چقدر احتمال صفر شدن قیمت بیت کوین وجود دارد؟
به گزارش گروه بازار خبرگزاری علم و فناوری آنا، بیت کوین بهعنوان باارزشترین ارز دیجیتال جهان، چندین سال است که موضوع داغی برای بحثهای زیادی بوده است. بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال که مستقل از هر مرجع مرکزی عمل میکند، بهعنوان تحولی انقلابی در دنیای مالی معرفی شدهاند. بااینحال، نگرانیهایی در مورد ثبات و پایداری قیمت و ارزش آنها وجود دارد.
برای مثال، سؤالی که اغلب مطرح میشود این است که آیا احتمال صفر شدن قیمت بیت کوین وجود دارد و اگر چنین شود، چه اتفاقی میافتد؟ باتوجهبه این که بسیاری از مردم اکنون با بیت کوین سروکار دارند و سرمایهگذاریهای کلانی را بر روی آن انجام دادهاند.
در این مقاله، به سؤالات فوق پاسخ داده و نتایج بالقوه چنین رویدادی را بررسی و چگونگی تأثیر آن بر دنیای ارزهای دیجیتال را تحلیل خواهیم کرد.
بررسی نوسانات قیمتی بیت کوین
پیش از اینکه به بررسی احتمالهای موجود درباره قیمت آینده بیت کوین برسیم، میبایست از نوساناتی که بیت کوین از زمان پیدایش تاکنون با آنها روبرو بوده، مطلع شده و دلایل آن را بررسی کنیم.
New Liberty Standard Exchange اولین مبادله بیت کوین با دلار را در اواخر سال ۲۰۰۹ ثبت کرد. کاربران در انجمن BitcoinTalk 5050 بیت کوین را به قیمت ۵.۰۲ دلار از طریق PayPal معامله کردند که قیمت پایه آن ۰.۰۰۰۹۹ دلار برای هر بیت کوین بود؛ بهعبارتدیگر قیمت آن حدود یکدهم سنت بود.
درحالیکه بیت کوین به طور رسمی در ۳ ژانویه ۲۰۰۹ راهاندازی شد، تعیین قیمتی استاندارد برای آن قبل از اواسط سال ۲۰۱۰ دشوار بود؛ دلیل آن هم این بود که آن زمان صرافیهای ارز دیجیتالی مانند امروز وجود نداشت و مثل امروز مبادله نمیشد. بااینحال، جزئیات قیمت آن در جولای ۲۰۱۰ در دسترس قرار گرفت و تا امروز ادامه دارد.
طبق دادههای تاریخی Investing.com، قیمت بیت کوین در سال ۲۰۱۰ هرگز از ۰.۴۰ دلار بهازای هر بیتکوین تجاوز نکرد؛ اما در طول زمان با سرعت بسیار کندی شروع به افزایش قیمت کرد؛ تا اینکه در سال ۲۰۱۳ رشد چشمگیری پیدا کرد و از ۱۰۰ دلار به ۵۴۱ دلار رسید. این روند صعودی تا ۱۰۰۰ دلار ادامه داشت؛ اما در سال ۲۰۱۴، قیمت آن به ۱۱۱.۶۰ دلار کاهش یافت. دلیل این اتفاق به مشکلاتی که در مورد Mt. Gox، یکی از اولین صرافیهای ارزهای دیجیتال وجود داشت، برمیگردد. این صرافی بهطور ناگهانی و بدون توضیح برداشتها را متوقف کرده بود. پس از مدتی کاشف به عمل آمد که ۷۴۴.۴۰۰ بیت کوین از وجوه کاربران را ازدستداده است؛ ازاینرو، اعلام ورشکستگی کرد.
روند نزولی قیمت بیت کوین تا سال ۲۰۱۶ طول کشید و ارزش آن ۴۳۰ دلار شد. سال ۲۰۱۷ در ابتدا بهآرامی آغاز شد و بیت کوین بین ۱۰۰۰ تا ۱۲۰۰ دلار در نوسان بود. اما در اواخر آوریل، علاقه کاربران به ارز دیجیتال بیت کوین بهوضوح افزایش پیدا کرد؛ بهطوریکه تا پایان سال ۲۰۱۷ قیمت آن به ۱۳ هزار دلار رسید.
۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ برای بیت کوین سالهای خوبی نبودند و روند نزولی برای آن رقم زدند؛ اما بیت کوین به دنبال رشد بود. به همین خاطر سال ۲۰۲۰ را باقدرت شروع کرد و توانست رکورد قیمتی خود را با ۲۰ هزار دلار تا پایان سال بزند.
صعود قیمت بیت کوین در سال ۲۰۲۱ متوقف نشد و اواسط ماه آوریل به ۶۴ هزار دلار رسید. پس از این آغاز فرخنده، انتظار میرفت که قیمت آن کاهش پیدا کند. در ماه می، چین به خریداران ارزهای دیجیتال هشدار داد که این صنعت را تحتفشار قرار خواهد داد. این خبر باعث شد تا قیمت بیت کوین شروع به کاهش کند.
بااینحال، بیت کوین توانست دوباره اعتماد کاربران را جلب کرده و به بالاترین قیمت خود یعنی ۶۸.۷۸۹ دلار برسد؛ اما در اواخر سال 2021، فدرال رزرو (Federal Reserve) اعلام کرد که شروع به کاهش خرید اوراققرضه خود کرده و بهآرامی نقدینگی را از بازارهای مالی تخلیه میکند. با افزایش نرخ تورم در چند دهه گذشته، بانک مرکزی میخواست از افزایش قیمتها جلوگیری کند. در پی آن، نرخ ۱۰ساله خزانهداری شروع به افزایش کرد؛ زیرا سرمایهگذاران قیمتگذاریهای خود را با این چشمانداز انجام میدادند که Federal Reserve در آینده نزدیک نرخهای بهره را افزایش خواهد داد. این اتفاقات باعث شد تا داراییهای پرخطر مانند ارزهای دیجیتال تحتتأثیر قرار بگیرند و ارزششان کاهش پیدا کند.
این ناخوشی تا سال ۲۰۲۲ ادامه یافت؛ زیرا تورم فزاینده و قصد بانک مرکزی برای افزایش نرخها برای خنثیکردن آن، سرمایهگذاران را از داراییهای پرخطر دور کرد. بیت کوین ماهها ارزش ۴۰ هزاردلاری خود را حفظ کرد، اما با شروع افزایش شدید نرخ بهره توسط Federal Reserve در ماه مارس، قیمت آن سقوط کرد. در اواسط سال ۲۰۲۲، بیت کوین محدوده معاملاتی جدیدی را در حدود ۲۰ هزار دلار ایجاد کرد، اما پس از آن به کمتر از ۱۶۰۰۰ دلار رسید؛ چرا که اتفاقاتی مانند ورشکستگی FTX به اعتماد معاملهگران لطمه زد.
قیمت در سال ۲۰۲۳ و تا اواسط ژوئن با وجود سرکوبی توسط کمیسیون بورس و اوراق بهادار در صنعت کریپتو افزایش یافت و با ارزشی حدود ۲۶۰۰۰ دلار معامله شد. اکنون که به پایان سال ۲۰۲۳ نزدیک میشویم قیمت بیت کوین حدود ۳۷ هزار دلار است و حدس و گمانها زیادی برای آینده قیمت آن وجود دارد. برخی از تحلیلگران انتظار رسیدن قیمت بیت کوین به ۱۰۰ هزار دلار را دارند و برخی دیگر فروپاشی بیت کوین را پیشبینی میکنند؛ باید منتظر ماند و دید که نوسانات قیمت بیت کوین تا کجا ادامه خواهد داشت و چه بر سر آن خواهد آمد.
عواملی که میتواند بر ارزش بیت کوین تأثیر بگذارد
بیت کوین توسط بانک مرکزی صادر نشده و با هیچ دولتی سروکار ندارد؛ بنابراین، ابزارهای سیاست پولی، نرخ تورم و اندازهگیریهای رشد اقتصادی که معمولاً بر ارزش یک ارز تأثیر میگذارند، برای بیتکوین اعمال نمیشوند. بیت کوین بیشتر بهعنوان کالایی برای ذخیره ارزش عمل میکند؛ بنابراین از عمدهترین عوامل مؤثر بر قیمت آن، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- عرضه و تقاضای آن
- هزینه تولید بیت کوین از طریق فرایند استخراج
- مقررات حاکم بر فروش و استفاده از آن
- رقبا و اخبار
اثرات عرضه بر قیمت بیت کوین
عرضه هر دارایی نقش حیاتی در تعیین قیمت آن دارد. داراییهای کمیاب بهاحتمال زیاد دارای قیمتهای بالایی هستند، اما همین داراییها نیز با نوسان قیمت مواجه میشوند.
بهطورکلی عرضه بیت کوین، طبق برنامهریزی که از ابتدای امر داشت، جلو میرود. توجه داشته باشید که در نهایت کلاً ۲۱ میلیون بیت کوین تولید خواهد شد که هر سال مقدار مشخصی از آن عرضه میشود. همچنین، پروتکل آن تنها به بیت کوینهای جدید اجازه میدهد تا با نرخ ثابت پاداش بگیرند و این نرخ بهگونهای طراحی شده است که در طول زمان و هر چهار سال یکبار کاهش یابد. به این حالت هاوینگ گفته میشود که در آن تعداد کوینهایی که بهعنوان پاداش برای استخراج موفقیتآمیز یک بلاک در نظر گرفته شده، نصف میشود. آخرین باری که این اتفاق افتاده، ماه می ۲۰۲۰ بود.
بنابراین، عرضه بیت کوین در آینده روبهکاهش است و این موضوع باعث میشود تا تقاضا برای آن افزایش یابد.
هزینه تولید بیت کوین از طریق فرایند استخراج
هزینههای تولید بیت کوین شامل هزینههای زیرساختی، هزینههای برق برای استخراج و سطح دشواری الگوریتم ریاضی (هزینه غیرمستقیم) است. سطوح مختلف دشواری در الگوریتمهای بیت کوین میتواند سرعت تولید ارز را کاهش داده یا به آن سرعت بخشد. این موضوع بهصورت مستقیم نهتنها بر عرضه بیت کوین که بر قیمت آن نیز تأثیرگذار است.
مقررات حاکم بر فروش و استفاده از آن
مقررات ارزهای دیجیتال به طور مداوم در حال تغییر هستند. برای مثال، در تاریخنگارش این مقاله، کشورهایی مانند السالوادور، رمزارزها را بهعنوان پولی قانونی میپذیرند، ولی کشوری مانند چین تراکنشهای کریپتویی را به طور رسمی ممنوع کرده است. این قوانین میتوانند در آینده تغییر کنند. با هر تغییر کوچک در تصمیمات دولتها، میتوان تأثیر آن را بر قیمت بیت کوین دید. این مقررات دولتها که گاه نمیتوان آنها را پیشبینی کرد، باعث عدماطمینان سرمایهگذاران شده و ترسی را در دل آنها درباره قوانین آینده ارزهای دیجیتال میپروراند و این موضوع نیز منجر به کاهش تقاضا میشود. با کاهش تقاضا، ارزش بیت کوین بیشازپیش کاهش پیدا میکند.
رقابت و اخبار
بیت کوین همواره در رقابت با آلت کوینهایی مانند اتریوم (ETH) و میم کوینهایی نظیر دوج کوین (DOGE)است و همین موضوع، باعث نوسان قیمت آن میشود. هر گونه ارتقا توسط ارزهای دیجیتال موجود ممکن است قیمت بیت کوین را در مقایسه با سناریوی کاملاً متفاوتی که در آن بیت کوین تنها ارز دیجیتال موجود بود، کاهش دهد.
از طرفی، به دلیل پوشش رسانهای و اخباری که حول بیت کوین یا سایر رمزارزها منتشر میشود، کاربران تصمیم به خرید یا فروش بیت کوین میکنند. زمانی که اخباری مثبت درباره بیت کوین شنیده میشود، اشتیاق به خرید بیشتر و با شنیدن اخبار منفی، میزان اشتیاق کمتر میشود.
آیا احتمال سقوط قیمت بیت کوین وجود دارد؟
اینکه آیا احتمال نابودی بیت کوین وجود دارد یا نه، موضوعی است که باید باتوجهبه نوسانات شدید قیمت آن بررسی شود.
قیمت بیت کوین (و سایر ارزهای دیجیتال) اغلب نوسانات زیادی دارد و این نوسانات گاهی غیرمنتظره هستند. البته در اینجا باید به این نکته اشاره کرد که اکثر سرمایهگذاران بیت کوین تمایل دارند با این فرض کار کنند که قیمت در بلندمدت به افزایش خود ادامه خواهد داد و باتوجهبه پیشینه بیت کوین، فرض اشتباهی هم نیست. بیت کوین از زمان عرضه در سال ۲۰۰۹ فقط ۰.۰۰۰۹۹ دلار بود و اکنون حول ۳۷ هزار دلار؛ بنابراین، باوجود اینکه گاهی روند نزولی هم در نمودار قیمت بیت کوین به چشم میخورد، در مجموع از یک سیر صعودی قیمت برخوردار بوده و شیب آن همیشه به سمت بالاست.
بااینحال، نمیتوان منکر این موضوع شد که ارزش یک ارز دیجیتال میتواند به صفر برسد؛ همانطور که در سقوط قیمت لونا کلاسیک شاهدش بودیم؛ اما نکتهای که درباره بیت کوین وجود دارد این است که این رمزارز بسیار محبوب است و پایههای بنیادی آن آنقدر قوی هستند که بتوانند در برابر بیشتر تهدیدات و حوادث فاجعهبار مقاومت کنند. بهعبارتدیگر، تخریب بیت کوین بهسادگی بستهشدن یک وبسایت نیست؛ به لطف معماری پیچیده و زیرساختهای غیرمتمرکز، سکوی محکمی دارد که فروریختن آن دشوار است.
علاوهبرآن، اگرچه بیت کوین در اکثریتقریببهاتفاق کشورهای جهان ممنوع و غیرقانونی است، شکستن شبکه جهانی بیت کوین بسیار دشوار است. برای اینکه بلاک چین به طور کامل شکست بخورد، اعتماد یا علاقه بیش از ۱۰۰ هزار گره فعال که شبکه بیت کوین را تشکیل میدهند، باید از بین برود.
سهامداران اصلی و جامعه بزرگتر ارزهای دیجیتال نیز میتوانند تأثیر زیادی بر چشمانداز کلی قیمت بیت کوین داشته باشند؛ بهویژه کسانی که توکنهای زیادی را معامله یا مدیریت میکنند. این افراد و سازمانها در مجموع بهعنوان «نهنگهای کریپتو» شناخته میشوند و آنها بیتکوین کافی را برای تأثیرگذاری بر کل بازار ارز دیجیتال دارند. بااینحال، باز هم کاهش ارزش بیت کوین و رساندن قیمت آن به صفر مطلق، نیازمند قدرت بسیار عظیمی است.
در نتیجه میتوان گفت که اگرچه عواملی وجود دارند که ممکن است ارزش بیت کوین را در آینده تهدید کند، سقوط کامل بیت کوین باتوجهبه محبوبیت روزافزون آن، بسیار بعید است.
اگر قیمت بیت کوین به صفر سقوط کرد چه؟
تصور کنید روزی همه کشورهای جهان استخراج، ترید و خرجکردن بیت کوین را غیرقانونی کنند و باعث شوند ارزش آن به صفر برسد. حتی اگر خود شبکه تحتتأثیر قرار نگیرد، چنین کاهشی در تقاضا خسارات مالی هنگفتی را برای میلیونها کاربر کریپتو در سراسر جهان به همراه خواهد داشت.
علاوهبراین، نابودی کامل بیت کوین تأثیر عمیقی بر بخش استخراج ارز دیجیتال خواهد داشت. بازار استخراج بیت کوین بهتنهایی بسیار عظیم است و تعداد زیادی از مردم برای امرارمعاش به آن تکیه میکنند. اگر بیت کوین تمام ارزش و کاربرد خود را از دست بدهد، پرداختهای ماینینگ بیارزش میشود و تقریباً یک میلیون ماینر مجبور میشوند به دنبال منابع درآمد جایگزین بگردند.
مجموع ضررها از کل ارزش بازار همه داراییهای دیجیتال بیشتر خواهد شد. بر اساس منبع داده PitchBook، سقوطی به این بزرگی احتمالاً هم شرکتهای کریپتویی عمومی (۹۰ میلیارد دلار) و هم سرمایهگذاریهای خصوصی در شرکتهایی مانند صرافیهای ارز دیجیتال (۳۷ میلیارد دلار از سال ۲۰۱۰) را نابود میکند. سایر شرکتهای درگیر در صنعت کریپتو، مانند سازنده کارتهای گرافیک نظیر انویدیا نیز ممکن است ضربه بخورند. تأثیر کلی این اتفاق که شبیه به زمینلرزهای مخرب است، احتمال دارد در نهایت با ضرر و زیان ۲ تریلیون دلاری برای سهامداران روبرو شود که تا حدودی بیشتر از کل ارزش بازار آمازون است.
در نتیجه، مقدار قابلتوجهی از پول و منابع مالی تمام میشود. سرمایهگذاران بلندمدتی که سالهاست بیت کوین در اختیار دارند، فقط سودهای پیشبینیشده عظیم را از دست میدهند؛ این در حالی است که بیشترین ضرر را کسانی متحمل خواهند شد که کمتر از یک سال قبل بیت کوین خریداری کردهاند.
چنین سقوطی در قیمت بیت کوین قطعاً باعث فروپاشی بسیاری از ارزهای دیجیتال دیگر نیز میشود. بههرحال، اگر معاملهگران متوجه شوند که بزرگترین کوین در بازار ارزهای دیجیتال تمام ارزش خود را ازدستداده است، بهاحتمال زیاد بسیاری از داراییهای کریپتوی خود را در سریعترین زمان ممکن به فروش میرسانند تا از ضرر بیشتر جلوگیری کنند.
در یککلام، اگر بیت کوین به طور کامل به صفر برسد، میلیونها نفر متحمل ضررهای جبرانناپذیری خواهند شد.
بیت کوین به این زودیها سقوط نمیکند
بدون شک، اگر ارزش بیت کوین به صفر برسد، صنعت کریپتو بهشدت آسیب خواهد دید؛ ازاینرو، از نظر عملی، احتمال سقوط ناگهانی بیت کوین به این شکل بسیار کم است. حتی اگر چندین عامل باعث کاهش ارزش بیت کوین در طول زمان شود، باید تغییرات قابلتوجهی در مدل اقتصادی و خود شبکه به وجود آید تا بیت کوین به طور ناگهانی به صفر برسد.
البته، استدلالهای مختلفی درباره آینده بیت کوین و کلیه ارزهای دیجیتال وجود دارد. افرادی که بیت کوین و امور مالی غیرمتمرکز را به طور بالقوه جایگزین مدل مالی سنتی ما میدانند، استدلال میکنند که فناوری توسعه بیت کوین امنیت، شفافیت و کارایی را افزایش میدهد. از سوی دیگر، منتقدان بیت کوین اقتصاد مجازی ارزهای دیجیتال را چیزی جز حباب دات-کام (dot-com) در دهه ۱۹۹۰ نمیدانند.
صرفنظر از اینکه چند سال آینده برای این دارایی مجازی تازه ظهور چگونه خواهد بود، یک موضوع مسلم است: بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال نقش زیادی را در بخش مالی و سایر صنایع در سراسر جهان ایفا خواهند کرد.
منبع: https://bitpin.ir/academy/news/bitcoin-news/
انتهای پیام/