حذف نام ۱۰۰۰ پژوهشگر از فهرست دانشمندان پرارجاع جهان
به گزارش گروه پژوهش و دانش خبرگزاری علم و فناوری آنا، روزنامۀ الپائیس (EL PAÍS) از رسوایی مربوط به ارجاعات تقلبی در میان فهرست دانشمندان پرارجاع پرده برداشت، ۳۰ درصد از پژوهشگران عربستان سعودی از این فهرست حذف شدند و منجر به سقوط رتبۀ دانشگاههای این کشور در رتبهبندیهای بینالمللی شده است.
فهرست معتبر پژوهشگران پرارجاع (Highly Cited Researchers) که شرکت چندملیتی کِلِریوِیت (Clarivate) آن را گردآوری میکند، نام بیش از ۱۰۰۰ دانشمند را به دلیل تقلب، از فهرست خود حذف کرده است. باید خاطر نشان کرد که این شرکت پس از رسوایی مربوط به رتبهبندی دانشگاههای عربستان سعودی، معیارهای انتخاب خود را سختتر کرده است.
فهرست پژوهشگران پرارجاع معمولاً شامل حدود ۷۰۰۰ محقق است که همتایانشان زیاد به مطالعات آنها استناد میکنند. به همین دلیل این فهرست را شاخصی برای شناسایی پژوهشگران برتر در نظر میگیرند. با این حال، در سالهای اخیر، محققان نه چندان برتر نیز توانستهاند با شیوههایی به این فهرست راه یابند.
در این میان، عربستان سعودی نیز به دنبال بهبود وجهه علمی خود بوده و بر اساس هدفگذاری که اعلام کرده میخواهد تا سال ۲۰۳۰ حداقل ۵ دانشگاه خود را در بین ۲۰۰ دانشگاه برتر جهان ببیند. به همین دلیل، برخی از موسسات آکادمیک عربستان سعودی به راهکارهای مشکوک متوسل شدهاند؛ مثلاً بعضی از دانشگاههای این کشور به دانشمندان خارجی پول میدهند تا به دروغ اعلام کنند که برای آن دانشگاه کار میکنند.
پس از این اقدام دانشگاههای عربستان کِلِریوِیت شمار محققان پراستناد عربستان سعودی کاهش چشمگیری داشت. این امر همچنین بر رتبۀ دانشگاههای عربستان در رتبهبندیهای بینالمللی تاثیر منفی گذاشته است. همچنین، بعضی از دانشمندان اسپانیایی نیز فاش کردهاند که به دروغ اعلام کردهاند در دانشگاههای عربستان سعودی مشغول به کار و پژوهش بودهاند. با این همه، کِلِریوِیت فهرست نامهای این پژوهشگران را منتشر نکرده است.
انتهای پیام/