صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۳:۰۰ - ۱۰ دی ۱۴۰۲
درگفت‌وگو با آنا مطرح شد؛

۵۰ میلیون ایرانی یا چاق هستند یا اضافه وزن دارند

مدیر اورژانس بیمارستان سینا با بیان اینکه دوسوم جمعیت کشور یا اضافه وزن دارند و یا چاق هستند، عوارض این بیماری مرگبار را تشریح کرد.
کد خبر : 888133

حسین کرمانپور در گفت‌وگو با خبرنگار سلامت خبرگزاری آنا درباره تفاوت چاقی و اضافه وزن گفت: در علم سلامت بین اضافه وزن و چاقی تفاوت وجود دارد اما این مردم در این رابطه تفاوتی قائل نمی‌شوند.  اضافه وزن و چاقی دو مقوله از هم جدا هستند. کسانی که  اضافه وزن دارند در محدوده سلامت قرار دارند و تنها با رژیم به سلامتی و وزن ایده‌ال بر می‌گردند‌. اما کسانی که چاق هستند از محدوده سلامت خارج می‌شوند. متخصصان به این گروه بیمار می‌گویند و باید تحت نظر پزشک قرار بگیرند و درمان شوند.

چه کسانی چاق هستند؟

این پزشک متخصص در ادامه به شاخص توده بدنی یا BMI  اشاره کرد و گفت: شاخص توده بدنی یا Body Mass Index که گاهی به اختصار BMI هم نشان داده می‌شود، فاکتوری است برای اندازه‌گیری میزان لاغری و چاقی فرد BMI  که با  استفاده از وزن بدن و قد محاسبه می‌شود. برای محاسبه BMI باید وزن خود به کیلوگرم و قد خود به متر را داشته باشیم.  قد خود را در خودش ضرب می‌کنید و سپس وزن خود را بر عدد حاصل تقسیم می‌کنید.

مدیر اورژانس بیمارستان سینا گفت: برای مثال اگر کسی ۲ متر قد و ۱۰۰ کیلو وزن داشته باشد، از تقسیم ۱۰۰ بر ۲ ضرب در ۲ (یعنی ۱۰۰ تقسیم بر ۴) به عدد ۲۵ می‌رسد. این عدد به شما می‌گوید که آیا بیش از اندازه چاق یا بیش از حد لاغر هستید یا بدن متناسبی دارید.  به تازگی  گوشی‌های پیشرفته هم  bmi  را محاسبه می‌کند و شما با دانلود اپلیکیشن های مربوطه می‌توانید به شاخص توده بدنی خود برسید.

این پزشک متخصص افزود: عدد BMI افراد به چهار دسته تقسیم می‌شود. کسانی که شاخص کم‌تر از ۱۸.۵ داشته باشند بیش از اندازه لاغر هستند. حنما باید به پزشک مراجعه کنند. اگر کودک هستند هر چه زودتر تحت نظر پزشکان متخصص و غدد قرار گیرند. عدد BMI  اگر  ۱۸.۵ تا ۲۵  باشد شاخص توده بدنی، نرمال به حساب می‌آید.  اگر عدد ۲۵ تا ۳۰  باشد فرد با اضافه وزن روبرو است.  اگر BMI فرد از ۳۰ بالاتر باشد افراد به سه دسته تقسیم می‌شوند. عدد ۳۰تا ۳۵را چاقی درجه یک می‌گویند. ۳۵ تا ۴۰را چاقی درجه دو  و ۴۰به بالا چاقی بدخیم نام دارد.

حسین کرمانپور بیان کرد: در چندسال اخیر روش‌های متعددی برای درمان چاقی به کارگرفته شده است اما مهمترین آن‌ها تغییر شیوه زندگی (تغییر رژیم غذایی و ورزش)، ‌درمان‌های دارویی و اعمال جراحی است. همه افراد چاق کاندید اعمال جراحی چاقی نیستند شاخص توده بدنی یا بی.ام.آی مهمترین معیار تعیین کننده برای اعمال چاقی‌ست.

چه بیماری‌هایی به چاقی مربوط است؟

به گفته کرمانپور افرادی که چاق هستند، در مقایسه با افراد با وزن مناسب، در معرض خطر ابتلا به بسیاری از بیماری‌ها و مشکلات سلامتی جدی هستند. بیماری‌های ناشی از چاقی یک تهدید بزرگ برای بشر در قرن جدید محسوب می‌شوند. یک‌سوم کل سرطان‌های پستان، کولون، تخمدان، پروستات، کبد، کیسه صفرا، کلیه، بیماری‌های قلبی، سکته حاد قلبی، سکته مغزی، اختلالات متابولیک، دیابت،کبد چرب، بیماری‌های انسدادی ریه، فشارخون، آسم، ناباروری، میگرن، بیماری‌های روحی و اخیرا کووید ۱۹ از جمله بیماری‌های مرتبط با چاقی هستند. 

وضعیت چاقی در کشور 

وی خاطرنشان کرد: چاقی یکی از معظلات پیچیده جهان کنونی است و مردم ایران در میزان چاقی با دیگر کشورهای توسعه یافته رقابت تنگاتنگی دارند.  چاقی دومین عامل مرگ و میر قابل پیشگیری در جهان پس از مصرف دخانیات و آلودگی هوا است.  در اروپا سالانه یک میلیون و ۴۰۰هزار نفر به دلیل چاقی می‌میرند. بیش از ۶۳درصد افراد بالای ۱۸ سال و بیش از ۳۵درصد دانش آموز  دچار اضافه وزن و چاقی  هستند.

به گفته این پزشک متخصص، آمارها حاکی از این است که حدود ۵۰ میلیون ایرانی  از چاقی و اضافه وزن رنج می برند.  در واقع دو سوم جمعیت کشور در محدوده اضافه وزن و چاقی هستند. از ۳۰سال پیش روند چاقی  ۱۰ برابر شده است و در کل می‌توان گفت حدود ۷۰ درصد بیماری ها ریشه در چاقی دارند. مرگ های زودرس ارتباط تنگاتنگی با چاقی دارد.

وی یادآور شد: در کودکان و نوجوانان نیز در ۳۰ سال گذشته چاقی دو برابر شده است. براساس آمار NHS در هر سه کودک، یک کودک چاق است که مشکلات متعدد روحی، روانی و تحصیلی برای آنان ایجاد می کند.

انتهای پیام/

ارسال نظر