آیا رویکرد آمریکا نسبت به سوریه تغییر کرده است؟/ مواضع واشنگتن ثمره ایستادگی در عرصه نبرد است
بهگزارش خبرنگار گروه بینالملل خبرگزاری آنا، روزنامه «الاخبار» در گزارشی نوشت: آیا رویکرد واشنگتن به پرداختن به اوضاع بحرانی سوریه تغییر کرده است؟ سخنان وزیر امورخارجه آمریکا که این موضوع را نشان میدهد به ویژه اینکه این سخنان در راستای اظهارات دو روز گذشته «جان برنان»رئیس سرویس اطلاعاتی این کشور ایراد شد.
براساس این گزارش، «الاخبار» نوشت: تاکنون هیچکس از «جان کری» وزیر امورخارجه آمریکا «لغزش زبان» ندیده است. در سپتامبر 2013 و در حالی که کشورش در شرق دریای مدیترانه ناوگان خود را آماده میکرد تا به بهانه استفاده از سلاح شیمیایی در «غوطه» دمشق، به سوریه حمله کند، «کری» از امکان دستیابی به توافق خبر داد که مانع از بروز جنگ در سوریه میشد. آن زمان گفته شد که این اظهارات لغزش زبانی است ولی در واقع مقدمه توافق آمریکا و روسیه درباره راضی کردن دمشق به خالی کردن زرادخانههایش از سلاح هستهای بود. روز گذشته (یکشنبه) از «کری» اظهارات دیگری مشاهده شد که نشان میداد واشنگتن آماده است تا با «بشار اسد» رئیسجمهوری سوریه وارد مذاکره شود.
این روزنامه لبنانی مینویسد: «کری» در مصاحبه با شبکه تلویزیونی «سیبیاس» آمریکا گفت که مذاکره با «اسد» گزینهای برای مقابله با دشمنان دیگر است. اما سوال مطرح میشود که آیا اظهارات وی دال بر مسیر تازهای در سیاست آمریکا در قبال بحران سوریه است؟ آیا آمریکا قانع شده است که رخدادهای میدانی به همپیمانانش اجازه نمیدهد که در عرصه عمل به پیروزی دست یابد و اینکه این جنگ در طول دو سال گذشته به پیشروی ارتش سوریه منجر شده است.
«ماری هارف» معاون سخنگوی وزارت امورخارجه آمریکا، پس از مصاحبه «کری» در کاربری شخصی خود در «توئیتر» نوشت: سیاست کلی ما همچنان آشکار و پابرجاست، ما خیلی وقت است که میگوییم «اسد» در سوریه آیندهای ندارد. وی همچنین در پیام خود به نامه «دانیل روبنشتاین» فرستاده ویژه آمریکا به سوریه در 12 مارس جاری و اظهارات «کری» در ماه فوریه گذشته و در حاشیه نشست امنیتی مونیخ که در آن مواضع مقامهای آمریکایی را علیه بقای «بشار اسد» در حکومت سوریه دانسته بود، استناد کرد.
«الاخبار» نوشت: باوجود این، اظهارات «کری» بیمقدمه نبود. روز گذشته «جان برنان» رئیس دستگاه اطلاعات مرکزی آمریکا گفته بود که واشنگتن و مسکو بر لزوم حفاظت از موسسات و نهادهای دولتی سوریه در برابر خطر تخریب توافق کردند و این موضوع را در چارچوب مبارزه با تروریسم مطرح کردند. لازم به ذکر است که مقامهای سابق آمریکا از جمله «رابرت فورد» سفیر سابق آمریکا در دمشق و فرستاده ویژه مخالفان سوریه تأکید کردند که بحران سوریه بدون «بشار اسد» راه حلی ندارد.
تغییر مواضع آمریکا ثمره ایستادگی در میدان مبارزه است
«الاخبار» با بیان اینکه آمریکاییها اعلام کردند که اجرای برنامه «چند ساله» برای آموزش «معارضان میانهرو» آغاز شده است، نوشت: آمریکاییها نمیتوانند تصویر موشکهای «تاو»ی که به گروه تروریستی «حزم» داده بودند و اکنون به دست افراد مسلح گروه «القاعده در سوریه» (جبههالنصره) افتاده است را فراموش کنند. همچنین «اشتون کارتر» وزیر دفاع و «مارتین دمپسی» رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا نمیتوانند حمایت خود را از طرح آموزش تروریستها در ترکیه و اردن کمترین حمایتی بکنند. آنها هفته گذشته گفتند که ارتش آمریکا برای دفاع از افراد مسلح «میانهرو» در مقابل حملات ارتش سوریه اختیاری ندارد. «باراک اوباما» رئیسجمهوری آمریکا در ژوئن 2014 تصریح کرده بود که «مخالفان میانهرو» نمیتوانند «اسد» را شکست دهند و واشنگتن قصد ندارد از مخالفانی حمایت کند که رهبری آن را کشاورزان و دندان پزشکان بر عهده دارند.
روزنامه لبنانی در گزارش خود مینویسد: منابع نزدیک به رهبران سوریه معتقدند که اظهارت «کری» مقدمهای (بر اعتراف به شکست) و یکی از ثمرات «ایستادگی در عرصه نبرد» است. سوریها معتقدند که این موضوع بیانگر تغییر اولویت کشورهای غربی از سرنگونی دولت سوریه به رفع خطر گروههای تروریستی مانند داعش از غرب و همپیمانان این کشور در منطقه است ولی دمشق اصلا از اظهارات وزیر امورخارجه آمریکا «ذوقزده» نشده است. از نظر دمشق سیاستها در گروه نتیجه عملکرد ارتش در عرصه عملی است.
«جان کری» روز شنبه در مصاحبه با شبکه خبری «سیبیاس» گفت: ما باید در نهایت مذاکره کنیم، همانگونه که همیشه آماده گفتوگو در چارچوب نشست ژنو 1 بودهایم.
وی افزود: واشنگتن با همه توان در راستای احیای تلاش برای دستیابی به راهکاری سیاسی با هدف پایان دادن به جنگ میکوشد.
انتهای پیام/