تهدید سلامت مردم با تجارت نمک
گروه سلامت خبرگزاری علم و فناوری آنا؛ نمک، شکر و چربی سه ماده افزودنی هستند که زندگی بشر را به شدت تحت تأثیر قرار میدهند. این افزودنیها مخاطرات زیادی را با خود به همراه دارند، انواع سرطانها، دیابت، اضافهوزن، چاقی و انواع مشکلات عضلانی از اثرات مصرف این مواد افزودنی هستند که بهرغم همه آموزشها، گوش شنوایی برای عدم استفاده از آنها وجود ندارد.
حسین کرمانپور مدیر اورژانس بیمارستان سینا در گفتوگو با خبرنگار آنا در این باره گفت: یکی از مواد افزودنی که میتواند زندگی افراد را تحت تأثیر قرار دهد، نمک است. بعضی از افراد به خاطر سودجویی بازاری که در فروش برخی مواد دارند، نمکهایی را در بازار عرضه میکنند که میتواند به بدن ضرر برساند.
وی افزود: نمک ماده معدنی است که برای عملکرد طبیعی بدن و تعادل مایعات آن ضروری است. گاهی با بیمارانی روبهرو میشویم که دست و پای متورم دارند و علت آن در واقع به هم خوردن تعادل نمک در بدن است. در واقع مصرف نمک ارتباط مستقیم با سلامت اعصاب دارد و برای تنظیم بسیاری از مواد در بدن ضروری است؛ اما اینجا یک نکته مهم وجود دارد و آن هم این است که میزان مصرف نمک باید بر اساس نیاز بدن باشد که اگر بیشتر از آن مصرف شود نه تنها مفید نیست که مضر هم خواهد بود.
کرمانپور تأکید کرد: بر اساس اعلام سازمان جهانی بهداشت در ۲۴ ساعت طول شبانهروز و با تمام وعدهها و میان وعدههایی که در طی روز مصرف میکنیم، اجازه داریم فقط ۵ گرم نمک مصرف کنیم که این میزان برابر با یک قاشق چایخوری است. در واقع اینجا یک پیام بهداشتی مهم به نظر میرسد و آن این است که اگر میخواهید غذا و یا میوهها را مزه دار کنید از افزودنیهای دیگر استفاده کنید. لیمو، سرکه و یا فلفل میتواند در کاهش مصرف نمک در غذا بکاهد، انواع سسهای مجاز و یا افزودنیهایی مانند آب لیمو میتواند در مزه دار کردن غذا بدون نمک کمک کند. گاهی افراد برای خوردن یک خیار نمک زیاد مصرف میکنند این در حالی است که میتوان خیار را با ماست مصرف کرد که مفید هم باشد.
وی بر این باور است که انواع سوسیس و کالباس میزان زیادی نمک دارند که میتواند برای سلامتی مضر باشند و به همین دلیل باید مصرف آنها را به حداقل رساند، زیرا این مواد سدیم دارند و آنچه نمک را تا حدودی خطرناک میکند مین سدیم موجود در آن است و میتواند در عملکرد قلب، عروق و اعصاب تأثیرگذار باشد. ابتلا به فشار خون، انواع سرطانها و مشکلات عصبی و عضلانی از جمله عوارض مصرف سدیم بالا در بدن است.
این مسئول خاطرنشان کرد: سازمان جهانی بهداشت چندی پیش اعلام کرد که میران مصرف نمک در بین مردم چیزی در حدود ۱۲ تا ۱۵ گرم است و این سه برابر میزان مجاز برای هر فرد است. مشکل اینجاست که اثرات مصرف نمک در لحظه نشان نمیدهد و ممکن است ۱۰ تا یک سال بعد مشکلات مصرف زیاد نمک خودش را نشان دهد و فرد را با مشکلاتی روبرو کند که مجبور باشد هزینههای زیادی را برای درمان هزینه کند. در واقع مصرف متعادل نمک میتواند یک عمر سلامت را با خود به همراه بیاورد. مصرف ۵ گرم نمک برای سلامتی هر فرد در طول شبانهروز نیاز است و بیشتر از آن مثل این است که به بدن زهر وارد کنیم.
وی به مصرف نمکهای مختلف نیز اشاره و تأکید کرد: بسیاری از این نمکهایی که در بازار وجود دارند برچسب استانداردی ندارند و و برخی افراد این نمکها را با عناوین فریبنده تبلیغ کرده و آنها را با قیمتهای بالا میفروشند این در حالی است که نمکی که مصرف میکنیم باید حتماً ید دار باشد چراکه مصرف نمک ید دار در کشور ما توانست بیماری گواتر و کم کاری تیروئید را که به شدت شایع شده بود را درمان کند و میزان آن را تا حدود زیادی کاهش دهد.
انتهای پیام/