صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۰:۰۷ - ۲۰ آذر ۱۴۰۲
یادداشت؛

پیامی که از شورای امنیت به جهان مخابره شد

وتوی قطعنامه سازمان ملل از سوی آمریکا بار دیگر نشان داد که دولتمردان کاخ سفید نه به قوانین بین‌المللی احترام می‌گذارند و نه برای بشریت ارزشی قائل هستند.
کد خبر : 884217

گروه سیاست و جهان خبرگزاری علم و فناوری آنا- قاسم غفوری؛  نشست شورای امنیت پس از درخواست گوترش دبیر کل سازمان ملل بر اساس ماده 99 منشور ملل متحد مبنی بر پیش‌گیری از فاجعه انسانی در غزه در حالی برگزار شد که نتیجه‌ای قابل‌ تأمل در باب قطعنامه پیشنهادی رقم خورد.

درحالی‌که ۱۳ عضو شورای امنیت به این قطعنامه رأی موافق دادند، انگلیس به آن رأی ممتنع داد و آمریکا هم آن را وتو کرد. درحقیقت لندن  در حالی چند دهه است که با رأی ممتنع سیاست «وسط بازی» را اجرا می‌کند که آمریکایی‌ها با وتوی این قطعنامه عملاً از تصویب آن جلوگیری کردند.

در باب رفتار آمریکا و انگلیس  و واکنش‌ها به آن چند نکته قابل‌ توجه است:

نخست آنکه این کشورها با این رفتار خود بار دیگر نشان دادند که نه به قوانین بین‌المللی احترام می‌گذارند و نه برای بشریت ارزشی قائل هستند.

این امر را در مواضع آمریکا در نشست شورای امنیت و حمایت‌های گسترده آمریکا از جنایات رژیم صهیونیستی می‌توان مشاهده کرد چنانکه سفیر آمریکا در شورای امنیت سازمان ملل متحد که قطعنامه پیشنهادی برای برقراری آتش‌بس فوری در غزه را وتو کرد، می‌گوید علت مخالفت کشورش این است که «یک آتش‌بس غیرمشروط» به حماس «اجازه بقا و تجدیدقوا» خواهد داد.

به عقیده سفیر آمریکا در این جلسه غیرمنطقی‌ترین بخش قطعنامه پیشنهادی درخواست برقراری یک «آتش‌بس بدون قید و شرط» بوده است.

او گفته ازنظر آمریکا چنین آتش‌بسی «خیلی ساده حماس را پابرجا نگه خواهد داشت و به این گروه فرصت تجدیدقوا خواهد داد تا چیزی شبیه هفتم اکتبر را دوباره تکرار کند».

حمایت از کشتار فلسطینی‌ها به بهانه حذف حماس در حالی است که پیش از این نیز آمریکا مدعی شده بود که گفته‌های نتانیاهو مبنی بر نابودی حماس و ناتوانی تشکیلات خودگردان برای اداره غزه سخنی درست بوده است.

 در همین حال در ادامه کمک‌های نظامی به صهیونیست‌ها بایدن رئیس‌جمهور آمریکا با ارسال یک نامه به کنگره، موافقت این نهاد قانون‌گذاری با ارسال گلوله‌های ویژه برای تانک‌های مرکاوای ارتش رژیم صهیونیستی را خواستار شد.

 در همین راستا نیز سفیر رژیم صهیونیستی در سازمان ملل متحد از جو بایدن، برای وتوکردن قطعنامه شورای امنیت تشکر کرده و گفته ازنظر او این اقدام دولت بایدن حمایت استوار از اسرائیل بوده و نشانی از قدرت رهبری و پایبندی به ارزش‌ها و همچنین روزنه‌ای از نور در میان ظلمات.

دوم آنکه نوع واکنش‌های جهانی به رفتار آمریکا نیز جای تأمل دارد. درحالی‌که زمانی آمریکایی‌ها یکه‌تاز سازمان ملل بوده و عمل هیچ کشور و نهادی چرات انتقاد از آن را نداشت؛ اما واکنش‌های جهانی به اقدام آمریکا بیانگر دگرگونی در ساختار جهانی از یک‌جانبه‌گرایی به چندجانبه گرایی است.

نماینده چین در شورای امنیت عنوان کرد که استفاده آمریکا از حق وتو علیه قطعنامه شورای امنیت در مورد آتش‌بس فوری در غزه به‌رغم ادامه کشتارها، مایه تأسف است.

نماینده فرانسه در شورای امنیت نیز ضمن اعتراض به وتوی قطعنامه شورای امنیت، عنوان کرد که  خواستار آتش‌بس موقت فوری در غزه برای رسیدن به آتش‌بس دائم در این منطقه است.

معاون نماینده روسیه در شورای امنیت نیز وتوی قطعنامه شورای امنیت به معنی حکم آمریکا به اعدام هزاران و شاید هم ده‌ها هزار فلسطینی دانست.

بسیاری از کشورهای عربی و اسلامی نیز رأی آمریکا را زمینه‌ساز ادامه جنایت صهیونیست‌ها دانسته و آن را محکوم کرده‌اند.

در همین حال ابی مکسمن، مدیرعامل آکسفام در بیانیه‌ای وتو قطعنامه شورای امنیت را یک میخ دیگر بر تابوت اعتبار آمریکا درزمینهٔ حقوق بشر عنوان کرد.

 سازمان دیدبان حقوق بشر می‌گوید کاخ سفید با وتو قطعنامه شورای امنیت برای آتش‌بس فوری در غزه خود را در معرض شریک جنایات جنگی شدن قرار داده است.

 مجموع اعتراض‌های صورت گرفته به رفتار آمریکا و انگلیس در شورای امنیت نشانگر انزجار جهانی از این کشورها و معرفی آن‌ها به‌عنوان ریشه بحران‌های جهانی است.

سوم آنکه اقدام آمریکا و انگلیس در به شکست کشاندن قطعنامه سازمان ملل در قبال غزه بار دیگر ماهیت غیر کارآمد شورای امنیت در حل بحران‌های جهانی را نشان داد.

شورای امنیت ساختاری برای رفع بحران‌ها، جنگ‌ها و جنایات ضد بشری بوده حال آنکه کسابکاری و منفعت‌طلبی قدرت‌ها موجب ناکارآمدی این نهاد جهان شده است که تاکنون میلیون‌ها نفر را قربانی کرده است.

بر این اساس نشست اخیر شورای امنیت مهر تائید دیگری مبنی بر لزوم پایان یک جانبه گرایی غرب و نیز تغییر ماهیت تصمیم‌گیری در سازمان ملل از شورای امنیت به مجمع عمومی با محوریت هر عضو یک رأی است.

 تا زمانی که حق وتو در شورای امنیت وجود دارد عملاً نمی‌توان امیدی به کارآمدی سازمان ملل داشت.

لذا راهکار نهایی، پایان حق وتو  و نیز واگذاری تصمیمات از شورای امنیت به مجمع عمومی است که تحقق آن نیز تسریع در روند تغییر ساختار جهانی از یک‌جانبه‌گرایی غربی به چندجانبه گرایی است.

 در این میان رفتار آمریکا و شورای امنیت نشان داد که ملت فلسطین و جهان اسلام برای احقاق حقوق خود نمی‌توانند روی این نهادها و قدرت‌های بزرگ و مدعیان حقوق بشر حساب باز کنند و تنها گزینه باقی‌مانده اتحاد و همدلی فلسطینی‌ها، امت اسلامی و آزادی خواهان جهان با محوریت مقاومت است.

رژیم صهیونیستی و حامیانشان ثابت کرده‌اند که زبانی جز زبان زور متوجه نمی‌شوند لذا برای مقابله با آن‌ها نیز تنها گزینه مقاومت است که حمایت از طوفان الاقصی و غزه می‌تواند گامی در راستای تحقق این مهم باشد.

انتهای پیام/

ارسال نظر