اعظمالسادات موسوی، رئیس پیشین انجمن متخصصان زنان و زایمان و عضو هيئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران در گفتوگو با خبرنگار سلامت خبرگزاری علم و فناوری آنا، درباره تخمدان پلیکیستیک اظهار کرد: زمانیکه تخمدانها به طرف تخمکگذاری پیش نروند، برخی فولیکولها شروع به رشد میکنند. رشد این فولیکولهای نابالغ سطح هورمون مردانه را افزایش داده و مانع تخمکگذاری میشود. زمانی که تخمکگذاری انجام نشود پروژسترون زیاد شده و باعث خونریزی و قاعدگیهای نامنطم با فاصلههای طولانی در بیمار میشود.
وی ادامه داد: به دلیل افزایش سطح هورمون مردانه، پوست این افراد چرب و دارای آکنه است و حتی جوشهایی در پشت گردن و روی بازوی دیده میشود.
رئیس پیشین انجمن متخصصین زنان و زایمان افزود: معمولا تخمدان پلیکیستیک از نوجوانی و بر اثر عوامل ژنتیکی آغاز میشود. تخمدان پلیکیستیک به صورت یک سندروم عمل کرده و دارای چند نشانه به صورت همزمان است.
موسوی به علامتها و نشانههای این بیماری اشاره کرد و گفت: این افراد دارای مشکلاتی چون دوران قاعدگی نامنظم، عادت ماهانه با فاصله زمانی طولانی و افزایش وزن بیش از حد بهطوری که حجم چربی در بدن بسیار زیاد باشد، هستند. سطح هورمون مردانه در این بیماران بالاتر است؛ بنابراین در برخی از نقاط بدن مانند صورت آنها مقداری موی زائد دیده میشود. احتمال ابتلا به افزایش فشار خون و دیابت نوع 2 از دیگر عوارض این بیماری در بانوان است.
رئیس پیشین انجمن متخصصین زنان و زایمان ادامه داد: این بیماری در برخی افراد علائم بسیار خفیف و در برخی نیز علائمی بسیار شدید دارد. برای مثال ممکن است فردی نه اضافهوزن داشته باشد و نه عادت ماهانه نامرتب؛ اما مبتلا به این بیماری باشد.
وی عنوان کرد: احتمال ناباروری به دلیل عدم تخمکگذاری در این بانوان بیشتر است. با وجود اینکه تخمدان پلیکیستیک عاملی است برای ناباروری اما این مشکل قابل درمان است و پزشک با تحریک و ایجاد تخمک گذاری مشکل ناباروری را در این بانوان رفع میکند.
موسوی به راههای تشخیص این بیماری اشاره کرد و گفت: تشخیص این بیماری با یکسری آزمایشهای هورمونی، سونوگرافی رحم و تخمدان انجام میشود. پزشک با مشاهده علائم گفته شده، بررسی سوابق بیماروهمچنین معاینه بالینی درمان را آغاز میکند.
عضو هيئت علمی و استاد گروه زنان و زايمان دانشگاه علوم پزشکی تهران ادامه داد: پزشک با بررسی جواب سونوگرافی متوجه میشود که تخمدانها به شکل کیستهای کوچک متعدد درآمده است. آزمایشها هم عدم تخمکگذاری و افزایش سطح هورمون مردانه را در بیمار نشان میدهد.
وی به راههای درمان و پیشگیری این بیماری اشاره کرد و گفت: تغییر سبک زندگی، داشتن وزن ایدهآل، رژیم غذایی مناسب و ورزش کردن از راههای پیشگیری از ابتلا به تخمک پلیکیستیک است. برخی افراد بعد از درمان کاملاً خوب شده و مشکلشان حل میشود، اما بیمارانی هم هستند که تا پایان عمر با این مشکل زندگی میکنند.