تحقق جهان پایدار با اتکا به مبنای معرفتی و سرمایه‌های علمی کشور تعریف شده است.

بنیاد علم ایران در مدت فعالیت خود، اقدامات مؤثری را در حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور انجام داده است و اکنون با بیش از ۲۶ عضو هیئت علمی دانشگاه‌ها و مراکز علمی و پژوهشی مرتبط است.

به طور میانگین در ۵ سال اخیر سالانه حدود هزار پژوهش از سراسر کشور در بنیاد تصویب شده و مورد حمایت قرار گرفته است؛ عمده فعالیت‌های این صندوق در حوزه‌های مرتبط با پژوهش، شامل طرح‌های پژوهشی، پسادکتری، رساله دکتری، کرسی پژوهشی و پژوهانه یا گرنت است.

بنیاد علم ایران در حوزه ترویج نیز با برگزاری جشنواره ملی پاناسه و پروژه المپیک علم و فناوری گام‌های مؤثری برداشته است.

حمایت از توسعه پژوهش‌های تقاضامحور و مسئله‌محور، توانمندسازی و پشتیبانی از بلوغ حرفه‌ای پژوهشگران و فناوران، حمایت از ورود به عرصه‌های جدید علم و فناوری‌های اولویت‌دار تا تأکید بر علوم میان رشته‌ای و حمایت از توسعه علوم پایه و انسانی و همچنین فناوری‌های راهبردی و تحول‌آفرین از جمله راهبرد‌های بنیاد علم ایران است.

بنیاد علم ایران در افق ۱۴۰۴ نهادی تعالی‌محور و پیشرو در کمک به تحقق پیشتازی ایران اسلامی در تولید علم و فناوری است.

سرمایه بنیاد علم ایران و منابع تأمین آن

سرمایه اولیه بنیاد علم ایران مبلغ پانصد میلیارد ریال بوده است که از محل کمک‌های دولت تأمین و در ردیف بودجه سنواتی منظور شد.

منابع بنیاد علم ایران عبارت است از: کمک‌های سالیانه دولت و وجوه اداره شده، کمک دستگاه‌های دولتی و غیردولتی، کمک‌های مردمی، موقوفات، درآمد‌های اختصاصی، تسهیلات سیستم بانکی، درآمد‌های حاصل از سرمایه‌گذاری وجوه مازاد صندوق که درچارچوب قوانین و مقررات کشور تحصیل می‌شود.

تبصره: در صورت کسب منابع مالی جدید، سرمایه بنیاد توسط هیئت امناء افزایش خواهد یافت.

ارکان بنیاد علم ایران

بنیاد علم ایران دارای سه رکن هیئت امنا، رئیس صندوق و کمیته تخصصی است.

ترکیب هیئت امناء
۱.     معاون علمی و فناوری رئیس جمهور (رئیس هیئت امناء)؛
۲.     معاون برنامه‌¬ریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهور
۳.      دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی
۴.     وزیر علوم، تحقیقات و فناوری
۵.      وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
۶.      وزیر جهاد کشاورزی
۷.      وزیر صنایع و معادن
۸.      وزیر نفت
۹.     وزیر نیرو
۱۰.     رئیس جهاد دانشگاهی
۱۱.     رئیس هیئت حمایت از کرسی‌های نظریه‌پردازی و مناظره
۱۲.     پنج نفر از اساتید، پژوهشگران و فناوران برجسته حوزوی و دانشگاهی کشور به پیشنهاد رئیس صندوق و حکم رئیس هیئت امناء
۱۳.     رئیس صندوق (دبیر هیئت امناء)

رئیس بنیاد علم ایران

رئیس بنیاد بالاترین مقام اجرایی بنیاد علم ایران است که با پیشنهاد و حکم رئیس هیئت امناء و تصویب هیئت امناء برای مدت ۴ سال منصوب می‌شود. انتصاب مجدد وی صرفاً برای یک دوره متوالی دیگر بلامانع است.

برکناری رئیس بنیاد با رئیس هیئت امناء است.جلسات هیئت امناء به صورت عادی و فوق‌العاده تشکیل می‌شود و جلسات عادی حداقل سالی دو بار به دعوت رئیس بنیاد علم ایران تشکیل می‌شود. جلسات فوق‌‌العاده در صورت لزوم بنا به پیشنهاد رئیس بنیاد و رئیس هیئت امناء تشکیل خواهد شد. جلسات هیئت امناء (عادی و فوق‌العاده) با حضور دو سوم اعضاء رسمیت یافته و تصمیمات متخذه با رأی موافق اکثریت اعضای حاضر در جلسه معتبر است.

 

انتهای پیام/

ارسال نظر