صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
در نشست ابعاد رسانه‌ای نبرد طوفان الاقصی مطرح شد؛

برتری خرده‌روایت‌ها بر روایت‌های کلان

نشست تخصصی ابعاد ارتباطی و رسانه‌ای نبرد طوفان الاقصی با عنوان «روایت‌ها و خرده‌روایت‌ها در نبرد طوفان الاقصی در رسانه‌های اجتماعی و کنشگران فضای مجازی» با حضور عبداله بیچرانلو دانشیار دانشگاه تهران و ظهیر احمدی پژوهشگر ارشد سازمان صداوسیما برگزار شد.
کد خبر : 888883

به گزارش گروه پژوهش و دانش خبرگزاری علم و فناوری آنا، پنجمین نشست از سلسله نشست‌های تخصصی ابعاد ارتباطی و رسانه‌ای نبرد طوفان الاقصی تحت عنوان «روایت‌ها و خرده روایت‌ها در نبرد طوفان الاقصی در رسانه‌های اجتماعی و کنشگران فضای مجازی» با حضور عبداله بیچرانلو دانشیار دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران و ظهیر احمدی مدرس سیاستگذاری فرهنگی و پژوهشگر ارشد سازمان صداوسیما، در پژوهشکده فرهنگ، هنر، ارتباطات وزارت ارشاد اسلامی برگزار شد.

در این نشست که با هدف تحلیل عملکرد کنشگران جبهه مقاومت در رسانه‌های اجتماعی و جریان خرده روایت‌ها و تاثیر گذاری آن‌ها در روند کلان روایت‌ها صورت گرفت، ظهیر احمدی ضمن تشریح سابقه‌ تاریخی جنگ‌های صورت گرفته در منطقه‌ی بیت المقدس و اشاره‌ی قرآن کریم به آنها؛ خط اصلی کنشگران جبهه مقاومت و حماس را استفاده از آیات قرآن کریم و پیروی از سخنان رهبر معظم انقلاب اسلامی دانست، لذا همین را علت غلبه‌ی روایت‌های حماس بر روایت‌های رژیم صهیونیستی برشمرد.

برتری خرده روایت‌ها بر روایت‌های کلان

این مدرس سیاستگذاری فرهنگی با اشاره به تلاش صاحبان رسانه‌های جریان اصلی برای نامشروع جلوه دادن اقدامات حماس به این نکته نیز اشاره کرد که در کلان روایت‌های صورت گرفته توسط رسانه‌های غربی به کمک استفاده‌ی تعمدی از واژه‌های مثل یهودستیزی به جای اسرائیل ستیزی یا حمله‌ی وحشیانه و نامشروع حماس بدون در نظر گرفتن ۷۵ سال جنایات رژیم صهیونیستی و دادن لقب ۱۱ سپتامبر اسرائیل به نبرد طوفان الاقصی، سعی در انحراف افکارعمومی داشتند.

همچنین این پژوهشگر سازمان صداو سیما با اشاره به فعالیت موثر کنشگران مقاومت در شبکه‌های اجتماعی و نیز سه کلید واژه‌ی مظلومیت غزه، مشروعیت حماس و ابوعبیده را به عنوان خرده روایت‌های برتر دانست و به نقش سلیبریت‌ها در گسترش این خرده روایت‌ها اشاره کرد و گفت: «مسئله‌ی اصلی خرده روایت‌های این جبهه، نامتمرکز بودن آن‌ها و نداشتن مرکزیتی رسمی در حمایت و چارچوب بندی به آنهاست. شما می‌بینید خواننده‌ای در کنسرتش از مشروعیت مقاومت صحبت می‌کند و یا هرکدام از کاربران در صفحات خود اقدام به کنشگری می‌کنند، اما این مهم لازم است در سازماندهی شوند تا اثرگذاری آن‌ها چندین برابر شود.»

نقش خرده روایت‌های مردمی در دیده شدن و جریان سازی‌های مظلومیت غزه

در ادامه‌ی نشست عبداله بیچرانلو دانشیار دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران، بر اهمیت نقش خرده روایت‌های مردمی در دیده شدن و جریان سازی‌های مظلومیت غزه اشاره کرد و اساسا عامل اصلی برهم زننده‌ی کلیشه‌های ساخته شده توسط رسانه‌های جریان اصلی غربی را همین روایت‌های کاربران از تمام ابعاد زندگی در غزه دانست که سبب ایجاد حس همدلی و همزادپنداری افکار عمومی با فلسطین و حمایت از آن‌ها می‌شود. در واقع جهت خرده روایت‌های وضعیت فعلی را زندگی در برابر امحاء زندگی دانسته که به کمک ژانر خودابرازی توانستند افکار عمومی را با خود همراه کنند. البته که در بین شبکه‌های اجتماعی با وجود الگوریتم‌هایی سعی در دستکاری محتوا و اطلاعات صورت گرفت که از بین آنها، تیک تاک جزء مواردی بود که کمترین دستکاری فنی و بیشترین انتشار ویدیو از وضعیت مردم غزه را داشت.

این پژوهشگر ارتباطات دانشگاه تهران با تاکید بر ضرورت فعالیت و روشنگری در فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی و نیز ایجاد زیست بوم فرهنگ و رسانه در راستای گسترش رسانه‌ی مقاومت و در دست گیری افکار عمومی گفت: «بین تمام مناسبات و کنشگری‌ها در فضای مجازی باید تناسب وجود داشته و واقع گرایانه باشد. در واقع کنشگری افراد نسبت به شرایط محیطی و اجتماعی و فرهنگی آن‌ها تغییر می‌کند. اما درکل آن چیزی که در این هشتاد روز شاهد بودیم، فرو ریختن پایه‌های کلان روایت‌های شرق شناسانه در غرب است که به قولی ۲۵۰ سال روایت جعلی از شرق و تحقیر کردن مردمان جبهه مقاومت برهم ریخته شد. اما این کافی نیست و ما باید با طراحی و ایجاد نظام فرهنگ و رسانه‌ی مقاومت به اصلاح اساسی آن کلان روایت‌های جعلی پرداخته و تاریخ و هویت تاریخی خود را تقویت کنیم.»

انتهای پیام/

ارسال نظر