طرح بازگشت نمونههای مریخ ناسا در آستانه شکست قرار دارد
به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا به نقل از ساینتیفیک امریکن، سازمان هوانوردی و فضای ایالات متحده آمریکا، ناسا برای انجام یک مأموریت جدید به سیاره سرخ آماده میشود. هدف این مأموریت برداشت نمونهها از سطح مریخ و آوردن آنها به زمین برای تحلیل و بررسی دقیق است.
یک پروژه مشترک بین ناسا و آژانس فضایی اروپا سنگهای جمعآوریشده توسط مریخنورد «استقامت» را جمعآوری میکند، مریخنوردی که از زمان فرود بر روی مریخ در سال ۲۰۲۰ حفاری نمونهها را انجام میدهد. سپس مأموریت بازگشت نمونه مریخ (MSR) نمونهها را از روی سیاره پرتاب میکند و آنها را به زمین، جایی که دانشمندان آنها را برای نشانههایی از حیات گذشته و تکامل سیارهای مطالعه میکنند، میفرستد. بررسیها نشان میدهد تلاش کاوشگر استقامت برای جمع آوری نمونه از سنگ و خاک مریخ و قراردادن آن در محفظهها تا کنون موفقیتآمیز نبوده، علاوه بر این تخمین زده میشود مأموریت مذکور بین ۱۱ تا ۸ میلیارد دلار هزینه داشته باشد.
این مأموریت با دشواریهای زیادی روبه رو است که از جمله آنها میتوان به مشکلات مربوط به فناوری جمعآوری نمونهها اشاره کرد. برای جمعآوری نمونهها از سطح مریخ، ناسا لولههایی را طراحی کرده که به این سیاره فرستاده شدهاند، اما تاکنون هیچ یک از مراحل تعریف شده عملیات به نحو ایدهآل عمل نکرده است و نمونههای به دست آمده کیفیت مناسبی ندارند.
یکی از دلایلی که منجر به این مشکل شده است، میتواند نبود فناوری مقتضی برای استخراج نمونهها از سطح سیاره سرخ باشد. سطح مریخ شبیه به خاک همراه با سنگها و مواد آلی است و استخراج دقیق و اصولی نمونهها امری چالشبرانگیز است.
همچنین، در حین انتقال نمونهها به زمین، مشکلات دیگری نیز وجود دارد. نمونهها باید به صورت محکم و مطمئن بسته شوند تا در جریان انتقال به هر نحوی آسیب نبینند. اما تاکنون، راهحلی مناسب برای بسته بندی نمونهها در این مأموریت پیدا نشده و این امر میتواند منجر به آسیب دیدن نمونهها و از دست رفتن اطلاعات مهم شود.
تاکنون، هیچ جواب قابل قبولی برای این مشکلات ارائه نشده است و این در حالی است که ناسا شروع به برنامهریزی روی یک مأموریت مشابه در سال ۲۰۳۰ میلادی کرده است. اگر این مشکلات حل نشوند، ممکن است مأموریت مذکور به تعویق بیفتد یا حتی لغو شود. در هر صورت، متخصصان ناسا به دنبال راهحلهایی هستند که بتوانند به بهبود و پیشبرد این مأموریت بیانجامد.
این مأموریت با کمک سازمان فضایی اروپا در حال توسعه است و طی آن یک فضاپیما به مریخ فرستاده میشود تا نمونههای جمع آوری شده را برای تحلیل عمیقتر به زمین برگرداند.
انتهای پیام/