صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

سه چالش اصلی برای همکاری دانشگاه با صنعت در حوزه هوش مصنوعی

مدیر گروه هوش مصنوعی دانشگاه صنعتی امیرکبیر اعتبارات، تعریف درست نیاز‌ها و زیر ساخت‌ها را سه چالش همکاری با نهاد‌ها دانست و گفت: برای توسعه تحقیقات نیاز به توسعه زیر ساخت ها داریم.
کد خبر : 891882

به گزارش گروه آموزش و دانشگاه خبرگزاری علم و فناوری آنا،  احمد نیک آبادی در مراسم افتتاح مرکز پژوهشی سامانه‌های هوشمند دیجیتال دانشگاه صنعتی امیرکبیر گفت: کشور در رتبه بندی های حوزه هوش مصنوعی از نظر تولید علم در حدود رتبه ۱۶ قرار دارد، ولی در استفاده از آن در حدود رده ۷۰ تا ۸۰ جهانی قرار داریم.

نیک آبادی ادامه داد: ما شرکت های استارت آپی در حوزه هوش مصنوعی را حمایت می‌کنیم و محصولات خوبی نیز تولید می‌کنند، ولی از آنجایی که بازار خوبی ندارند، تا این حمایت برقرار است، این شرکت و تولید آن هست و به محض قطع شدن حمایت¬ها، شرکت‌ها منحل می¬شوند، چون بازاری در اختیار ندارد.

مدیر گروه هوش مصنوعی دانشگاه صنعتی امیرکبیر یادآور شد: ما با مجموعه های مختلفی در حوزه هوش مصنوعی همکاری داشته ایم و آسیب شناسی هم داشتیم و این را اعلام کردیم و راهکار‌هایی نیز برای آن ارائه کردیم، ولی این مشکلات همچنان وجود دارند.

نیک آبادی تاکید کرد: هوش مصنوعی در جا‌هایی در دنیا، ارزش افزوده هایی را ایجاد می‌کند و اینکه این فناوری در برخی کاربرد‌ها به یک باره تحول بزرگی ایجاد کند، نگرانی ها و کنجکاوی هایی را ایجاد کرده است. در زمانی هوش مصنوعی توانست قهرمان شطرنج را شکست دهد و بعد‌ها عامل هوشمندی توسعه داده شد که بدون آنکه هیچ دانشی بجز قوانین بازی به آن داده شود، توانست در مدت زمان کوتاهی تمام فنون بازی که بشر در مدت صد‌ها سال یاد گرفته بود را یاد بگیرد و قهرمان شطرنج را شکست دهد که شکل بازی جدیدی نیز ارائه می‌دهد.

وی با بیان اینکه این عامل موجب نگرانی جهانی شده است، افزود: اکنون بشر با این سوال روبرو است که اگر این تجربه در کشف دارو و یا سلاح تکرار شود چه چیزی رخ خواهد داد؟ نکته مهم دیگر این است که یکسری کاربرد‌هایی وجود دارد که چاره¬ای جز ورود به هوش مصنوعی در آن‌ها نیست. نمونه این کاربرد‌ها بازار‌های مالی دنیا است که اکنون بخش عمده تعاملات در آن‌ها با استفاده از هوش مصنوعی است.

مدیر گروه هوش مصنوعی دانشگاه صنعتی امیرکبیر کنترل برخی از دستگاه‌ها را از دیگر زمینه هایی دانست که هوش مصنوعی آن را تسخیر کرده است، یادآور شد: وقتی هوش مصنوعی موجب افزایش سرعت و دقت می‌شود عملا استفاده از توان انسان در این گونه موارد بی معنا خواهد شد.

نیک آبادی با اشاره به کاربرد‌های هوش مصنوعی در دنیا خاطر نشان کرد: یکی از این کاربرد‌ها بینایی ماشین است. هر تصویری که از یک دوربین دریافت می¬شود، تحلیل محتوای آن می¬تواند در این حوزه مورد توجه باشد. عددی که از دوربین های فعال سطح شهر برخی کشور‌ها گزارش می‌کند، بیش از ۲۰۰ میلیون دوربین است که ظرفیت بسیار بالایی برای نظارت شهری فراهم می‌کند.

وی متن، کلام و صوت را از دیگر زمینه های کاربرد هوش مصنوعی ذکر کرد و گفت: این فناوری می‌تواند اصوات را تحلیل کند که از جمله کاربرد‌های متداول آن می¬توان به بازشناسی گوینده و گفتار اشاره کرد. چت بات‌ها به عنوان یکی دیگر از محصولات این حوزه در سال¬های اخیر سرو صدای زیادی پیدا کرده است.

نیک آبادی رباتیک و کنترل را از دیگر حوزه‌های کاربردی هوش مصنوعی عنوان کرد و ادامه داد: خودرو‌های خودران یکی از محصولات شاخص این حوزه در حال حاضر است، ولی کاربرد‌های بالقوه حوزه رباتیک بسیار بیشتر است که عمدتا به دلیل هزینه بر بودن ساخت و نگهداری ربات‌ها اجرایی نمی‌شوند.

نیک آبادی با اشاره به سابقه دانشکده مهندسی کامپیوتر دانشگاه صنعتی امیرکبیر در حوزه هوش مصنوعی گفت: این دانشکده بیش از ۴۰ فارغ التحصیل دکتری هوش مصنوعی داشته است که از این تعداد حدود ۲۴ نفر در دانشگاه های داخل و خارج از کشور، عضو هیئت علمی هستند.

مدیر گروه هوش مصنوعی دانشکده مهندسی کامپیوتر دانشگاه صنعتی امیرکبیر با اشاره به پروژه های هوش مصنوعی این دانشگاه گفت: تعیین هویت، نویسه خوان دست نوشته‌های فارسی، تحلیل فعالیت ها در ویدئو، پردازش تصاویر در حوزه‌های سنجش از دور، تصاویر راداری، متن و زبان طبیعی، انواع سیستم‌های پرسش و پاسخ، تشخیص اخبار جعلی، خلاصه¬سازی متن از جمله پروژه هایی است که در سطح دانشگاهی و صنعتی اجرایی شده است.

وی سیستم های حمل و نقل هوشمند را از دیگر پروژه های اجرا شده در این دانشگاه دانست و گفت: در حوزه داده های پزشکی نیز تحقیقات زیادی در این دانشگاه انجام شده است.

وی در پایان سه مانع اصلی اجرای پروژه های صنعتی در حوزه هوش مصنوعی را عدم تعریف مناسب پروژه ها، کمبود اعتبارات تخصیص داده شده و نبودن زیرساخت های پردازشی مناسب در این حوزه دانست و ابراز امیدواری کرد با جذب اعتبارات کافی، شناسایی و تعریف درست نیازمندی¬های مرتبط با هوش مصنوعی و توسعه زیرساخت‌های لازم بتوان پروژه‌های موفقی در این حوزه اجرا کرد.

جذب نیرو‌های جدید حوزه مهندسی کامپیوتر در دانشگاه صنعتی امیرکبیر

 رئیس دانشکده مهندسی کامپیوتر دانشگاه صنعتی امیرکبیر از جذب نیروی‌های جدید در این دانشکده خبر داد و گفت: در راستای توسعه این دانشکده امیدواریم به زودی کلنگ ساختمان جدید این دانشکده به زمین زده شود.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه صنعتی امیرکبی رضا صفا بخش در مراسم افتتاح مرکز پژوهشی سامانه‌های هوشمند دیجیتال دانشگاه صنعتی امیرکبیرگفت: این دانشکده در سال ۶۷ از دانشکده مهندسی برق جدا شد و به طور مستقل شروع به کار کرد. دوره¬های کارشناسی در حوزه¬های نرم افزار، سخت افزار و فناوری اطلاعات در آن توسعه یافت.

وی با بیان اینکه در مقطع کارشناسی ارشد در حوزه های هوش مصنوعی، نرم افزار، معماری کامپیوتر، امنیت اطلاعات و شبکه¬های کامپیوتری گرایش¬هایی تعریف شده و این گرایش¬ها در دانشکده فعال است، اظهار کرد: در حال حاضر حدود ۷۰۰ دانشجوی کارشناسی، ۳۲۰ دانشجوی کارشناسی ارشد و ۱۳۰ دانشجوی دکتری در این دانشکده مشغول به تحصیل هستند.

صفابخش با بیان اینکه هر ساله بهترین وردی های دانشگاه رشته مهندسی کامپیوتر را انتخاب می‌کنند، یادآور شد: در سال ۷۰ گرایش¬های نرم افزار و معماری کامپیوتر داشتیم و تصمیم گرفتیم گرایش هوش مصنوعی را دایر کنیم و برنامه هوش مصنوعی را تدوین کردیم و در وزارت علوم تصویب و این گرایش را دایر کردیم. همچنین برنامه¬های فناوری اطلاعات نیز برای اولین بار در این دانشکده تدوین و توسعه یافت.

رئیس دانشکده مهندسی کامپیوتر دانشگاه صنعتی امیرکبیر راه اندازی اولین دوره دکتری مهندسی کامپیوتر در کشور را مربوط به این دانشکده دانست و خاطرنشان کرد که در سال ۷۴ دوره دکتری را ایجاد و اولین ورودی های این دوره را پذیرش کردیم.

وی همچنین اضافه نمود: در سال ۹۲ در بازنگری برنامه¬ها توسط شورای عالی برنامه ریزی، دانشکده ما مسوول گرایش هوش مصنوعی شد و ما برنامه این رشته را بازبینی کردیم.

به گفته وی امسال نیز مجددا در بازنگری برای برنامه های آموزشی و تهیه برنامه مرجع رشته‌ها، مسوولیت بازنگری برنامه هوش مصنوعی مجددا به دانشگاه صنعتی امیرکبیر واگذار شده است.

وی با بیان اینکه تدوین برنامه رشته امنیت اطلاعات نیز از سوی وزارت علوم به این دانشکده واگذار شده است، گفت: در وزارت علوم کارگروهی برای تعیین راهبرد‌های توسعه هوش مصنوعی در آموزش عالی راه اندازی شده است که دو نفر از اعضای این کارگروه از دانشکده مهندسی کامپیوتر دانشگاه صنعتی امیرکبیر هستند، ضمن آنکه یکی از اعضای اتاق فکر هوش مصنوعی فرهنگستان علوم نیز یکی اعضای هیات علمی گرایش هوش مصنوعی این دانشگاه است.

صفا بخش ادامه داد: برنامه بازبینی شده هوش مصنوعی از سوی ما در حال حاضر در بیش از۱۰ دانشگاه کشور اجرا می‌شود.

وی یا اشاره به رتبه بندی ها با بیان اینکه این دانشگاه در میان دانشگاه های صنعتی رتبه اول را از آن خود کرده است، اظهار کرد: در رتبه بندی¬های خارجی در رشته کامپیوتر نیز این دانشگاه در بین دانشگاه¬های کشور در رتبه اول قرار دارد.

صفابخش با اشاره به برنامه‌های آینده این دانشکده گفت: تربیت فارغ‌التحصیلان کیفی، به روز نگهداشتن برنامه‌های آموزشی، تلاش برای حل مسائل کشور در قالب اجرای پروژه‌های صنعتی و تقویت زمینه‌های مهم رشته کامپیوتر همچون هوش مصنوعی، اینترنت اشیا، امنیت سایبری، شبکه‌های کامپیوتری و محاسبات کوانتومی از برنامه‌های آتی ما به شمار می‌رود.

وی از جذب نیرو‌های جدید در این دانشکده خبر داد و افزود: امید داریم که در سال آینده کلنگ ساختمان جدید دانشکده کامپیوتر زمین زده شود.

انتهای پیام/

ارسال نظر