صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۸:۴۷ - ۱۲ آذر ۱۴۰۲
در همایش «تبیین نقش لاهیجان در قیام میرزا» مطرح شد؛

از سکولاریته کردن قیام میرزا کوچک‌خان تا چگونگی پیوستن ابراهیم حشمت به آزادیخواهان

همایش تبیین نقش لاهیجان در قیام میرزا کوچک‌خان به مناسبت یکصد و دومین سالگرد نهضت جنگل با حضور مسئولان برگزار و نقش غرب برای سکولاریزه کردن این قیام توسط غرب و چگونگی پیوستن ابراهیم حشمت به صف آزادیخواهان مورد واکاوی قرار گرفت.
کد خبر : 882602

به گزارش خبرنگار گروه استان‌های خبرگزاری علم و فناوری آنا، سومین همایش تبیین نقش لاهیجان در قیام میرزا کوچک‌خان با حضور حجت‌الاسلام سیدجواد سلیمانی امام جمعه لاهیجان، فرهاد براتی فرماندار لاهیجان، سهیل شکری رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان، ابراهیم رامین‌فر رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی لاهیجان، رضا زنده‌دل شهردار و جمعی دیگر از مسئولان و اصحاب فرهنگ و هنر در سالن حزین لاهیجی دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان برگزار شد.

امام جمعه شهرستان لاهیجان در این همایش گفت: جای واکاوی دارد که با بودن دکتر حشمت در لاهیجان این سرزمین و جغرافیا چه ارتباطی با ماهیت جنگل دارد؟ متأسفانه ماهیت جنگل با تاریخ‌نگاری سکولار همراه و عجین شده است.

حجت‌الاسلام سیدجواد سلیمانی بیان کرد: بیش از یکصد سال از نهضت فداکارانه و اسلامی جنگل می‌گذرد، اما ایادی استکبار میرزا را به گونه‌ای دیگر به ما معرفی کردند و آنچه ما را بر آن داشت تا بیشتر در این حوزه تحقیق و آن را تبیین کنیم نیاز نسل جدید به الگوی قهرمانی چون میرزا بود که چگونه در برابر بیگانگان ایستاد.

پژوهشگر تاریخ معاصر و مؤلف کتاب و مقالاتی در حوزه گیلان‌شناسی و نهضت جنگل هم بیان کرد: لاهیجان بزرگ در طول تاریخ ایران و گیلان همواره نقش‌آفرین بوده از دوره‌های حکومت آل‌کیا تا مشروطه و بعد از آن، ملتی که از گذشته خود درس بگیرد حال و آینده بهتری را ترسیم می‌کند و سرگذشت‌ها در سرنوشت‌ها نقش‌آفرین هستند.

مجید رحمانی افزود: یکی از حساس‌ترین دوره‌های تاریخی دوره اواخر مشروطه است، یک قیام مردمی به نام نهضت جنگل در سرزمین ما شکل می‌گیرد که اگر این اتفاق را به درستی درک کنیم قادر خواهیم بود مدافعان خوبی برای این مقوله باشیم.

وی متذکر شد: وقتی از میرزا و نهضت جنگل سخن می‌گوییم به هیچ‌وجه نباید نگاه‌مان قومیتی، منطقه‌ای یا تعصبی باشد؛ میرزا اعاده حیثیت، عَلَم ایران را بلند و قیام را از گیلان آغاز کرد، اما از جای جای کشور به او پیوستند.

پژوهشگر تاریخ معاصر و مؤلف کتاب و مقالاتی در حوزه گیلان‌شناسی و نهضت جنگل یادآور شد: از دکتر حشمت طالقانی‌ها و لاهیجی که کنارش بودند تا کُرد‌ها و ساروی‌ها؛ از خان گرفته تا کاسب، بقال، شاعر و عالم که براساس نیاز زمانه و موقعیت، سلاح به دست گرفتند و یک مبارزه ملی را رقم زدند و یکی از ویژگی‌های نهضت جنگل مردمی‌ بودن آن است.

نقش خاندان بزرگ عباس‌قلی‌خان حشمت‌الاطبا در نهضت جنگل

پژوهشگر و محقق حوزه تاریخ استان گیلان هم درباره شخصیت ابراهیم حشمت گفت: بعد از اینکه دامنه زمزمه‌های انقلاب مشروطه سراسر کشور را درنوردید و طبقه متوسط شهری به‌عنوان رکن اصلی برپایی این قیام نقش‌آفرینی کردند، یکی از طبقات مهم پیشگام این قیام در عصر مشروطه طبقه پزشکان و طبیبان بودند.

علی امیری توضیح داد: ازجمله خانواده‌های طبیب‌پروری که در جنبش ملی جنگل ایفای نقش کردند خاندان بزرگ عباس قلی‌خان حشمت‌الاطبا پدر دکتر ابراهیم حشمت بود که به‌عنوان یکی از طبیبان در دفاع از آرمان‌های انقلاب مشروطه، فرزندش را به صف آزادیخواهان ملحق کرد.

وی تشریح کرد: ابراهیم حشمت فارغ‌التحصیل مدرسه طب دبیرستان دارالفنون بود و به‌عنوان پزشک نظام در مشروطه گیلان حضور داشت و برای فتح تهران در سنه ۱۳۲۷ قمری حضور داشت و از همانجا با میرزا آشنا شد و چندی بعد به پیشنهاد انجمن مشروطیت لاهیجان به‌عنوان رئیس اداره بهداری لاهیجان معرفی و مشغول به کار شد.

پژوهشگر و محقق حوزه تاریخ استان گیلان هم درباره فعالیت‌ها و مجاهدت‌های دکتر حشمت مطالب مبسوطی را عنوان کرد.

مسئول مرکز بازشناسی نهضت جنگل هم درباره شورای عالی مرکز بازشناسی نهضت جنگل گفت: این شورا از سال ۱۳۶۸ مشغول به امور پژوهشی و بازبینی تاریخ یکصد ساله اخیر ایران است و کتاب‌هایی را نیز تاکنون منتشر کرده‌ و در ادامه کتاب نهضت جنگل به روایت تصویر به قلم خودش را معرفی کرد و در موردش توضیحاتی داد.

محمدحسن اصغرنیا یادآور شد: این مبارز جانباز و شهید است و بر همه‌ ما تکلیف است که در زنده نگه داشتن و شناساندنش گام برداریم.

انتهای پیام/

ارسال نظر