بدهیهای عقبافتادۀ خارجی تسویه شد
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری علم و فناوری آنا، علی فکری در نشست خبری امروز سازمان سرمایه گذاری گفت: اطلس سرمایهگذاری مهمترین خدمتی که ارائه میکند این است که هزینههای سرمایهگذاری را از طریق مکانیابی محل مناسب سرمایهگذاری کاهش میدهد. عوامل مکانی کمک میکند که سرمایهگذار بهترین انتخاب را برای حوزه فعالیت خود داشته باشد.
وی تصریح کرد: طی حدود دو سال دولت سیزدهم ۱۰ میلیارد و ۶۰۸ میلیون دلار سرمایهگذاری از خارج ایران در کشور انجام شده است. به ترتیب روسیه، چین، امارات متحده عربی، ایرانیان مقیم خارج، ترکیه، عراق، هندوستان و عمان بیشترین سرمایهگذاری را طی این مدت در ایران انجام دادهاند و روسیه ۲.۷ میلیارد دلار در دولت سیزدهم در ایران سرمایه گذاری کرده است.
فکری گفت: راهبرد سازمان صرفا تغییر محلهای جذب سرمایه نیست، بلکه میزان سرمایهگذاری در ایران نیز افزایش یافته است. همچنین تحمیل محدودیتها و شرایط امنیتی پرریسک نیز باعث نشد که سرمایهگذاری در ایران کاهش یابد.
فکری خاطرنشان کرد: قبلا توافقاتی برای سرمایهگذاری بین ایران و برخی کشورها صورت میگرفت، اما عملا اقدامی صورت نمیگرفت، اما در دوره اخیر بسیاری از طرحها آغاز شده است. ادامه این وضعیت به بررسی سایر عناصر کسب و کار در ایران بستگی دارد.
تامین ملزومات انرژی و آب مهمترین دغدغه سرمایه گذاری خارجی
رئیس سازمان سرمایهگذاری گفت: تاکنون ۱۰ میلیارد و ۶۰۸ میلیون دلار سرمایه گذاری خارجی در ایران انجام شده که بخشهای تامین آب، برق و گازو حمل و نقل و ارتباطات، خدمات ساختمان، صنعت، کشاورزی، معدن، نفت و گاز، افزایش سرمایه طرحهای موجود به ترتیب بیشترین سهم را داشتند.
فکری تاکید کرد: تا قبل از دولت سیزدهم ارتباط جمهوری اسلامی با تمامی بانکها و نهادهای توسعهای جهان قطع شده بود. علت آن نیز به وامهایی که دریافت کرده بودیم و راهکارهای رفع تحریمها برمیگشت. در دولت سیزدهم تصمیم گرفتیم که این راهکارها را تغییر دهیم. قدم اول این بود که مطالبات این نهادها از جمله بدهی به بانک توسعه اسلامی را تسویه کنیم.
تسهیلات جدید میگیریم
فکری گفت: روابط با همسایگان ایران باید اصلاح شود. همچنین بدهی معوق ما حدود ۳۰۰ میلیون دلار بود که بخش قابل توجهی از بدهیها از مسیر کشورهای اسلامی مثل عراق پرداخت شد. حجم بدهی بسیار زیاد بود، اما در حال حاضر بدهیهای معوق که حدود ۳۰۰ میلیون دلار بود، تسویه شده است.
با صندوق اوپک رایزنی میکنیم
وی اظهار کرد: اقدام دیگری که در دستور کار قرار گرفته، آغاز رایزنی با دیگر نهادها از جمله صندوق اوپک است. درصدد ایجاد تغییر در اساسنامه این صندوق هستیم که زمان میبرد. ما قصد داریم نقش فعالانه در صندوق اوپک داشته باشیم. باید از شرکای خود در این صندوق حمایت کنیم و قالب توسعه روابط با کشورهای همسو را در این صندوق نیز دنبال میکنیم.
به گفته وی، ماه آینده اولین رویداد مرتبط با سازمان همکاری شانگهای در ایران برگزار میشود. این اولین میزبانی ایران بعد از عضویت در سازمان همکاری شانگهای است. امیدواریم از این ابزار بین المللی برای تقویت هرچه بیشتر روابط سرمایه گذاری بین جمهوری اسلامی ایران و اعضای شانگهای استفاده شود.
فکری درباره تعاملات جدید ایران با گروه بریکس گفت: فردا نشست مجازی بریکس برگزار میشود و در این نشست حضور پیدا میکنم. این ابزار نیز میتواند برای توسعه روابط خارجی استفاده شود.
سرمایه گذاران خارجی با پرداخت ارز ترجیحی تشویق می شوند
رئیس سازمان سرمایهگذاری گفت: مهمترین مشوقی که به سرمایه گذاران داده میشود در حوزه ارز ترجیحی است. در بانک مرکزی ارز با نرخهای ترجیحی پرداخت میشود که بالاتر از نرخ ارز مبادله است. بانک مرکزی باید گستره فعالیت خود را در این زمینه افزایش دهد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا در سرمایه گذاری به طرفهای خارجی مسیر میدهیم یا در این زمینه منفعلانه عمل میکنیم، گفت: وقتی با محدودیت در جذب منابع خارجی مواجهیم باید اولویت تعیین کنیم که این کار سخت و دشواری است، زیرا میخواهیم ریل را عوض کنیم. این اقدام آغاز شده، اما باید منافع خودمان و طرف خارجی را در نظر بگیریم و در یک نقطه به اشتراک نظر برسیم.
در سال جاری سرمایهگذاری چین در ایران به ۲ میلیارد دلار افزایش یافت
فکری با اشاره به افزایش سرمایهگذاری چین در ایران از حدود ۲۰۰ میلیون دلار سال گذشته به حدود دو میلیارد دلار در سال جاری گفت: با دستور و هدایت معاون رییس جمهور، تحرک ما در بخش چین افزایش پیدا کرد. در چین تصمیمگیری بسیار آرام صورت میگیرد؛ زیرا جمیع جوانب مدنظر قرار میگیرد. ما بسیاری از موانع را در تعامل با این کشور رفع کردیم. میزان سرمایهگذاری چین بسیار میتواند بیش از این رقم باشد؛ مشروط به اینکه موانع آن در ایران رفع شود.
رییس سازمان سرمایهگذاری، تحریم ایران را بهانهای برای کمکاریها دانست و گفت: یکی از موضوعات اصلی به نوسانات مقررات در ایران مربوط میشود که باید تا حد امکان از بین ببریم. تغییر مکرر مقررات به تعاملات اقتصادی و تجاری آسیب میزند. اتفاقی که در مورد چین افتاد این بود که ما سعی کردیم جلوی این مسائل را بگیریم.
چینیها در لجستیک بندری و معدنی همکاری میکنند
فکری تصریح کرد: چینیها در حوزه لجستیک، بندری، معدنی، انرژیهای تجدیدپذیر، احداث پل و سایر بخشها وارد شدند.
به گفته فکری، اگر پروژهای ۱۰ میلیارد دلار است باید نقطه شروع این تعامل را با طرف خارجی مشخص کنیم. مثلا بگوییم یک میلیارد دلار اینگونه تامین میشود و تعیین کنیم ۹ میلیارد دیگر از کجا میآید. بعد طرف خارجی ارزیابی میکند که میآید یا نمیآید. یکی از مسائلی که الان به سمت آن حرکت میکنیم و بخشی از طریق اطلس سرمایهگذاری اتفاق میافتد این است که به طرف خارجی بگوییم ورود و خروج شما در این طرح اینگونه خواهد بود.
انتهای پیام/