عنابی توان فیزیکی و تکنیکی یوزها را نشانه میگیرد؛ «ایران – قطر» نبردی «فرافوتبالی» برای پسران قلعهنویی
به گزارش خبرنگار ورزشی خبرگزاری علم و فناوری آنا، امروز (چهارشنبه ۱۸ بهمن ۱۴۰۲) تیم ملی فوتبال ایران دیدار مهم دیگری در راه فتح جام ملتهای آسیا انجام میدهد. بعد از ثبت برد غرورانگیز ۲ بر یک ابتدای هفته مقابل ژاپن، اکنون در دور نیمه نهایی «یوزها» به بازی پراهمیت با قطر در ورزشگاه الثمامه خواهند رفت.
جدالی که پیروزی در آن میتواند سد ۴۸ ساله «حسرت» فینالیست شدن در این تورنمنت را بشکند و ایران را در یک قدمی قهرمانی بعد از چندین دهه انتظار قرار دهد. بدیهی است ملی پوشان کشورمان همانند همه بازیهای مرحله گروهی (فلسطین، هنگ کنگ، امارات، همینطور جدال یک هشتم نهایی با سوریه و نبرد نفس گیر یک چهارم نهایی با ژاپن، برای رویارویی با تیمی که میزبان جام است و کلی امتیاز پنهان بابت همین مساله دارد، باید با بالاترین میزان تمرکز و شناخت گام در بازی گذارد.
به طور قطع امیر قلعهنویی، سرمربی ۶۰ ساله سفیدپوشان با کوله باری از تجربه، نیک میداند که با وجود برتری فنی شاگردانش مقابل رقیب، باید با بالاترین میزان آگاهی و تمرکز وارد این کارزار حیاتی شود تا در نهایت، چهره برنده، سربلند و خوشحال پایان نبرد باشد.
با توجه به اهمیت چنین رویارویی سرنوشت سازی، از زوایای گوناگون به ارزیابی حریف امشب میاندازیم:
برتریهای ایران مقابل شیرهای بنفش
این یک نکته کاملا روشن و نمایان است که تیم ملی ایران از نظر ارزش بازیکنانش، برتری آشکاری بر «شیرهای بنفش» دارد. طبق آماری که سایت معتبر ترانسفرمارکت ارائه میدهد، ارزش تیم ایران بالغ بر ۵۱.۵۸ میلیون یورو است در حالیکه کل ارزش تیم حریف ۱۵.۹ میلیون یورو خواهد بود. از این رو به طور متوسط ارزش یک ستاره تیم ملی ۱.۹۸ میلیون یورو بوده در حالی که در تیم مقابل ۶۱۲ هزار یورو است.
باارزشترین ستاره ایران، بی تردید مهدی طارمی، فوروارد تیم پورتو پرتغال با ۱۲ میلیون یورو بوده در حالیکه باارزشترین ستاره تیم حریف، اکرم عفیف، وینگر تیم السد با ۴.۵ میلیون یورو است. همچنین میانگین سنی تیم تحت امر امیر قلعه نویی ۲۹ سال است و قطریها به طور متوسط ۲۷.۸ سال سن دارند.
این درحالیست که تیم ما ۱۴ لژیونر دارد، اما میزبان صاحب نفوذ ما، فاقد بازیکنی است که در خارج از مرزها بازی کند.
غایبهای دو تیم
برای این نبرد حساس، تیم کشورمان در روزهای ابتدای جام هجدهم، متاسفانه صادق محرمی و سید مجید حسینی را به خاطر مصدومیت سنگین از دست داد. قطریها هم برای نبرد امشب فقط یک ستاره مصدوم و غایب همچون صالح زکریا (الدحیل) را در خدمت نخواهد داشت.
برتری آشکار ایران بر قطر
«العناب» همواره رقیبی نام آشنا برای تیم ملی کشورمان به شمار رفته چراکه به خاطر نزدیکی جغرافیایی و حضور در پیکارهای مختلف، برابر چنین تیمی بارها قرارگرفته ایم. پس میتوان گفت تا قبل از نبرد امروز، دو تیم تاکنون ۲۴ مرتبه مقابل هم به میدان رفته اند که حاصل این رویاروییها ۱۶ برد برای سفیدپوشان بوده در حالیک ۳ بازی هم مغلوب شدند و ۵ دیدار هم با تساوی خاتمه یافته است.
در مجموع این مسابقات، ۵۷ گل به ثمر رسیده که سهم ایران ۴۱ گل و سهم قطر ۱۶ گل بوده است. نخستین مرتبهای که نبرد یوزها و شیرها انجام گرفت، به تاریخ یازدهم آذر سال ۱۳۶۷ و مسابقات جام ملتهای آسیای ۱۹۸۸ برمی گردد؛ مصافی که با برد ۲ بر صفر ایران تمام شد.
بهترین برد سفیدهای قدرتمند ما، در بازیهای فوتبال غرب آسیا ۲۰۰۸ رقم خورد که با ۶ گل زده و یک گل دریافتی به پایان رسید. چشمگیرترین برد قطریها مقابل ایران پیروزی ۲ بر صفر سال ۱۳۷۶ در مقدماتی جام جهانی ۱۹۹۸ است که متاسفانه با جنگ روانی که حریف راه انداخت، حاصل شد و مانع صعود مستقیم تیم ملی به جام جهانی فرانسه شد.
بهترین گلزن تاریخ تیم کشورمان مقابل این حریف، نیز علی دایی، اسطوره صاحب نام با ۴ گل زده است. بعد از او علیرضا واحدی نیکبخت و سردار آزمون با ۳ گل زده در رده بعدی قراردارند. در حالیکه مهدی طارمی، رضا قوچان نژاد، اشکان دژاگه، هادی عقیلی، احسان حاج صفی، میلادی میداوودی، وحید هاشمیان، کریم باقری، علیرضا جهانبخش و محمد حسین کنعانی زادگان هرکدام دو گل زده به قطر را در کارنامه خویش ثبت کرده اند.
بالاترین تعداد گل زده تیم قطر به ایران هم در اختیار محمد سالم العنزی، ولید حمزه و ماجد محمد با ۲ گل است. ستارههای کشورمان در آخرین رویارویی با حریف که ۲۵ مهر سال جاری در بازیهای غرب آسیا انجام گرفت، به برتری قاطع و پرگل ۴ بر صفر دست یافتند. در آن زمان هدایت عنابی در اختیار کارلوس کی روش، مربی اسبق خودمان بود که بعد از مدتی به خاطر نتایج ضعیف از کاربرکنارشد.
یک اسپانیایی باتجربه رودروی ایران
در مقطع کنونی سکان هدایت تیم قطر برعهده «تینتین مارکز»، مربی ۶۲ ساله اسپانیایی است. همان چهرهای که در گذشته تیمهای اسپانول، اویپن، ملی عراق و سنت ترویدن را «کچ» کرده است. وی تا ۵ دسامبر هدایت تیم الوکره دوحه را در اختیار داشت، اما وقتی فدارسیون کشور عربی، کی روش را عزل کرد، مارکز را که با فوتبال آنان آشنا بود، به کارگمارد.
حریف سرسخت برخلاف ایران که در ۳ دوره ۱۹۶۸، ۱۹۷۲ و ۱۹۷۶ به مقام قهرمانی رسیده، تنها در جام ملتهای ۲۰۱۸ امارات تحت هدایت فلیکس سانچز به مقام اولی رسید. درواقع یک دلیل دیگر برای گزینش مارکز، آمدن یک مربی دیگر با سبک اسپانیاییها بر مسند مربیگری تیم ملی بود. چهرهای که تمام تجربیاتش را بکارگیرد تا بلکه میزبان جام با استفاده از توان نفراتش و امتیازاتی خاص برگزاری، جام را در خانه نگه دارند.
این مربی با تجربه هم همانند قلعه نویی به استفاده از سیستم ۱-۳-۲-۴ علاقه نشان میدهد هرچند هیچ سابقهای از رویارویی با یوزها ندارد. در حالیکه سرمربی تیم ملی کشورمان در دو دوره مربیگری اش در تیم ملی در سالهای ۲۰۰۷ و ۲۰۲۳ به برتری یک بر صفر و ۴ بر صفر مقابل مقابل این رقیب دست یافته است.
تمرکز مارکز و بازیکنانش
شنبه شب هفته جاری وقتی پس از ۱۲۰ دقیقه نبرد با ازبکستان (تساوی یک بر یک) سرنوشت بازی یک چهارم نهایی به ضربات پنالتی کشیده و در پایان تیم میزبان برنده معرفی شد، مارکز تنها برای دقایقی کوتاه خوشحالی کرد. چون با توجه به اهمیت دیدار با ایران، مشغول برنامه ریزی برای بازی با «پسران قلعه نویی» شد.
وی یک روز بعد از مصاف با ازبکها گفت:هدف ما این است که همیشه برنده باشیم. پیروزی یکی پس از دیگری به دست آوریم. در این مدت هم تمام تلاش خود را کرده ایم و حالا معتقدیم که رسیدن به نیمه نهایی جام، دستاوری بزرگ است، اما باید در نظر داشت هنوز تا پایان کار دو بازی دیگر باقی مانده، به خصوص بازی نیمه نهایی با ایران. تمام تلاش ما بر این است که هرچه در توان داریم برای این بازی و بعد فینال بگذاریم. چون میخواهیم با قهرمانی مجدد به کارمان پایان دهیم. ما ازبکستان را کاملا آنالیز کردیم و تمام نقاط قوت و ضعف شان را میدانستیم. به عنوان مثال آگاه بودیم آنها دو بازیکن بسیار خطرناک در خط حمله دارند. برای بازی با ایران هم تدارک کافی میبینیم و با بالاترین میزان شناخت و آگاهی وارد بازی میشویم.
حرفهای ستارههای قطر
مشعل برشام، دروازه بان السدی و در اصل سودانی تیم قطر معتقد است برای کسب برد مقابل ایران با توجه به بازی درخشانی که «علیرضا جهانبخش» و یارانش مقابل ژاپن ارائه کردند، باید در «جنگ قوای فیزیکی» برابر یوزها برنده شوند.
وی به خبرنگار روزنامه قطرتریبون گفت: وقتی که بازی با ازبکستان تمام شد، تمرکز خود را برای بازی با تیم ایران گذاشتیم. میدانیم ستارههای ایرانی چقدر از نظر جسمانی قوی هستند، باید در این زمینه کاملا آماده باشیم. پس در تمرینات روی این زمینه تاکید کردیم. سرمربی ما هرآنچه که در این راه لازم باشد، انجام میدهد. از اول هدف ما دفاع از عنوان قهرمانی بود. اما برای بازی با ایران به این موضوع فکر نمیکنیم. چون بازی بسیار سخت در پیش داریم. به نظر من، این یک نبرد تاریخی میتواند با ایران باشد.
برشام افزود: جو تیم مثبت است که همین تیم را ما متحدتر از هر زمان دیگری کرده است. مثل یک خانواده واقعی هستیم و میخواهیم به بالاترین دستاورد ممکن برسیم.
احمد علاالدین (الغرافه) نیز گفت:همه بازیکنان ما اعتمادبنفس لازم برای رویارویی با ایران را دارند. هرچند تصور میکنم بازی سختی در پیش داریم. در این جام قدم به قدم پیش رفتیم و سعی کردیم ماموریت مان را درست انجام دهیم. تیم مقابل ما از نظر قدرت جسمانی و نبردهای تن به تن فوق العاده است. اما ما هم قطر هستیم و روی مدل بازی خود تمرکز میکنیم. چون باورداریم میتوانیم از این بازی خوب نتیجه بگیریم. همه نفرات ما به اهمیت بازی با حریف واقف هستند و میدانند این دیدار چقدر با بازیهای قبلی متفاوت خواهد بود.
احمد فتحی (العربی) دیگر ستاره تیم قطر هم عنوان کرد:تا به اینجا روند تمرینات مان برای مصاف با ایران فوق العاده بوده است. ماموریت ما حضور در فینال است که میخواهیم به انجام برسانیم، چون دنبال جام قهرمانی میگردیم. البته به هیچ وجه مصاف با ایران راحت نخواهد بود. چون آگاهیم چه لحظات سختی در بازی درانتظارمان خواهد بود. این اجازه را نداریم که مرتکب حتی یک اشتباه دفاعی شویم، چون ایران حریفش را خوب تنبیه میکند.
مراقب رفتار ضدفوتبالی حریف باشیم
مرور اظهارات اعضای تیم قطر در کنار برخی پالسهای منفی که از دوحه مثل مساله تغییر زمین بازی یا فروختن تقریبا تمام بلیت بازیها به تیم میزبان و درنظرگرفتن تعداد کمی برای تیم ایران، یک نکته تکراری را «باز» تکرار میکند؛ این که عنابی حتی با وجودی که میداند از نظر فنی زورش به یوزها نمیرسد، حاضر نیست سر تسلیم فرود آورد.
با در نظر گرفتن همین اظهارات، اعضای تیم رقیب آگاهی کامل از توان فیزیکی فوقالعاده ملی پوشان ما مقابل ژاپن را دارند و برای «خنثی کردن» آن و دیگر برگ برندههای ایران میآیند. البته در کنار این، تیم ملی باید با مرور گذشته ها، خوب بداند که حریف حتی در آن معدود بازیهای هم که مقابل ما برنده بوده، متوسل به خلق حاشیه و امتیازات «خارج از میدان» شده است.
به همین خاطر قلعه نویی و مردانش لازم است برای تاریخ سازی، پلنهای تاکتیکی کافی و متعدد داشته باشند. در عین حال خود را برای یک مصاف «فرافوتبالی» کاملا آماده کنند.
انتهای پیام/