صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۳:۱۶ - ۲۸ آذر ۱۴۰۲

شکست ائتلاف نیرو‌های امریکایی قبل از اقدام در برابرمقاومت یمن

کشور‌های منطقه می‌دانند که اگر عامل خارجی از بیرون آرایش منطقه را تغییر دهد سرانجام خوشی برای آن‌ها به دنبال ندارد ، تاریخ نشان داده است که نیرو‌های بیگانه هیچ وقت به نفع کشور‌های منطقه وارد عمل نشدند.
کد خبر : 885805
گروه سیاست و جهان خبرگزاری علم و فناوری آنا، سحرعابدینی ، بعد از حملات گسترده ارتش رژیم صهیونیستی به نوار غزه، ارتش یمن در حمایت از مردم فلسطین، چندین کشتی رژیم صهیونیستی  یا کشتی‌هایی را که مقصد آن‌ها اراضی اشغالی است، هدف حمله قرارداد.

اما در هفته‌های اخیر به موازات تشدید حملات رژیم اسرائیل علیه غزه، ارتش یمن عرصه را بر کشتی‌های اسرائیلی که قصد عبور از تنگه باب‌المندب در دریای سرخ دارند را تنگ‌تر کرده و پیش از این هم با پهپاد و موشک، اراضی اشغالی فلسطین و به طور مشخص بندر ایلات را هدف قرار داده است.

اکنون شرکت‌های بزرگ کشتیرانی تردد از طریق تنگه باب المندب را به طور موقت متوقف کردند. این شرکت‌ها شامل Maersk دانمارکی، Hapag-Lloyd آلمان، CMA CGM فرانسوی، و MSC ایتالیایی-سوئیسی هستند.

این شرایط سبب نگرانی حامیان غربی رژیم صهیونیستی به ویژه امریکا شده به نحوی که لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا اعلام کرده است که ائتلافی چندملیتی برای مقابله با عملیات‌های ارتش یمن در دریای سرخ ایجاد شده‌است.
 
نشریه پولیتیکو در این باره نوشت: این عملیات دریایی موسوم به «نگهبان رفاه» در دریای سرخ است.به گفته آستین این ائتلاف علاوه بر آمریکا، شامل انگلیس، فرانسه، ایتالیا، اسپانیا، نروژ، هلند، کانادا، بحرین  می‌شود.
 
قرار است «کشور‌های شرکت‌کننده در این ائتلاف به گشت‌زنی مشترک در جنوب دریای سرخ و خلیج عدن بپردازند اما این ائتلاف چقدر موفق خواهد بود و آیا این اقدامات زمینه ساز درگیری در منطقه خواهد شد؟

نگاهی به تجارت در منطقه

یکی از مهم‌ترین مسیر‌های کشتیرانی جهان در امتداد سواحل یمن به و از کانال سوئز در مصر می‌گذرد. این کانال، دریای مدیترانه را به دریای سرخ متصل می‌کند و کوتاه‌ترین مسیر دریایی را از آسیا به اروپا فراهم می‌سازد.

۴۰ درصد تجارت بین‌المللی جهان از طریق این تنگه که بین یمن، در منتهی الیه جنوب غربی شبه جزیره عربستان و قاره آفریقا می‌گذرد، انجام می‌شود.

اما مجموع این عملیات تجارت دریایی رژیم صهیونیستی از مسیر دریای سرخ را فلج و به طور کلی راه نفس اشغالگران را تنگ کرده است.

این درحالی است که آخرین اخبار نشان می‌دهد شرکت بریتیش پترولیوم عبور تمام نفتکش‌های خود از دریای سرخ را به حالت تعلیق درآورده و رسانه‌های اسرائیلی خبر دادند که بندر ایلات تقریباً به‌طور کامل مسدود شده است و شرکت‌های کشتیرانی ممکن است از رژیم اسرائیل عبور کنند و با آن معامله نکنند.

همچنین فرونت لاین چهارمین شرکت بزرگ نفتکش جهان که مقر آن در قبرس است  اعلام کرد که از عبور از دریای سرخ و خلیج عدن اجتناب خواهد کرد.

«دعون گلبر» مدیرکل بندر ایلات پیشتر اعلام کرده بود که از فعالیت انصارالله برای جلوگیری از حرکت کشتی‌ها به اسرائیل ۸۰ تا ۸۵ درصد سود بندر را از بین برده است.

به گفته وی، تهدید یمنی‌ها برای خطوط دریایی در دریای سرخ مانع رسیدن ۱۴ هزار خودرو به سرزمین‌های اشغالی از نیمه ماه گذشته میلادی تا هفته اول دسامبر شده است.

طبق گفته گلبر، کشتی‌های باری حالا مجبورند برای رسیدن به بنادر فلسطین اشغالی قاره آفریقا را در «دماغه‌امید نیک» آفریقای جنوبی دور بزنند و با عبور از تنگه جبل‌الطارق خود را به شرق دریای مدیترانه برسانند.
 
شبکه ۱۳ رژیم صهیونیستی این تغییر مسیر ناوبری دریایی را عامل افزایش قیمت محصولات وارداتی دانسته که بار مالی بر دوش شهرک‌نشینان را حدود ۱۰. ۵ میلیارد شکل (معادل ۳ میلیارد دلار) افزایش می‌دهد.

به این ترتیب این اقدام نیرو‌های یمن موازنه تجاری و ترابری را برای رژیم صهیونیستی بر هم ریخته و شاهد واکنش کدخدای به این عملیات هستیم اما گویا بایدن دیگر به مرحله بازنشستگی رسیده است.

واکنش حوثی‌ها

حوثی‌های یمن (انصارالله) روز دوشنبه اعلام کردند که "نیرو‌های مسلح یمن عملیاتی علیه دو کشتی مرتبط با رژیم صهیونیستی" انجام دادند. اولین کشتی سوان آتلانتیک با بارگیری نفت و دیگری کشتی MSC Clara حامل کانتینر بود.

حوثی‌ها در بیانیه روز دوشنبه خود اخطار دادند: تا زمانی که برادران ثابت قدم ما در نوار غزه به آب و دارو نیاز دارند به همه کشتی‌هایی که عازم بنادر اسرائیل هستند، از هر ملیتی که باشند، درباره دریانوردی در دریای عرب و سرخ، هشدار می‌دهیم.

پیشتر نیز «محمد البخیتی»، عضو دفتر سیاسی انصارالله یمن، نسبت به تلاش آمریکا برای ایجاد ائتلاف بین‌المللی ضد یمن هشدار داد و تأکید کرد: « ما منتظر تشکیل کثیف‌ترین ائتلاف در تاریخ برای ورود به شریف‌ترین جنگ در تاریخ هستیم. جهان هنوز ننگ سکوت در برابر جنایت‌های نسل‌کشی قبلی را فراموش نکرده است. »

وی افزود: «دریای سرخ به جز برای کشتی‌هایی که با دشمن صهیونیستی در ارتباط هستند، امن است. ما با کشور‌های بانفوذ برای شکستن محاصره غزه و توقف تجاوز در ارتباط هستیم.»

سرلشکر «یوسف حسن المدانی » فرمانده منطقه پنجم نظامی ارتش یمن نیز در سخنانی بار دیگر به رژیم صهیونیستی نسبت به تشدید تجاوزات در نوار غزه هشدار داد و تأکید کرد: «هرگونه تشدید تنش در غزه، تشدید تنش در دریای سرخ را به همراه خواهد داشت. »

وی همچنین گفت: «هر کشور یا طرفی که بین ما و فلسطین قرار گیرد، با آن مقابله می‌کنیم. »

نکته قابل توجه

پنتاگون در روز‌های اخیر ناوگروه تهاجمی یواس‌اس دوایت آیزنهاور را از خلیج فارس به خلیج عدن در مجاورت سواحل یمن منتقل کرده است تا از پاسخ نظامی احتمالی به حملات حوثی‌ها علیه کشتی‌ها در دریای سرخ و باب‌المندب پشتیبانی کند.

شبکه العربی الجدید به نقل از حکومت ژنرال سیسی تأکید کرده که مصر هرگز وارد هیچ ائتلاف امنیتی یا نظامی برای تقابل نظامی با نیرو‌های مسلح یمن نخواهد شد.

از سوی دیگر عربستان و امارات متحده عربی در ائتلاف فوق مشارکت نکردند و این پیامی خاص برای حضور در منطقه به دنبال دارد و می‌توان گفت تشکیل این ائتلاف امریکایی در منطقه طرفداری ندارد.

کارشناسان بر این باورند که افکار عمومی منطقه شرکت در چنین ائتلافی را خیانت به آرمان فلسطین، عرب و اسلام دانسته و چنین حضوری در منطقه را نمی‌پذیرند.

«احمد السید النجار» تحلیلگر مصری با اشاره به ضربات مهلک نیرو‌های مسلح یمن به رژیم صهیونیستی و محاصره دریایی این رژیم، گفت: هر کشور عربی که در این ائتلاف مشارکت کند، به اصول انسانی و برادران در غزه و یمن خیانت کرده است.

وی ادامه داد: کشتی‌های رژیم صهیونیستی از کانال سوئز عبور نمی‌کنند، بلکه به شکل مستقیم به بندر «ام الرشراش» در ایلات رژیم صهیونیستی ‌می‌روند.

از سوی دیگر کشور‌های منطقه می‌دانند که اگر عامل خارجی از بیرون آرایش منطقه را تغییر دهد سرانجام خوشی برای آن‌ها به دنبال ندارد تاریخ نشان داده است که نیرو‌های بیگانه هیچ وقت به نفع کشور‌های منطقه وارد عمل نشدند و هر بار خسارات جبران ناپذیری را بر ملت‌های منطقه وارد کردند.

کارشناسان تأکید دارند که هر بار با حضور نیرو‌های بیگانه چندین جنگ در منطقه اتفاق افتاد و سازمان‌های مخوف تروریستی سربرآوردند و میلیون‌ها نفر از مردم منطقه کشته، زخمی و آواره شدند.

در عین حال باید در نظر داشت اقدام یمن به عنوان بخشی از محور مقاومت برای کمک به محور دیگر در نوار غزه مخفیانه انجام نشده، بلکه در نتیجه مشورت بین رهبران یمنی و طرف‌های دیگر این محور در لبنان و فلسطین صورت گرفته است.

از سوی دیگر اگر نیرو‌های ائتلاف در این منطقه اقدام به پاسخگویی به نیرو‌های یمنی کنند آنگاه جنگی در منطقه آغاز می‌شود که در صورت آغاز این جنگ مواضع گروه‌های موجود در ساحل شرقی دریای سرخ به ویژه در ساحل سومالی که ارتباطات ویژه‌ای با یمن دارند، و دشمن رژیم‌های عربی منطقه هستند، معلوم نیست که به چه شکل باشد؟

 در چنین شرایطی آمریکا جمهوری اسلامی ایران را متهم می‌کند که اصولاً حملات حوثی‌ها را امکان‌پذیر کرده است. سالیوان گفت: «ما دلایل زیادی برای این باور داریم که این حملات، اگرچه توسط حوثی‌ها در یمن صورت می‌گیرد، اما به طور کامل از سوی ایران حمایت می‌شوند. »

در همین حال برخی از گزارش‌ها نشان می‌دهد که کاخ سفید از طریق عمان و دیگر میانجی‌های عرب با دولت نجات ملی صنعا در ارتباط است و از آن‌ها می‌خواهد حملات را متوقف کنند.

از سوی دیگر مشخص است که روی آوردن کاخ سفید به عمان برای توقف این حملات درخواستی از ایران است و باور امریکا به نقش منطقه‌ای ایران را نشان می‌دهد. حالا باید دید مقامات امریکایی چه برنامه‌ای در این راستا دارند؟



انتهای پیام/

ارسال نظر