آب انباشته در مریخ تمدن آینده را شکل میدهد
به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا به نقل از اسپیس، مدارگرد مریخ اکسپرس مقادیر زیادی از یخ آبی را که در زیر استوای سیاره سرخ دفن شده است شناسایی کرده است؛ این یخآب در صورت ذوب شدن، کل سیاره را در یک اقیانوس کم عمق فرو میبرد.
کاوشگر آژانس فضایی اروپا آب کافی برای پوشاندن مریخ را در اقیانوسی بین ۱.۵ تا ۲.۷ متر یافته است که به شکل یخ غبارآلود در زیر استوای سیاره مدفون شده است.
این یافته توسط ماموریت مارس اکسپرس این سازمان، یک فضاپیمای کهنه کار که در حال حاضر ۲۰ سال است درگیر عملیات علمی در اطراف مریخ بوده است، به دست آمد. در حالی که این نخستین بار نیست که شواهدی از یخ در نزدیکی استوای سیاره سرخ پیدا میشود، اما این کشف جدید تا کنون بزرگترین مقدار یخ آبی است که تاکنون در این سیاره کشف شده است و به نظر میرسد با اکتشافات قبلی وجود آب یخ زده در مریخ مطابقت داشته باشد.
توماس واترز، محقق ارشد موسسه اسمیتسونیان در این باره گفت: به طرز هیجان انگیزی، سیگنالهای رادار با آنچه انتظار داریم از یخهای لایهای ببینیم مطابقت دارند و شبیه سیگنالهایی هستند که از کلاهکهای قطبی مریخ میبینیم؛ کلاهکهایی که میدانیم بسیار غنی از یخ هستند.
به گفته دانشمندان این پروژه، این رسوبات ضخیم هستند و ۳.۷ کیلومتر زیر زمین امتداد دارند و در بالای آن پوستهای از خاکستر سخت شده و گرد و غبار خشک به ضخامت صدها متر قرار دارند.
در حالی که حضور آن در نزدیکی استوا مکانی است که برای مأموریتهای خدمه آتی به راحتی قابل دسترسی است، دفن عمیق آن به این معنی است که دسترسی به آب یخ دشوار خواهد بود.
چشم انداز ابتدایی در مورد وجود یخ آب در مریخ در دهههای گذشته بر اساس حقایق محدود و نتاج دادههای سنجش از دور به دست آمده بود. اما با آغاز ماموریتهای فضایی ناسا به سیاره سرخ با هدف تشکیل تمدن بر روی مریخ این موضوع جدیتر دنبال شد؛ این میزان ضخامت از یخآب ممکن است تجربه زندگی را در دورهای در آینده بر روی مریخ امکانپذیر کند. البته، برای دستیابی به این منابع و آب قابل استفاده، انجام تحقیقات دقیق بر سطح مریخ ضروری است.
اهمیت این کشف در این است که آب در مریخ میتواند مورد استفاده بشر در سفرهای به این سیاره قرار گیرد. به دلیل شرایط تا حدودی مشابه با زمین، وجود آب ممکن است به ایجاد یک جامعه بشری سازگار و پایدارتر روی مریخ منجر شود و تا حدی از زمین به عنوان منبع منحصربهفرد منابع طبیعی استفاده شود.
انتهای پیام/