صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۲:۰۰ - ۲۳ آذر ۱۴۰۲
دنیای مجلات 6؛

هفته دوم دسامبر؛ از سیگار و ویپ تا پیری اندام‌های داخلی بدن!

در این سلسله گزارشات مروری بر مهم‌ترین مجلات علمی روز جهان خواهیم داشت.
کد خبر : 884935

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا، مجلات علمی عامه‌فهم برای ارتباط جامعه علمی با مردم عادی بسیار اهمیت دارند. این مجلات می‌توانند پژوهش‌ها و دستاوردهای علمی را به زبانی قابل فهم برای مخاطبان عرضه کنند. از آنجایی که این نشریات به سرعت (در فواصل حداکثر ماهانه) به روزرسانی می‌شوند، جریانات و پارادایم‌های جدید علمی را در دسترس عموم قرار می‌دهند. در این سلسله گزارش‌ها، مروری بر پرونده‌های جلد مجلات اصلی ترویج علم جهان خواهیم داشت.


نیچر

کدام‌یک از اندام‌های بدن زودتر پیر می‌شود؟

لابد برای شما هم زیاد پیش آمده که افراد کهنسالی را دیده‌اید که علی‌رغم سنشان چهره‌شان شبیه یکدیگر تغییر نکرده است یعنی به یک اندازه پیر نشده‌اند. مثلا یکی بیش از سنش تغییر کرده است و دیگری بسیار جوان‌تر از محدوده سنی‌اش مانده است. همان‌طور افراد متفاوت با هم پیر می‌شوند اعضای بدن و اندام‌های داخلی‌مان هم متفاوت با هم تغییر می‌کنند. اما سوال اینجاست که کدام اندام‌ها زود از بقیه پیر می‌شوند؟ مجله نیچر در این شماره خود به تحقیقات مرتبط با این موضوع پرداخته است. در این مقاله آمده است که پژوهشگران با کمک سطح پروتئین‌های پلاسمای خون که از اندام‌های مختلف منشا می‌گیرد تغییرات پیری در کدام اندام‌ها سریع‌تر از بقیه اتفاق می‌افتد؟ این پژوهش جالب می‌تواند به پزشکان و متخصصان مختلف کمک کند تا اثرات پیری و بیماری را سریع‌تر در افراد پیگیری کنند و بتوانند برای درمان انواع بیماری‌ها زودتر وارد عمل شوند.

 

نیوساینتیست

بالاخره سیگار کم‌ضررتر است ویپ؟

دردسرهای سیگار، باعث شده است ویپ‌ها به شدت محبوب شوند. بوی بد سیگار، تولید خاکستر و مضرات زیادی که دارد از دلایلی است که افراد علاقه‌مند به دخانیات را به سمت انواع سیگارهای الکترونیکی می‌کشاند اما در سال‌های اخیر پژوهشگران تحقیقات زیادی روی ویپ‌ها انجام دادند تا ببینند آیا ویپ‌ها از سیگار کم خطرترند یا برخلاف ظاهر تر‌و‌تمیز و شیکشان، آلودگی‌های بیشتری را به بدن وارد می‌کنند؟ نتایج این تحقیقات هنوز قطعی نیست چون ویپ‌ها حدود ۱۰ سال است که در کشورهای مختلف رواج پیدا کرده‌اند و برای نتایج قطعی، بررسی افراد بیشتری که در بلند مدت ویپ مصرف کردند مورد نیاز است با این حال پرونده اصلی مجله نیوساینتیست به موضوع ویپ و مقایسه‌اش با سیگار اختصاص یافته است. در این پرونده به این موضوع اشاره می‌شود که مضرات ویپ نسبت به سیگار کمتر است و شاید در بروز انواع بیماری‌هایی قلبی و عروق و تنفسی حاد کمتر تاثیر بگذارد اما باز هم در بلند مدت می‌تواند به دستگاه تنفسی آسیب بزند به خصوص که معمولا با رایحه‌های مختلفی که ترکیبات شیمیایی‌شان برای سلامت انسان مضر است همراه هستند. محققان معتقدند برای نتیجه‌گیری دقیقتر هنوز نیاز به تحقیق بیشتری دارند.

نشنال جئوگرافیک

بهترین عکس‌های سال از گوشه و کنار جهان

اگر به دنیای عکاسی علاقه‌مندید این شماره از مجله نشنال جئوگرافیک به برترین عکس‌های سال پرداخته است. در کنار عکس‌های جذابی که در طول سال 2023 ثبت شده است می‌توانید خاطرات عکاس‌های طبیعت و عکاس‌هایی که برای نشنال جئگرافیک، عکاسی انجام می‌دهند را هم بخوانید. خاطراتی که از رفتن به میان کفتارها و گرگ‌ها شروع می‌شود تا عکاسی از بلندترین دره‌ها و عکاسی‌های میکروسکوپی از سلول‌های زنده. آنچه در میان همه این خاطرات پر رنگ است میل به کنجکاوی در جهان است کنجکاوی از جنس یافتن پاسخی برای پرسش‌ها و بهتر دیدن دنیای پیرامون.

انتهای پیام/

ارسال نظر