بورس با شوک تجدید ارزیابی به شفافیت میرسد؟
گروه اقتصاد خبرگزاری علم و فناوری آنا؛ بازار سرمایه در ماههای اخیر متأثر از موضوعاتی مانند جریمه ۲۶ همتی بانکها، نرخ خوراک و بحث حذف معافیتهای مالیاتی و رقابت با نرخ بهره بالا بود و حال خوبی نداشت. در این میان بخش عمده پول فعالان بازار به سمت صندوقهای فیکس حرکت کرده و ارزش معاملات هم کاهش یافته بود.
تا اینکه زمزمههای برنامههای دولت و سازمان برای افزایش سرمایه از محل مازاد تجدید ارزیابی داراییها در هلدینگها، بانکها و شرکتهای مختلف باعث شد بازار تحرکی بگیرد و واکنش مثبتی نشان دهد بهطوریکه صاحبنظران معتقدند با الزامی شدن تجدید ارزیابی داراییها بازار میتواند به مدار صعودی خود بازگردد. در این رابطه گفتوگویی با یکی از کارشناسان بازار سرمایه داشتیم.
هلدینگهای بزرگ اجباری به تجدید ارزیابی ندارند
سینا رهبر شهلان، کارشناس بازار سرمایه درمورد الزامی شدن تجدید ارزیابی شرکتها به خبرنگار آنا گفت: در این خصوص دو دسته شرکت وجود دارد؛ یک دسته شرکتهایی که مشمول ماده ۱۴۱ هستند و برای خروج از ماده ۱۴۱ مجبورند تجدید ارزیابی دارایی انجام دهند و الزام قانونی دارند مانند ذوب آهن، ایران خودرو و سایپا و دسته دوم هم هلدینگهای بزرگی هستند که اجباری به تجدید ارزیابی ندارند، ولی اگر تجدید شوند حاشیه امن مدیران شرکتها خراب میشود به این جهت که باید بابت عملکردشان پاسخگو باشند.
وی ادامه داد: هلدینگهای بزرگ یک سری داراییهای سودساز دارند و با توجه به اینکه سرمایه آنها سالهاست تکان نخورده، همچنان این داراییها سود مناسبی میدهد یعنی به لحاظ ریالی به قدری بزرگ است که گاهی کارهایی که در اقتصاد انجام میشود را هم پوشش میدهد؛ بنابراین از این بابت تجدید ارزیابی داراییها میتواند نکته مثبتی باشد البته زمانی که مدیران باتجربه بر مسند امور در این هلدینگها باشند.
تجدید ارزیابی باعث ورود پول به شرکت میشود؟
رهبر شهلان تصریح کرد: وقتی سرمایه ثبتی شرکتی به روز و واقعی شود ارقام بالا میرود، یک سری از مدیران اعتقاد دارند تجدید ارزیابی باعث ورود پول به شرکت نمیشود که باید گفت بله باعث ورود نقدینگی به شرکت نمیشود، ولی بزرگی میزان سرمایه در اختیار شرکت هویدا و ناکارآمدی مدیران مشخص میشود.
این کارشناس بازار سرمایه افزود: باتوجه به اینکه سرمایه شرکتها تجدید نشده و با نرخهای ۱۰_۱۵ و گاه ۲۰ سال پیش ثبت شدند نرخ استهلاک موجود درست نیست و وقتی نرخ استهلاک شرکتی مثل پتروشیمی زاگرس درست حساب نمیشود به شکل حسابداری سود غیر واقعی هم برای این شرکت محاسبه میشود درصورتی که اگر پتروشیمی زاگرس به روز شود با قیمت گاز امروز نه تنها سودساز نیست بلکه زیان دلاری هم دارد.
تأثیر الزامی شدن تجدید ارزیابی داراییها بر فضای بازار سرمایه
وی درمورد تأثیر الزامی شدن تجدید ارزیابی داراییها بر فضای بازار سرمایه گفت: اگر افزایش نرخ بهره مالکانه اتفاق نمیافتاد، این موضوع میتوانست موج ورود پول را به همراه داشته باشد و بازار را از شرایط فعلی خارج کند، اما چون شاهد ابلاغ نرخهای بهره مالکانه بالا هستیم عملا دولت با این دستورالعمل شور و نشاطی که میتوانست تجدید ارزیابی داراییها ولو کوتاه مدت در بازار ایجاد کند را از بین برد.
انتهای پیام/