صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

اندازه‌گیری دقیق زوایا در صنعت با اتوکالیماتور ایران‌ساخت

محققان یک شرکت دانش‌بنیان ایرانی موفق به تولید دستگاه «اتوکالیماتور» شدند که با توجه به قرار داشتن در زمره ابزار دقیق از تجهیزات زیرساختی برای توسعه صنایع است.
کد خبر : 889717

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا، محمد سالاری نسب، مدیرعامل شرکت دانش‌بنیان ایرانی فعال در حوزه تولید و فروش دانش فنی و محصولات دانش بنیان در گرایش‌های رباتیک، مکاترونیک، هوش مصنوعی، کنترل و اتوماسیون، در خصوص کاربرد دستگاه «اتوکالیماتور» در صنعت گفت: اتوکالیماتور، برای اندازه‌گیری زاویه ابزار‌های گوناگون طراحی و ساخته شده‌اند که انواع اپتیکی آن‌ها به دلیل غیرتماسی بودن از مزیت بیشتری برخوردارند.

وی اضافه کرد: این دستگاه در حوزه ابزار دقیق قرار می‌گیرد که یکی از حساس‌ترین و پیشرفته‌ترین حوزه‌ها در مهندسی و صنعت است و می‌توان آن را یکی از زیرساخت‌های توسعه صنعتی هر کشور به شمار آورد. از میان کمیت‌های گوناگون مورد استفاده در صنعت، اندازه‌گیری دقیق زاویه یکی از کاربردی‌ترین زمینه‌ها در این حوزه است.

سالاری‌نسب توضیح داد: اتوکالیماتور به معنای موازی‌ساز است و وجه تسمیه این دستگاه، استفاده از نور موازی شده لیزر (یا لامپ) در این ابزار است. این نور موازی پس از خروج از ابزار به آینه نصب شده بر روی هدف برخورد می‌کند و پس از بازتاب از آن بر روی سنسور موجود در اتوکالیماتور تصویر می‌شود. با جابجایی زاویه هدف، این تصویر نیز بر روی سنسور تغییر مکان می‌دهد و به این واسطه می‌توان تغییرات زاویه هدف را اندازه‌گیری کرد. این ابزار می‌تواند دقتی برابر چند دهم درجه تا چند دهم ثانیه-قوسی داشته باشد.

وی درباره کاربردهای این محصول دانش‌بنیان، ادامه داد: از میان کاربرد‌های این ابزار، می‌توان به اندازه‌گیری دقت موتور‌های دقیق برای استفاده در میز CNC، اندازه‌گیری میزان غیرخطی بودن حرکات خطی میز CNC، اندازه‌گیری صافی سطح میز کار، اندازه‌گیری توازی سطوح یا ریل‌های میز CNC و… اشاره کرد. همچنین این ابزار در کنترل کیفی محصولات اپتیکی مانند پروفایل سطح آینه‌های بزرگ، تعامد المان‌های اپتیکی، زاویه منشور‌ها و گوه‌های اپتیکی و… مورد استفاده قرار می‌گیرد.

مدیرعامل این شرکت دانش‌بنیان، در خصوص ظرفیت تولید این محصول تصریح کرد: این ابزار در حال حاضر، فضای تولید انبوه ندارد و بر اساس میزان درخواست و سفارش مشتری به تولید این محصول می‌پردازیم. از این رو، در حال حاضر، ساخت سه تا پنج را در دستور کار داریم، ولی ظرفیت ساخت ۲۰ تا ۴۰ دستگاه را در سال داریم.

سالاری‌نسب با بیان اینکه هزینه‌های تحقیق و توسعه، سهم قابل‌توجهی از هزینه تمام شده ساخت این قبیل دستگاه‌ها را به خود اختصاص می‌دهند، گفت: کشور‌های دیگر سال‌ها است که هزینه تحقیق و توسعه خود را پرداخت و از آن گذر کرده‌اند، اما برای ما که به تازگی به این حوزه‌ها ورود کرده‌ایم، معمولا ۵۰ درصد هزینه ساخت یک محصول را همین هزینه‌های تحقیق و توسعه دربر می‌گیرد و هر چقدر که کار‌های تک‌تر و ابزار دقیق‌تر شود، دانش در آن اهمیت بالاتری می‌یابد و شاید تنها ۲۰ درصد هزینه را مواد و متریال آن تشکیل دهد.

وی ادامه‌داد: مساله دیگری که ساخت این جنس از محصولات و بومی‌سازی آن‌ها را ضرورت می‌بخشد، نقش زیر ساختی آن‌ها در صنعت است. اتوکالیماتور، از جنس ابزار دقیق و اندازه گیری است و اینجا جایی است که ما نیاز به اعتماد داریم و باید مطمئن باشیم که در آن خرابکاری صنعتی اتفاق نیفتاده باشد. متاسفانه این روزها، چالش‌های بسیاری را در حوزه خرابکاری‌های صنعتی مشاهده می‌کنیم و این امر می‌تواند آثار دامنه داری را بر کشور تحمیل کند.

سالاری‌نسب با تاکید بر ضرورت بومی‌سازی تجهیزات صنعتی، گفت: در جنگ سرد علیرغم اینکه شوروی با آمریکا مشکل داشت، اما از تسهیلات نظامی آن کشور خرید می‌کرد و خرابکاری‌ای هم صورت نمی‌گرفت، ولی امروز این جنس خرابکاری را در حوزه‌های صنعتی صورت می‌گیرد به همین دلیل تا جایی که امکان دارد اولا باید بر علوم و دانش‌های روز مسلط باشیم و دوم زیرساخت‌های خاص که صنایع به آن وابستگی خواهند داشت را بومی سازی کنیم.

وی ادامه داد: از این رو، ساخت دو ورژن از دستگاه اتوکالیماتور را در دستور کار خود قرار دادیم؛ ورژن صنعتی آن امسال در یازدهمین نمایشگاه ایران ساخت رونمایی شد و ورژن آزمایشگاهی آن دو سال پیش رونمایی شد.

مدیرعامل این شرکت دانش‌بنیان، در خصوص مزیت این محصول نسبت به نمونه‌های مشابه خارجی اشاره کرد: آنچه محصول ما را نسبت به نمونه‌های مشابه متمایز می‌کند این است که ما با ساخت این محصول فرآیند اندازه گیری را به شدت ساده کرده ایم. یکی از کاربرد‌های این دستگاه اندازه‌گیری دقت دستگاه‌های میله چرخان است، این دستگاه می‌تواند این اندازه گیری را به شکل ساده‌ای پیش ببرد.

انتهای پیام/

ارسال نظر