صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۰:۰۲ - ۲۷ دی ۱۴۰۲
همراه با برگزیدگان جشنواره فرهیختگان؛ (۲۴)

محلول موضعی «پوویدون ایداین» با ماده مؤثر دارویی بومی‌سازی شد

یک شرکت دانش‌بنیان موفق شد محلول‌های موضعی مبتنی بر «پوویدون ایداین» را که پیش از این از کشورهای فرانسه، چین، هندوستان و آلمان وارد می‌شد با ماده مؤثر نگهدارنده، پایداری محصول در طولانی‌مدت و عمر قفسه‌ای بهبودیافته بومی‌سازی کند.
کد خبر : 890673

خبرگزاری علم و فناوری آنا - حسین بوذری؛ شرکت دانش‌بنیان «نانوکیمیای کویر یزد» با همکاری جمعی از متخصصان علم شیمی در 1389 تأسیس شد و با استقرار در مرکز رشد نانو بیوتکنولوژی پارک علم و فناوری یزد فعالیت‌های تحقیقاتی و پژوهشی خود را روی ساخت و تولید نانومواد آغاز کرد.

رسالت این شرکت دانش‌بنیان تولید محصولات باکیفیت ازجمله محلول‌های موضعی دارویی و دامی، انواع ضدعفونی‌کننده‌های دست، سطوح و محصولات غذایی، محصولات آرایشی و بهداشتی و محصولات نانویی است.

این شرکت دانش‌بنیان در کارآفرینی هم دستی بر آتش دارد و با مراکز آموزش عالی ارتباط گسترده‌ای دارد و در راستای ارتباط و وحدت «صنعت و دانشگاه» فعالیت‌های مؤثری داشته و با دانشگاهیان مشارکت علمی و دانش پایه دارد.

«پودر گرافن متخلخل سه‌بُعدی» به‌عنوان نگهدارنده مواد مؤثر دارویی کاربرد دارد، به اینصورت که وقتی دارویی مصرف می‌شود این پودر کمک می‌کند تا مواد مؤثر دارو در طولانی‌مدت حفظ شود و حتی اگر بیماری توان حفظ مواد مؤثر دارو را به‌دلیل شرایط نامناسب جسمانی نداشته باشد، محصول «پودر گرافن متخلخل سه‌بُعدی» کمک می‌کند مواد مؤثر دارو در بدن همچنان حفظ بماند.

از سوی دیگر محصول «پودر گرافن متخلخل سه‌بُعدی» موجب رهایش دارو در بدن می‌شود، به اینصورت که اگر به‌عنوان مثال رو به مصرف داروی آنتی‌بیوتیک بیاوریم ممکن است دوز آن بالا و پایین شود و در نتیجه اثر خود را در بدن از دست بدهد؛ اما با محصول «پودر گرافن متخلخل سه‌بُعدی» مواد دارویی در بدن رها می‌شود و مواد مؤثر آن به‌تدریج در بدن آزاد می‌شود و در نتیجه بدن به‌راحتی قادر به جذب دارو خواهد بود.

از دیگر محصولات این شرکت دانش‌بنیان می‌توان تجهیزات پزشکی شامل ژل سونوگرافی - فارمازین، محصولات نانویی شامل کلوئید نانوذرات نقره، پودر گرافن متخلخل سه‌بُعدی، پودر نانومیله‌های منگنز دی‌اکسید، ضدعفونی‌کننده صنایع غذایی شامل ضدعفونی‌کننده تجهیزات صنایع غذایی بر پایه پراستیک اسید-فارماسین، ضدعفونی‌کننده میوه و سبزیجات بر پایه بنزآلکونیوم کلراید ـ فارماسید و ضدعفونی‌کننده میوه و سبزیجات بر پایه بنزآلکونیوم کلراید -فارماسید را ذکر کرد.

نوید نصیری‌زاده معاون پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی استان یزد مدیرعامل این شرکت دانش‌بنیان در دهمین جشنواره علمی، پژوهشی و فناوری فرهیختگان دانشگاه آزاد اسلامی عنوان شرکت دانش‌بنیان برتر را کسب کرد و از وی تجلیل شد.

خبرنگار خبرگزاری آنا در راستای بررسی جزئیات برگزیده شدن معاون پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی استان یزد و فعالیت شرکت دانش‌بنیان گفت‌وگویی را با نصیری‌زاده ترتیب داده است که بخش دوم و پایانی آن در پی می‌آید: (بخش نخست گفت‌و‌گوی آنا با نصیری‌زاده را اینجا بخوانید)

روش‌های مرسوم تولید محلول‌های مبتنی بر پوویدون ایداین

آنا: محصولات شرکت متبوع شما چه نیازی از نیاز‌های مردم و کشور را برطرف می‌کند؟

نصیری‌زاده: مجموعه شرکت دانش‌بنیان پیرو منویات مقام معظم رهبری و با نگاه اقتصاد مقاومتی، کاهش وابستگی به کشور‌های بیگانه و جلوگیری از خروج ارز ناشی از واردات مواد اولیه دارویی موردنیاز برای تولید این سری محصولات به‌خصوص پوویدون ایداین (با نام بین‌المللی PVPI) که اغلب از کشور‌های چین، هند، آلمان، فرانسه و ... به کشور وارد می‌‌شود با همت والای متخصصان و کارشناسان واحد تحقیق و توسعه موفق به کسب دانش‌ فنی تولید PVPI به صورت محلول برای تهیه محلول‌های موضعی دارویی شد.

اجرای این روش جدید و منحصربه‌فرد علاوه بر صرفه‌جویی در وقت، تجهیزات، هزینه و نیروی انسانی، کاهش مراحل تولید این محصول استراتژیک و کلیدی در حوزه بهداشت و سلامت را در پی خواهد داشت.

روش‌های مرسوم تولید محلول‌های مبتنی بر پوویدون ایداین که قبلاً این شرکت استفاده می‌کرده و در حال حاضر اغلب شرکت‌های داروسازی فعال در این زمینه از آن استفاده می‌کنند، در روش بومی‌سازی شده این مجموعه ماده مؤثر پوویدون ایداین در یک راکتور دوجداره تحت شرایط بهینه‌شده دمایی و فشار از ماده اولیه‌های پلی‌وینیل پیرولیدون و مشتقات «یُد» که به راحتی در کشور و بازار داخلی قابل تهیه است، به صورت محلول سنتز و سپس سایر مواد موردنیاز به آن اضافه می‌‌شود.

مزیت اصلی این شیوه تولید نسبت به محصولات مشابه موجود در بازار در آن است که علاوه بر کاهش هزینه تولید تمام‌شده محصول، پایداری محصول در طولانی‌مدت و عمر قفسه‌ای آن بهبود یافته و کیفیت محصول در روز ابتدای تولید تا پایان عمر قفسه‌ای اعلام شده بدون تغییر خواهد بود.

این مجموعه دانش‌بنیان با هدف ارتقای سلامت و بهداشت بیماران، پزشکان، پرستاران و تمامی پرسنل زحمتکش مراکز درمانی، بهداشتی، بیمارستان‌ها و کلینیک‌های تخصصی تشخیصی و جراحی همچنین جلوگیری از مقاومت سویه‌های بیماری‌زا به محلول‌های ضدعفونی‌کننده موجود و مرسوم مبادرت به تحقیق، توسعه، بهینه‌سازی فرمول و معرفی محلول‌های ضدعفونی‌کننده تخصصی بیمارستانی، تجهیزات و ملزومات پزشکی نوین برپایه ترکیبات کارآمد و سبز کرده است.

در این خصوص، مجموعه شرکت موفق به اخذ مجوز فناوری از وزارت علوم، تحقیقات و فناوری شده و یک سری محصولات ضدعفونی‌کننده‌های نوین بیمارستانی شامل محلول‌های ضدعفونی‌کننده پوست و محل تزریق، اسکراب جراحی، ابزار، تجهیزات و ملزومات پزشکی، البسه و منسوجات پزشکی و سطوح بیمارستانی شده است.

محلول‌های ضدعفونی‌کننده پوست و محل تزریق اسکراب دست جراح برپایه کلرهگزیدین دی‌گلوکونات است که جزء محلول‌های ضدعفونی‌کننده با کارآیی اثر بالا محسوب می‌شود.

این ماده مؤثر در برابر باکتری‌های گرم مثبت و گرم منفی و بی‌هوازی‌های اجباری (به هر اندامگانی که برای رشد به اکسیژن نیاز نداشته باشد و حتی شاید در حضور اکسیژن بمیرد، اندامگان بی‌هوازی (Anaerobic organism) گفته می‌شود)، هوازی‌ها و مخمر فعالیت بسیار مناسبی دارد؛ ضمن آنکه دارای خصلت کاتیونی بوده و می‌تواند از طریق جاذبه الکتروستاتیکی به گروه‌های آنیونی غشا سلولی چسبیده و در نهایت با پارگی غشا سیتوپلاسمی منجر به خروج و تخریب محتویات سلولی شود.

این ماده ضدعفونی‌کننده از طریق گروه‌های فسفات، جذب و وارد غشای سیتوپلاسمی شده و بعد از ورود به سیتوپلاسم یاخته‌ها، عملکرد انحصاری خود را اجرا می‌کند. این ترکیب موجب خروج محتویات با وزن مولکولی پایین مانند پتاسیم شده و ترکیبات سنگین‌تر مانند نوکلئیک اسید‌ها از طریق تشکیل کمپلکس‌های فسفاته به صورت رسوب از سیستم سیتوپلاسمی خارج می‌کند.

همچنین باید اشاره کرد که محلول‌های این رده فاقد خطرات و عوارض استفاده از محلول ضدعفونی‌کننده برپایه پوویدون ایداین (بتادین) نظیر تحریک پوست، خارش، راش یا ادم موضعی (ورم اندام‌ها) هستند، ضمن آنکه اتحادیه اروپا و آمریکا استفاده از محلول‌های حاوی «یُد» را ممنوع اعلام و محلول‌های برپایه کلرهگزیدین را جایگزین آن کرده است.

در حوزه آرایشی و بهداشتی با هدف افزایش سطح سلامتی و بهره‌مندی آحاد هم‌میهنان از فناوری‌های نوین داروسازی هدفمند موفق به کسب دانش فنی ساخت محصولات مراقبت از پوست برپایه لیپوزوم شده است. استفاده از فناوری لیپوزوم در صنایع داروسازی به ایجاد شرایطی بهینه برای انتقال ماده مؤثر، محافظت از ماده مؤثر اصلی و به حداقل رساندن اثرات جانبی و ضایع شدن محصول کمک می‌کند.

حمایت از کسب و کار‌های نوپا و اشتغال‌زایی اهداف مراکز رشد است

آنا: نواقص و کمبود‌ها در راه تجاری‌سازی محصولات فناور را بیان کنید.

نصیری‌زاده: موفقیت در گرو توکل، پشتکار و همدلی میان اعضای تیم کاری است، به جرئت می‌توان گفت که با رعایت این اصول موانع بر سر هر راهی برداشته خواهد شد. روند تجاری‌سازی یک محصول شامل چندین مرحله متفاوت است که در هر مرحله قطعاً موانع عدیده‌ای وجود دارد.

از ابتدای پیشنهاد اولیه ایده تولید یک محصول که با فرآیند‌های متعددی همچون کسب دانش فنی، تأمین مواد اولیه، سعی و خطا روی فرموله کردن محصول، آزمون‌های ابتدایی و بالینی محصول، اخذ مجوز از سازمان‌های متبوع، انتقال فناوری از واحد تحقیق و توسعه به مقیاس نیمه صنعتی و واحد تولید، تأمین مواد اولیه و ملزومات در فاز صنعتی هرکدام دارای پیچیدگی‌ها و مشکلاتی هستند که در مجموعه نانوکیمیا با همدلی و پشتکار همکاران گرانقدر رفع شده است.

در نگاه کلان ازجمله موانع در تولید و عرضه یک محصول می‌توان به نوسانات بازار داخلی، عدم ثبات قیمت مواد اولیه و ملزومات تولید، برگشت مدت‌دار سرمایه حاصل از فروش کالا، زمان‌بر بودن استقبال بازار از محصول جدید اشاره کرد که انتظار آن است که با نهاد‌های دولتی و نیمه‌خصوصی به‌خصوص دستگاه‌های تابعه دانشگاه آزاد اسلامی حمایت‌های ویژه‌ای را از شرکت‌های تولیدکننده مستقل و وابسته به دانشگاه آزاد اسلامی داشته باشند.

آنا: آیا حمایت لازم را از سوی دانشگاه و مراکز و نهاد‌های مربوط با مأموریت خود داشته‌اید و انتظارتان از مسئولان چیست؟

نصیری‌زاده: دانشگاه آزاد اسلامی و صندوق پژوهش و فناوری این دانشگاه با حمایت و پشتیبانی از شرکت‌های فناور و خلّاق از طریق در اختیار قراردادن فضای کاری، ارائه مشاوره‌های متنوع در حوزه‌های مختلف، برپایی دوره‌های آموزشی و آشنایی با اصول مرتبط با فعالیت‌های صنعتی و امور اداری، بازاریابی و فروش، صادرات و واردات، امور بیمه‌ای و مالیاتی و دوره‌های دیگر تأثیر شگرفی بر پیشبرد و موفقیت شرکت‌های فناور و هسته‌های استارت‌آپی داشته است.

این مجموعه از حمایت‌های متنوعی استفاده کرده؛ به‌عنوان مثال می‌توان به مشاوره‌های توسعه کسب و کار، مشاوره‌های ساختار سازمانی، امور بیمه و مالیاتی، تسهیلات اشتغالزایی و توسعه تولید اشاره کرد.

آنا: برای رشد و شکوفایی مراکز رشد در تمامی واحد‌های دانشگاه آزاد اسلامی چه پیشنهادی ارائه می‌دهید؟

نصیری‌زاده: ازجمله اهداف مراکز رشد دانشگاه حمایت از کسب و کار‌های نوپا، اشتغال‌زایی، توسعه محصولات نوین و های‌تک همچنین کوتاه شدن مسیر فارغ‌التحصیلی تا اشتغال است. پیشنهاد می‌شود برای تشویق و حمایت معنوی از شرکت‌های فناور و نوپا در امورد داخلی مراکز رشد، مراکز دانشگاهی و واحد‌های همجوار از آنها کمک گرفته شود.

بدیهی است این امر به‌تنهایی می‌تواند قوت قلب شرکت‌های نوپا و فناور شده و درنهایت به رشد و شکوفایی مرکز رشد منجر شود.

شرکت دانش‌بنیانی که تنها تأمین‌کننده مواد ضدعفونی‌کننده در یزد است

آنا: بحران کرونا چه تأثیری در فعالیت شما داشت و آیا در زمینه مقابله با کرونا هم محصول یا خدماتی داشته‌اید؟

نصیری‌زاده: با شیوع بیماری کرونا، همه افراد دنبال بهترین راه‌حل‌ها برای ضدعفونی کردن محیط اطراف خود از این ویروس و جلوگیری از شیوع هرچه بیشتر آن بودند.

شرکت دانش‌بنیان با هدف خدمت‌رسانی به ملت ایران و با تکیه بر تیم تحقیقاتی متخصص و متعهد مبادرت به تهیه محلول‌های ضدعفونی‌کننده نوین کرد و علاوه بر محلول‌های بر پایه الکل توانست به دانش فنی ساخت ضدعفونی‌کننده‌های برپایه آمونیوم‌های ۴ تایی، کلوئید نانوذرات نقره همچنین برپایه کلروهگزیدین دست یافت.

این شرکت دانش‌بنیان در راستای تأمین نیاز استان و کشور به فرآورده‌های ضدعفونی‌کننده، تمامی توان تولید را برای تولید محصولات جدید ضدعفونی‌کننده بهداشتی دست و سطوح اختصاص داد.

این شرکت دانش‌بنیان این افتخار را داشته که به‌عنوان تنها تأمین‌کننده مواد ضدعفونی کننده مرتبط با بیماری کرونا در استان یزد به تأمین این مواد برای استان‌های همجوار، اصفهان، فارس، کرمان و خراسان جنوبی اقدام کند.

همچنین به‌عنوان اصلی‌ترین تأمین‌کننده مواد ضدعفونی‌کننده موردنیاز سازمان مرکزی دانشگاه و تعداد زیادی از واحد‌های دانشگاهی در شرایط بسیار دشوار کرونا اقدام کرده است.

فرآورده‌های جدید تولیدی دارای مزایای متعددی نسبت به محلول‌های ضدعفونی‌کننده مرسوم الکلی هستند که ازجمله می‌توان به عدم حساسیت پوستی، عدم خشک شدن پوست اشاره کرد؛ ضمن اینکه کارایی اثر ضدمیکروبی و ضدویروسی محصولات جدید طولانی‌تر از محلول‌های ضدعفونی‌کننده رایج است.

محلول‌های ضدعفونی‌کننده بهداشتی برپایه کلوئید نقره که دارای تأییدیه نانومقیاس از ستاد توسعه فناوری نانو ریاست جمهوری بوده، نوعی ضدعفونی‌کننده بهداشتی دست عاری از الکل است و جایگزین مناسبی برای شست و شوی دست‌ها با آب و صابون و محلول‌های ضدعفونی‌کننده الکلی مرسوم است.

این محصول حاوی نانوذرات کلوئیدی نقره با ایمنی بهداشتی است. نانوذرات کلوئیدی نقره سنتز شده برای تهیه این محصول ضدعفونی‌کننده طیف وسیعی از ویروس‌ها و باکتری‌هاست و بدون ایجاد حس چسبندگی، کمک به حفظ سلامتی می‌کند. مهم‌ترین ویژگی این ضدعفونی‌کننده آن است که از نانوساختار کلوئیدی پایداری نقره در فرمول ساخت استفاده شده است.

حضور این ساختار به صورت پایداری ماده مؤثر الکلی سطح بیشتری از پوست را پوشش دهد، علاوه بر آن ماده مؤثر را به مدت طولانی‌تر در مجاورت سطح پوست نگهداشته شود و اثربخشی ضدباکتری و ضدمیکروبی طولانی‌تری نسبت به محلول‌های ضدعفونی‌کننده مرسوم داشته باشد.

همچنین در فرمول این محصول ضدعفونی‌کننده از ترکیبات نرم‌کننده و مرطوب‌کننده استفاده شده و مزیت این محصول آن است که که اثر آنتی میکروبیال خوبی دارند و بدون نیاز به آب کشی هستند و خیلی زود میکروارگانیسم‌های بیماری‌زای مقیم و گذرا را از بین می‌برند. 

آنا: و کلام آخر...

نصیری‌زاده: مجموعه شرکت دانش‌بنیان تاکنون توانسته زمینه اشتغال بیش از ۶۰ نفر به صورت مستقیم و بیش از ۸۰۰ نفر به صورت غیرمستقیم را مهیا کرد. این مجموعه در حال حاضر توانایی تولید بیش از ۹۰ محصول در هفت دسته‌بندی مختلف اعم از انواع محلول‌های تخصصی دارویی، بیمارستانی، تجهیزات پزشکی، ضدعفونی‌کننده‌های سطوح، دست و بدن، صنایع غذایی، محصولات آرایشی و بهداشتی به صورت ژل و کرم، محصولات پایه آرایشی و بهداشتی همچنین محصولات نانویی مورد استفاده در صنعت داروسازی را دارد.

در فاز توسعه جدید شرکت با هدف تشویق و حمایت از کشاورزان مناطق روستایی و محروم همچنین کاهش کوچ روستاییان به مناطق شهری فعالیت در زمینه تولید فرآورد‌های دارویی طبیعی، ایجاد ارزش‌افزوده بر گیاهان دارویی بومی استان و تکمیل چرخه مزرعه تا داروخانه را آغاز کرده که انتظار داریم با حمایت‌های نهاد‌های ذی‌ربط ازجمله استانداری، وازت علوم، تحقیقات و فناوری، سازمان غذا و دارو و از همه مهم‌تر دانشگاه آزاد اسلامی این فاز هرچه سریع‌تر به بهره‌برداری رسیده و زمینه اشتغال مستقیم و غیرمستقیم هم‌میهنان بیشتری فراهم آید.

با چشم‌انداز گسترده‌شدن سفره نانوکیمیا بر پایه اشتغال نیرو‌های جوان و متخصص و خدمت‌رسانی به هم‌میهنان، پای در میدان گذاشتیم؛ امیدوارم در گذر زمان ضمن گسترش و توسعه فعالیت‌ها و جذب نیرو‌های کارآمد، نقش تأثیرگذاری را در مسیر کارآفرینی و اشتغال‌زایی کشور ایفا کنیم تا از این طریق در روند زندگی افراد جامعه به واسطه ایجاد اشتغال تأثیرگذار باشیم و با لطف همیشگی خود، تاکنون ما را در اجرای رسالت‌مان همراهی کرد و ما نیز با پشتکار و تلاش بی‌وقفه در مسیر شکوفایی و توسعه مجموعه و پیشرفت همکاران سربلند بوده‌ایم، امیدوارم در این راهی که آغاز کرده‌ایم برای جامعه و کشورمان مفید و مؤثر باشیم.

انتهای پیام/

ارسال نظر