توقف بادهای خورشیدی جو مریخ را مانند بالن متورم میکند
به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا به نقل از اسپیس، دانشمندان در مشاهدات خود دریافتند، زمانی که وزش باد خورشیدی متوقف میشود، جو مریخ مانند یک بالن متورم میشود که رویدادی عجیب است.
بررسیها نشان داده، حدود ۰.۱۱ کیلوگرم از جو مریخ در هر ثانیه توسط بادهای بیوفقه خورشیدی رانده میشود؛ باد خورشیدی یا طوفان خورشیدی جریانی از ذرات باردار دارای انرژی هستند که از طرف خورشید به فضا در تمام جهات ساطع میشوند. همین طوفانهای خورشیدی هستند که در برخورد با سطوح بالایی جو زمین باعث ایجاد شفق قطبی و حتی گاهی تداخل جریانهای برق و سیستمهای ارتباطاتی میشوند. بادهای خورشیدی منظومه شمسی را فرا میگیرد و حتی به فراتر از پلوتون میرسد.
در یک پدیده بسیار نادر برای دو روز در ماه دسامبر گذشته بخشی از این باد نوزید و ناپدید شدن ناگهانی آن باعث شد جو سیاره سرخ در سمت رو به خورشید چهار برابر اندازه معمول خود متورم شود.
این رویداد عجیب توسط ماون، مدارگرد ناسا ثبت شده است که از سال ۲۰۱۴ هم جو مریخ و هم واکنش آن به بادهای خورشیدی را رصد میکند. هدف مأموریت این کاوشگر تعیین وضعیت آب و جو مریخ است که گمان میرود در گذشته دارای میزان قابل توجهی بوده و به مرور زمان از بین رفتهاست.
درجریان این پژوهش، به اثرات توقف باد خورشیدی بر روی جو مریخ پرداخته شده و براساس نتایج آن، جو مریخ هنگامیکه وزش بادهای خورشیدی قطع میشود، متورم میشود.
جاسپر هالکاس، استاد فیزیک و نجوم در دانشگاه آیووا و یکی از اعضای تیم مدارگرد ناسا روز دوشنبه در کنفرانس «ای جی یو» (AGU) که این هفته در کالیفرنیا برگزار شد، گفت: مشاهدات جدید از این جهت عجیب است که یافتهها کاملا جدید است و ما قبلا با آن مواجه نشده بودیم.
تیم تحقیقاتی این مطالعه نیز نوشت: این یافتهها همچنین تاثیراتی بر درک ما از سیارات مشابه زمین در خارج از منظومه شمسی و نحوه تعامل آنها با ستارههای میزبان خود دارد.
این پدیده بسیار جالب و جدید برای محققان است و میتواند به درک بهتر از پویایی جوی مریخ کمک کند. مطالعات بیشتر در این زمینه میتواند جزئیات بیشتری درباره این پدیده شگفتانگیز به دست آید.
انتهای پیام/