صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۰:۰۸ - ۲۸ آذر ۱۴۰۲

گوترش: آمریکا باید تحریم‌ها علیه ایران را لغو کند

دبیرکل سازمان ملل متحد در شانزدهمین گزارش خود درباره برجام گفت: ایالات‌متحده باید تحریم‌های خود علیه ایران را لغو و معافیت‌های مربوط به تجارت نفت با ایران را تمدید کند.
کد خبر : 885704

به گزارش گروه سیاست و جهان خبرگزاری علم و فناوری آنا، «رزماری دی کارلو»، مسئول امور سیاسی سازمان ملل متحد شب گذشته به وقت محلی در نشست شورای امنیت 16 امین گزارش دبیر کل سازمان در خصوص برجام را قرائت کرد.

وی گفت: «دبیر کل همچنان بر این باور است که برجام بهترین گزینه موجود برای اطمینان از اینکه برنامه هسته‌ای ایران منحصراً صلح‌آمیز باقی می‌ماند، است.»

آنتونیو گوترش در ابتدای گزارش خود بدون توجه به عدم اجرای تعهدات آمریکا و کشورهای اروپایی ذیل برجام مدعی شد: «ایران ضروری است که اکنون از گام‌هایی که از زمان فروپاشی توافق برداشته‌شده «که با تعهدات هسته‌ای‌اش تحت این برنامه سازگار نیست و متعهد شده قابل‌برگشت هستند، بازگردد.»

دبیر کل سازمان ملل متحد همچنین تأکید کرد که ایالات‌متحده باید تحریم‌های خود علیه ایران را لغو کند و معافیت‌های مربوط به تجارت نفت با ایران را تمدید کند تا این توافق از سر گرفته شود.

گوترش همچنین در گزارش خود باوجود بازرسی‌های شدید و نظارت‌های گسترده آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از تأسیسات هسته‌ای ایران مدعی شد: «راستی آزمایی و نظارت بر برجام توسط آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به‌طورجدی تحت تأثیر توقف تعهدات هسته‌ای ایران در چارچوب برجام قرارگرفته است. آژانس هنوز قادر به‌راستی آزمایی ذخایر اورانیوم غنی‌شده در ایران نیست و ایران بیش از 20 برابر حد تعیین‌شده در برجام، ذخایر اورانیوم غنی‌شده را حفظ می‌کند.»

این ادعاها در حالی مطرح‌شده که بازرسان آژانس به‌طور دائم بازرسی‌های خود را از ایران انجام می‌دهند. پیش‌تر محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در جریان رونمایی از سه رادیو داروی جدید در خصوص بازرسی‌ها گفت: ما حدود 120 بازرس را پذیرفتیم و همین‌الان که خدمات شما هستیم، دو بازرس به‌طور سرزده و البته در چارچوب پادمان بازدید دارند. این‌ها یک امر تعریف‌شده است. هیچ فعالیتی غیر از چارچوب پادمان و ان پی تی بین ما و آژانس وجود ندارد. آژانس گزارشی که می‌دهد بر اساس برجام است و این‌یک امر روشن است، اما وقتی طرفین دیگر به تعهداتشان عمل نکردند فشار سیاسی و روانی به ایران که عین برجام عمل کند، درست نیست و به این مسئله هم پاسخ دادیم.

گوترش همچنین باوجود اعلام رسمی مقامات ایران مبنی بر دست نداشتن در حملات ارتش یمن به مواضع آمریکا و رژیم صهیونیستی و تأکید بر این نکته که این تصمیمات کاملاً توسط یمن اتخاذشده، مدعی شد که دبیرخانه ارزیابی کرده که موشک کروز مورداستفاده در حمله نوامبر 2022 توسط یمن نیز منشأ ایرانی داشته و ممکن است به روشی مغایر با قطعنامه 2231 منتقل‌شده باشد.

این ادعاها همچنین توسط ایروانی، نماینده ایران نزد سازمان ملل متحد موردانتقاد قرار گرفت. وی در خصوص حق ایران برای کاهش تعهدات خود در قبال عدم اجرای کامل برجام توسط آمریکا و اروپا گفت: اقدامات اصلاحی ایران توسط بندهای 26 و 36 برجام مجاز شده است که بر اساس آن، در صورت «تحریم‌های جدید یا اعمال مجدد تحریم‌ها»، ایران «حق» دارد، تکرار می‌کنم، ایران «حق توقف اجرای» تعهدات خود را به‌صورت «کلاً یا جزئی» دارد. بااین‌حال، برخلاف عواقب غیرقابل‌برگشت اقدامات غیرقانونی ایالات‌متحده، همه اقدامات ما به‌محض برداشته شدن همه تحریم‌ها به شیوه‌ای قابل راستی آزمایی قابل‌برگشت هستند.

نماینده ایران همچنین در خصوص ادعاهای مطرح‌شده در خصوص ارسال موشک و پهپاد توسط ایران گفت: محدودیت‌های مرتبط با تسلیحات و ممنوعیت‌های سفر ذیل قطعنامه 2231 در 18 اکتبر 2020، خوشبختانه تمامی محدودیت‌های مربوط به فعالیت‌های مرتبط با موشک‌های بالستیک و نقل و انتقالات به و از ایران و همچنین مسدود شدن دارایی‌ها بر افراد و نهادهای فهرست شده در قطعنامه 2231، به‌طور خودکار در 18 اکتبر 2023 خاتمه یافت. بر این اساس، دبیرخانه سازمان ملل فهرست 84 فرد و نهاد مشمول چنین تدابیری را از وب‌سایت شورا حذف کرد و رسماً این موضوع و خاتمه سایر اقدامات محدودکننده را به اطلاع همه کشورهای عضو سازمان ملل متحد رساند.

انتهای پیام/

ارسال نظر