اهمیت اجرای قانون فوقالعاده خاص و نقش آن در ارتقای سطح سلامت مردم
گروه سلامت خبرگزاری علم و فناوری آنا؛ فوق العاده خاص یک نوع پرداختی ویژه برای بعضی مشاغل محسوب میشود که طبق قانون مدیریت خدمات کشوری باید برای کارکنان برخی بخشهای دولتی یا عمومی به دلیل دشواریهای شغلی نظیر کارکردن در محیطهای غیرمتعارف از جمله کار با اشعه، مواد شیمیایی، مواد سمی، مواد آتش زا و منفجره، کار با بیماران روانی یا عفونی و کار در اورژانس، بخشهای سوختگی و بخشهای مراقبت ویژه و موارد مشابه در نظر گرفته شود.
اهمیت اجرای قانون فوقالعاده خاص بر نظام سلامت و ارتقای سطح سلامت مردم
مسعود فاطمی فعال صنفی و حرفهای نظام سلامت در گفتوگو با خبرنگار سلامت خبرگزاری علم و فناوری آنا در مورد پرداخت فوق العاده خاص گفت: حدود سه سال از گفتمان و خواست عمومی کارکنان نظام سلامت پیرامون اجرای فوق العاده خاص برای این قشر مهم و زحمتکش میگذرد. درخواستی که در ابتدا از دل همکاران آسیب دیده زمان شیوع کرونا شروع و کم کم تبدیل به یک دغدغه عمومی بین اقشار مختلف نظام سلامت شد.
وی افزود: آنچه اهمیت این قانون را دو چندان میکند، تأثیر اجرای آن بر افزایش انگیزه و سطح رفاه و معیشت همکاران و بالطبع ارتقای کیفیت سلامت مردم خواهد بود. کیفیتی که هم اکنون با مهاجرت، ترک شغل، بیانگیزگی و بسیاری موارد دیگر تحت تاثیر قرار گرفته و لازم است در اسرع وقت چاره اندیشی صحیح پیرامون آن انجام داد.
فعال صنفی و حرفهای نظام سلامت ادامه داد: عدم اجرای این قانون در سه سال گذشته، عمدتاً به مخالفت سازمان برنامه و بودجه با اجرای آن برمیگردد؛ اما لازم است در این خصوص به نکاتی اشاره داشته باشیم. اولا مبلغ اجرای فوق العاده خاص با ضریب ۳، قطعا مبلغ هنگفتی خواهد بود و عمده فعالین صنفی حرفهای نظام سلامت تاکید چندانی بر اجرای این قانون با چنین ضریبی ندارند، لکن از طرفی هم ضرایب ناچیز و زیر یک و نیم، چندان مطلوب نیست و خواست عمده همکاران این است که حداقل با ضریبی بالغ بر یک و نیم اجرا گردد. دوما مبلغ مورد نظر برای اجرای این قانون را میتوان از محلهایی همچون مالیات، درصد تعلق گرفته به نظام سلامت از قانون هدفمندی یارانهها و سایر موارد اجرا کرد. سوما با توجه به بودجه قابل توجه وزارت بهداشت و درآمدهای اختصاصی این وزارتخانه، میتوان این قانون را به ضرایبی که مورد توافق وزارت بهداشت و همکاران گرامی خواهد بود، از منابع اختصاصی این وزارتخانه اجرا کرد.
فاطمی تاکید کرد: آنچه در این روزها قابل توجه است، عزم وزارت بهداشت بر اجرای قانون مهم فوق العاده خاص است. از طرفی نیاز به همراهی و تأیید نمایندگان مجلس شورای اسلامی نیز برای اجرای این قانون وجود دارد که در سطح گستردهای رایزنیها از طرفهای مختلف درحال انجام است. امید است با اجرای صحیح این قانون بخش مهمی از مطالبات همکاران گرامی در جامعه بزرگ بهداشت و درمان پاسخ داده شده و سبب افزایش کیفیت خدمات شود.
پیگیری وزارت بهداشت در زمینه اجرای قانون
اما چندی پیش عباس عبادی، معاون پرستاری وزیر بهداشت درباره پرداخت فوق العاده خاص کادر درمان، بیان داشت: در خصوص فوق العاده خاص، دو نوبت درخواست شده و مجموعه وزارت بهداشت با اصل این موضوع موافق هستند.
وی ادامه داد: بار مالی آن پیش بینی شده و در خواست آن به سازمان برنامه و بودجه و سایر بخشها حتی ستاد ملی مقابله با کرونا از سال قبل اعلام شده و در صورت تصویب مجلس و سایر نهادهای تصمیم گیرنده، میتواند عملیاتی شود.
معاون پرستاری وزیر بهداشت درباره تفاوت بین فوق العاده ویژه و فوق العاده خاص، افزود:بله، تفاوت وجود دارد. فوق الاده ویژه بسته به مشاغل متفاوت است؛ مثلا در دوران کرونا فوقالعاده اضافه شد و در اواخر سال ۹۸، ۵۰ درصد به برخی ضرائب تحت فوق العاده اضافه شد.
عبادی اضافه کرد: در هفته گذشته نیز این موضوع برای همکاران ما در سازمان تامین اجتماعی مصوب شد تا از این جهت با وزارت بهداشت همسان سازی باشد.
وی متذکر شد: فوق العاده خاص ضریب دیگری است که مربوط به سال ۱۳۹۰ است و برای پزشکانی است که در سازمان پزشکی قانونی کار میکردند اختصاص داده شده است.
معاون پرستاری وزیر بهداشت خاطرنشان کرد: برخی سازمانها این را به کارکنان خود تسری دادند و همکاران نظام سلامت نیز این را مطالبه داشتند که اضافه شود.
پیگیری اجرای فوقالعاده خاص کارکنان نظام سلامت
بهروز رحیمی معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت بهداشت نیز با اشاره به پیگیریهای مستمر وزارت بهداشت برای اجرای فوقالعاده خاص کارکنان نظام سلامت از ادامه این پیگیریها در کارگروه ویژه بررسی لایحه بودجه ۱۴۰۳ خبر داد.
وی افزود: استخدام نیروهای طرحی دوران کرونا در کارگروه ویژه بررسی لایحه بودجه ۱۴۰۳ از سایر موارد پیگیری شده توسط وزارت بهداشت است که با جدیت به دنبال اجرایی شدن این مطالبات هستیم و پیشنهادات متعددی نیز برای دستیابی به آن ارائه شده است.
رحیمی ابراز امیدواری کرد که با تلاشهای صورت گرفته توسط مجموعه وزارت بهداشت و همکاری مجلس شورای اسلامی و سایر دستگاههای ذیربط بتوان موضوع فوقالعاده خاص و استخدام نیروهای دوران کرونا را محقق کرد.
انتهای پیام/