صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

محصولات منتخب نمایشگاه پژوهش و فناوری رونمایی شد

همزمان با آغاز کار بیست‌وچهارمین نمایشگاه دستاوردهای پژوهش و فناوری و فن‌بازار از ۲۸ فناوری منتخب دانشگاه‌ها، پارک‌های علم و فناوری و مؤسسات تحقیقاتی رونمایی شد.
کد خبر : 884362

به گزارش خبرنگار گروه آموزش و دانشگاه خبرگزاری علم و فناوری آنا، بیست‌وچهارمین نمایشگاه دستاورد‌های پژوهش و فناوری امروز (دوشنبه) در دومین روز از هفته پژوهش (۱۹ تا ۲۵ آذر) با حضور وزیر علوم، تحقیقات فناوری، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس‌جمهور، شماری از رؤسای دانشگاه‌ها و مدیران پژوهش و فناوری دستگاه‌های مختلف آغاز در محل مصلی امام خمینی (ره) و در فضایی نزدیک به ۱۰ هزار مترمربع به کار کرد و تا چهارشنبه (۲۲ آذر) از ساعت ۹ تا ۱۹ میزبان مخاطبان است.

تعداد ۲ هزار و ۸۸ محصول فناورانه جدید در بیست و چهارمین نمایشگاه دستاور‌های پژوهش و فناوری به نمایش گذاشته شده است. این محصولات در حوزه‌های مختلف است که در حوزه فناوری زیستی ۴۸۶ محصول، فناوری نانو ۱۹۶ محصول، اپتیک و فوتونیک ۱۰۳ محصول، مواد پیشرفته ۱۴۱ مورد، سخت‌افزار برق و الکترونیک ۳۲۲ محصول، فناوری اطلاعات ۲۴۷ محصول، تجهیزات پیشرفته ساخت و تولید ۳۱۶ محصول، فناوری‌های دارویی ۸۷ محصول، محصولات پزشکی ۱۲۱ مورد، هوا فضا ۱۸ محصول و سایر حوزه‌ها ۵۱ محصول جدید در نمایشگاه ارائه می‌شود.

از مجموع ۲ هزار و ۸۸ فناوری، هزار و ۴۵۰ فناوری متعلق به دانشگاه ها، ۲۱۳ فناوری متعلق به پژوهشگاه‌ها، ۲۰۶ فناوری متعلق به پارک‌های علم و فناوری، ۱۳۴ فناوری متعلق به مراکز رشد و ۴۵ فناوری متعلق به سایر سازمان‌هاست. از این تعداد ۵۷ محصول در مرحله ارزیابی برای رونمایی است و در آغاز به کار نمایشگاه ۲۸ محصول فناورانه جدید توسط وزیر علوم و دیگر مقامات حاضر در نمایشگاه رونمایی شد.

فناوری‌های منتخب

ساخت پره‌های ثابت ردیف دوم توربین گازی فریم ۵ با طرح ارتقایافته از شرکت ریخته‌گری دقیق پارس در پارک علم و فناوری استان سمنان یکی از این فناوری‌ها بود که در حوزه توربین‌های گازی در نیروگاه‌های تولید برق کاربرد دارد. این فناوری با هدف تدوین دانش فنی نازل ردیف دوم ارتقا یافته با تکیه بر بومی سازی (با توجه با تحریم‌ها)، ساخت آن و جایگزین کردن با نازل ردیف دوم توربین‌های پایه حاضر در نیروگاه‌های کشور توسعه یافته است.

فناوری دیگر طراحی و ساخت غربالگر سینه (برست اسکرین) از شرکت وندا تبیین الکترونیک مستقر در پارک علم و فناوری ایلام است که در حوزه درمان، بیمارستان‌ها و مطب‌های پزشکان زنان کاربرد دارد. از این دستگاه برای تست سلامت سینه بانوان استفاده می‌شود و برای رگ‌یابی نوزاد و سهولت در امر رگ‌گیری نوزادان کاربرد دارد.

فناوری دیگر تولید کیت‌های تعمیراتی نشتی آنلاین برای خطوط لوله و مخازن ساخته شده توسط شرکت یکتا صنعت پوشش مستقر در پارک علم و فناوری خراسان رضوی است.

این فناوری که در حوزه نفت، پتروشیمی، گاز، آب و فاضلاب کاربرد دارد جهت پوشش تعمیر نشتی در لوله‌های خطوط انتقال نیز به کار می‌رود. برای رفع نشتی با حجم کم ابتدا از پوشش ۲۰۰۱ nst استفاده کرده و نشتی متوقف می‌سود. پس از سنگ‌زنی به کمک الیاف شیشه که با پوشش ۲۰۰۲ nst آغشته شده تعمیر دائم انجام می‌شود. برای ترمیم نشتی در ابعاد و سطوح بزرگ‌تر می‌توان از پلیت‌های فلزی استفاد کرد. پلیت ابتدا با پوشش سریع گیر ۱۰۰۲ nst آغشته شده و در محل نشتی قرار می‌گیرد. به دلیل سرعت بالای سخت شدن، نشتی متوقف می‌شود و سپس با الیاف شیشه آغشته به پوشش با کد ۲۰۰۲ nst تعمیر نهایی انجام می‌شود. ضخامت مورد نیاز برای تقویت الیاف شیشه بر اساس استاندارد مشخص می‌شود.

فناوری بعدی طراحی و تولید دوربین مدار بسته هوشمند ضدانفجار از شرکت امن آفرینان آینده پژوه مستقر در پارک علم ک فناوری خوزستان است. این فناوری در حوزه صنایع و سازمان‌های دارای شرایط محیطی سخت و خطرناک و با درجه امنیتی بالا کاربرد دارد. دوربین‌های یادشده علاوه بر مقاومت در برابر حرارت و انفجار، دارای امکانات جانبی و فن‌آوری‌های روز دوربین‌های مداربسته تحت شبکه هستند. جنس بدنه این نوع دوربین‌ها از فولاد ضدزنگ و در مقابل پرتو‌های ماورای بنفش، بخار نمک، آلودگی هوا و انفجار‌های شدید مقاوم است. بدنه این نوع دوربین از انواع گاز‌های اشتعال زا مثل سولفید هیدروژن و استیلن محافظت می‌کند همچنین برای افزایش مقاومت بدنه از الکترواندود استفاده می‌شود.

فناوری دیگر تکنولوژی مدارات منعطف از شرکت توسعه فناوری نانو الکتروتیک کران مستقر در پارک علم و فناوری سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران است. این فناوری که در منسوجات هوشمند، صنعت خودرو، باتری‌های لیتیومی یون، صنعت و لوازم خانگی کاربرد دارد با پرینت مدارات با استفاده از انواع جوهر‌های هادی کربن نقره طلا و مس و کامپوزیت این جوهر‌ها منجر به یک تغییر اساسی در صنعت الکترونیک شده است. ارزانی سرعت بالای تولید و توانایی پرینت بر روی سطوح منعطف این فناوری را در زمره جذاب‌ترین پیشرفت‌های صنعت نانوالکترونیک قرار داده است. مجموعه الکترونیک کران با بومی سازی این فناوری موفق به تولید هیتر‌های منعطف تا توان صد وات و با ماکزیمم دمای قابل تحمل ۱۸۰ درجه سانتیگراد و قابلیت انعطاف پذیری بالا شده است. این هیتر‌ها در بسیاری صنایع از جمله پوشاک هوشمند، خودرو صنعت باتری و صنعت لوازم خانگی کاربرد داشته و معایب هیتر‌های المنتی را رفع کرده است.

فناوری بعدی کنتور حجمی هوشمند آب توسعه‌یافته توسط شرکت ذوب ریزان همدان مستقر در پارک علم و فناوری همدان و قابل نصب روی چاه‌های کشاورزی است. این محصول با فناوری خاص دارای امکاناتی پیشرفته و هدف نهایی آن حفاظت از سفره‌های زیر زمینی آب است. این محصول میزان مصرف آب چاه‌ها را کنترل کرده و با استفاده از نرم افزار مدیریت داده‌ها امکان قرائت از راه دور را برای مدیریت منابع آب کشور مهیا فراهم می‌مند. این محصول در شرایط بحرانی آب در کشور محصولی راهبردی است.

فناوری بعدی فلومتر التراسونیک زمان گذر توسعه یافته توسط شرکت سیال سنجش از دانشگاه علم و صنعت ایران است. این فناوری در حوزه نفت، گاز، پتروشیمی، کشاورزی، آب و فاضلاب کاربرد دارد. جریان‌سنج‌های فراصوتی با اندازه گیری سرعت سیال عبوری از لوله و بر اساس مساحت مقطع لوله قادر به شناسایی و اندازه گیری دقیق دبی عبوری سیال به صورت لحظه‌ای خواهند بود. مبنای اندازه گیری سرعت سیال، تغییرات زمانی ارسال و دریافت موج صوتی است. این اختلاف زمانی بسته به سرعت سیال در مقیاس نانو ثانیه و پیکوثانیه است. سیالات با سرعت کم منجر به ایجاد اختلاف زمانی‌های بسیار کم در حدود ۱۰۰ پیکوثانیه می‌شود؛ بنابراین باید با بهره گیری از دانش مهندسی و تجهیزات دقیق این اختلاف زمانی را اندازه گیری کرد. در این محصول با تکیه بر دانش و توان داخلی موجود دستگاه دقیقی ساخته شده که توانایی اندازه گیری سرعت جریان سیال (سیالات (مایع از ۰/۰۱۵ متر بر ثانیه تـا بیش از ۱۰ متر بر ثانیه را دارد. همچنین دقت دستگاه حداقل ۱ درصد است.

فناوری دستگاه متال دتکنور کانوایر ساخته دو فناور به اسم حامد سازگان و نسترن سجادیه از دانشگاه فنی و حرفه‌ای در حوزه صنعت ریلی نیز به عنوان فناوری برتر رونمایی شد. دستگاه متال دتکتور کانوایر قابلیت تشخیص فلزات مزاحم؛ مانند ناخن لودر، ضایعات پروفیل آهنی و ... و در کانوایر‌های حمل سنگ آهن را دارد. این دستگاه با طراحی سیستم الکترونیک و کویل مغناطیسی مخصوص با اعمال پالس‌های مغناطیسی و فیلتر‌های الکترونیک و الگوریتم‌های ویژه نرم افزاری، عملکرد خود را بر حسب نوع عیار و سایز تکه‌های سنگ آهن روی کانوایر تطبیق می‌دهد طوری که تغییر در عیار یا سایز سنگ معدن فلزی سبب ایجاد خطا در تشخیص آن نمی‌شود. دستگاه فلزیاب کانوایر مدل AZS-CMD ۰۳، قابل استفاده برای بلت‌های نخی یا استیل کورد (STEEL CORD است. همچنین محل اتصال پیچ و مهره‌ای در بلت‌های نخی در عملکرد دستگاه اختلال ایجاد نمی‌کند.

فناوری دیگر بازو‌های کامپوزیتی ربات صنعتی ارایئه شده توسط امیرمسعود رضادوست از پژوهشگاه پلیمر و پتروشیمی ایران در حوزه خطوط اتوماسیون تولید صنعتی دیگر فناوری است. در این طرح نمونه بازوی کربنی آلمانی تحلیل از جهت ساخت و مواد شد و پس از تحلیل تنش و ارزیابی فرآیند‌های اتصال آلومینیوم به کامپوزیت و کامپوزیت به کامپوزیت، اجزای بازو با فرآیند فیلامنت وایندینگ ساخته و توسط فرز CNC محل نصب اتصالات با دقت دهم میلیمتر ایجاد شد. سپس فوم‌های استراکچرال مورد نیاز در محل اتصالات که برای توزیع متوازن نیرو تعبیه شده سنتز و به صورت ساختار ساندویچی با کامپوزیت کربن و اجزا توسط فرآیند vacuum bagging به هم متصل شد. اتصالات آلومینیومی مورد نیاز ماشین کاری و توسط سیستم اچ اسیدی اصلاح سطح شد تا اتصال قابل اعتمادی به کامپوزیت به دست آید. در نهایت همه اجزا توسط اتصالات چسبی و پیچ و مهره به هم مونتاژ شد.

آخرین فناوری نیز دستگاه بلیزلن سامانه توزین برخط لیزری برای تسمه‌های نقاله از فناوران علی اکبر آهنگری، سیمین قاسمی و امیرمحمد مقدم مستقر در پارک علم و فناوری زنجان و در حوزه صنایع معدنی، کشاورزی، غذایی و ساخت و ساز است. بلیزلن یک کرنش‌سنج لیزری است که با استفاده از پرتو لیزر می‌تواند ارتعاشات، نوسانات و میزان دامنه نوسانات را ثبت کند. یکی از کاربرد‌های این وسیله اندازه گیری وزن استاتیک و وزن دینامیک در سازه‌ها و دستگاه‌هایی است که تحت فشار یا تنش یا اعمال نیروی ناشی از وزن اجسام و یا دستگاه‌های مربوطه دارند با توجه به قابلیت ثبت سریع و دقیق توسط بلیزان یکی از موارد به کارگیری آن در توزین میزان بار انتقال یافته بر روی نوار نقاله است.

رعایت تمام استاندارد‌های این حوزه و همچنین سهولت در نصب و افزایش دقت از جمله دستاورد‌های این محصول است. به این ترتیب دقت مرسوم برای توزین‌های نوار نقاله که حدود ۵ تا ۱۰ درصد در بهترین و دقیق‌ترین حالت‌ها است توسط این دستگاه به یک درصد و زیر آن مقدار می‌رسد.

دیگر فناوری‌های منتخب رونمایی شده؛

سیستم هوشمند دیجیتال پاتولوژی از پارک آذربایجان غربی

تولید ویال COD در سه دامنه از دانشگاه ارومیه

سامانه آنتی ویروس مرکب فایل بان از دانشگاه محقق اردبیلی

سامانه ترکیبیی تشخیص مواد مضر در خشکبار و دستگاه نانو هموژنایزر راکتور اولتراسونیک از دانشگاه تهران

پوشش دارای فاکتور انعکاسی بالا به عنوان پوشش سرد از پژوهشگاه رنگ

اطلس اقیانوس شناسی خلیج فارس پژوهشگاه ملی اقیانوس‌شناسی و علوم جوی

شتاب دهنده صنعتی الکترون از پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌ای

سیستم اتوماسیون و هوشمند احیای مستقیم آهن اسفنجی در زنجیره تولید فولاد و مانیتورینگ هوشمند از پارک خراسان رضوی

طراحی و تولید دوربین مداربسته پارک خوزستان

ساخت محفظه واکنش هیدروژن_فلز دانشگاه بیرجند

ربات تورشوی قفس‌های پرو مرکز رشد طبرستان

آندوسکوپ پرتال دیجیتال پارک چهارمحال و بختیاری

سنسور هوشمند چند منظوره پارک استان قم

سیمان نسوز سری ۳کاره پارک خراسان شمالی

توسعه سامانه هوشمند پایش پارک علم و فناوری استان کرمانشاه

تستر بلوکه هیدرولیکی گیربکس دانشگاه فنی و حرفه‌ای گیلان

دستگاه پایش و کنترل هوشمند دانشگاه بجنورد

بر اساس این گزارش؛ هفته پژوهش و فناوری امسال در سطح استانی از ۱۱ تا ۱۷ آذر و در سطح ملی از ۱۹ تا ۲۵ آذر با شعار پژوهش و فناوری پیشران رشد تولید و مهار تورم و با مشارکت دانشگاه‌ها، پژوهشگاه‌ها و مراکز تحقیقات، پارک‌های علم و فناوری، مراکز رشد و نهاد‌های مرتبط در دیگر دستگاه‌ها برگزار می‌شود.

روز‌های هفته پژوهش و فناوری با این عناوین یکشنبه، (۱۹ آذر) روز پژوهش، مدرسه و آینده‌سازان، دوشنبه، (۲۰ آذر) روز توسعه بازار محصولات تولید داخل، سه‌شنبه، (۲۱ آذر) روز دانشمندان و سرآمدان علمی پیشران پژوهش و فناوری، چهارشنبه، (۲۲ آذر) روز پژوهش و فناوری در خدمت جامعه و صنعت، پنج‌شنبه (۲۳ آذر) روز پژوهش، فناوری و اثربخشی اجتماعی، جمعه، (۲۴ آذر) روز علوم انسانی و علوم پایه ارکان توسعه و پیشرفت، شنبه، (۲۵ آذر) روز پژوهش هر کدام به بخشی از اهمیت تحقیقات از مدرسه و برای دانش‌آموزان تا توسعه بازار محصولات تولید داخل و سرآمدن و اثربخشی اجتماعی می‌پردازد.

همزمان با این هفته بیست‌وچهارمین نمایشگاه‌های دستاورد‌های پژوهش و فناوری در محل مصلی امام خمینی (ره) و برای عرضه هزار و ۵۸ فناوری جدید همچنین چهارمین دوره نمایشگاه تقاضای ساخت و تولید ایرانی «تستا» در همین محل از ۲۰ تا ۲۲ آذر برپا است.

برگزاری بیست‌وچهارمین جشنواره تجلیل از پژوهشگران، فناوران و نوآوران برتر و هفتمین دوره جشنواره دانشمندان و اندیشمندان جوان، نشست مدیران ارتباط با صنعت دانشگاه‌ها، پژوهشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی، نشست انجمن‌های علمی و برپایی کارگاه‌های آموزشی برای فناوران از دیگر برنامه‌های این هفته برای تقدیر از زحمات پژوهشگران و انگیزه‌بخشی به آنان است که تحقیقات را ارج می‌نهند.

انتهای پیام/

ارسال نظر