صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

اثر جدیدی درباره حقوق کودکان روانه بازار نشر شد

کتاب «حقوق کودکان در مخاصمات مسلحانه بین‌المللی» نوشته محمدمهدی سیدناصری منتشر شد.
کد خبر : 880847

به گزارش خبرنگار فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا، باید اذعان داشت که حقوق بشردوستانه بخشی از حقوق بین‌الملل است که هنگام مخاصمات مسلّحانه بر روابط بین‌المللی دولت‌ها و عملکرد نیرو‌های نظامی حاکم می‌شود و هدف اصلی حقوق بین‌الملل بشردوستانه که در قالب معاهدات و اسناد بین‌المللی آمده، حمایت از حق بر حیات، سلامت و کرامت غیر نظامیان و رزمندگانی که صحنه درگیری را ترک کرده‌اند، است.

حقوق بین‌الملل بشردوستانه حق طرف‌های درگیری را در انتخابِ روش‌ها و سلاح‌های جنگی محدود می‌کند. به طور کلی حقوق بشردوستانه از حقوق اساسی بشر و از حقوق قربانیان در شرایط جنگ دفاع نموده و باعث کاهش آلامِ صدمات ناشی از مخاصمات مسلّحانه می‌‌شود.

حقوق بشردوستانه از یک سو ماهیت حقوق بشری دارد؛ زیرا رعایت آن درباره هر انسانی بدون توجه به رنگ، نژاد، زبان، مذهب و ملّیت لازم بوده و از سوی دیگر و از آنجایی که با انعقاد کنوانسیون‌های بین‌المللی لازم الاجرا می‌شود، صبغه حقوق بین‌المللی پیدا می‌کند.

به موازات گسترش روابط دوستانه بین‌المللی و پویایی دانش و فرهنگ و تمدن انسانی، قدرت دولت‌ها و نیرو‌های خودکامه به تحلیل رفته و ارزش‌های اخلاقی و بشردوستانه که در گذشته‌ها فقط جنبه اخلاقی داشت، امروزه به عنوان مهم‌ترین بخش حقوق بین‌الملل، جنبه‌ی حقوقی و الزامی یافته است.

در اثر وقوع جنگ‌های خانمان سوز جهانی و منطقه‌ای، امروزه همه به این باور رسیده‌اند که رعایت حقوق بشر دوستانه، تأمین کننده منافع همه‌ی ملت هاست؛ چون هر کشوری ممکن است روزی گرفتار مخاصمات مسلّحانه شود و مردم آن نیازمند برخورداری از حداقل حقوق انسانی و قواعد محدود کننده رفتار قواعد درگیر جنگ باشند.

انسان در تاریخ حیات خود جنگ‌های خونینی را به خود دیده است، ملّتی نیست که از آسیب‌های آن در امان مانده باشد؛ این آسیب‌ها نه تنها جان و مال انسان را تهدید کرده، بلکه کرامت و احترام او را نیز نشانه گرفته است. کشتار کودکان، زنان و سالخوردگان، تجاوز به عنف و امثال آن، قلب بشریت را جریحه دار و پرونده افتخار آمیز جنگاوران را سیاه کرده است.

در این میان حقوق بشردوستانه در پی کم کردن این آسیب‌ها و دفاع از حقوق ستمدیدگان جنگ بوده و جامعه‌ی جهانی با تصویب کنوانسیون‌های بین‌المللی مانند کنوانسیون ژنو و لاهه و سایر کنوانسیون‌ها سعی در ایجاد یک اصول اساسی بشردوستانه در زمان رخداد‌های جنگی است، اما این کنوانسیون‌ها، قوانینی هستند که رعایت آن‌ها، اگر چه از وقوع جنگ جلوگیری نمی‌کنند، اما درد‌ها و آسیب‌های انسانی را تا حدودی از طرفین مخاصمه می‌کاهد. هرچند قوانین حقوق بشر دوستانه همانگونه که در کنوانسیون‌های بین‌المللی امروزه مطرح می‌باشد در منابع اسلامی مطرح نبوده، اما مواد آن از صدر اسلام، چه در قرآن و چه در سنّت پیامبر (ص) و امامان اهل بیت (ع) موجود بوده است.

قرآن کریم به صورت مکرّر بر رعایت عدالت و تجاوز نکردن از حدود معقول انسانی در مقابل دشمنان تأکید کرده است. در این کتاب با نگاهی عمیق و با مطالعه‌ای تطبیقی به بررسی سازوکار‌های حمایتی از کودکان در جنگ‌های مسلحانه بین‌المللی و غیر بین‌المللی می‌پردازد.

کتاب حقوق کودکان در مخاصمات مسلحانه‌ بین‌المللی با عنوان فرعی زنده باد حقوق انسان، نوشته محمدمهدی سیدناصری (پژوهشگر و مدرس حقوق کودکان) در ۲۲۳ صفحه و شمارگان 500 نسخه با قیمت پشت جلد ۷۹۰۰۰ هزار تومان در اول آذر ۱۴۰۲ توسط کتاب‌های متمم واحد حقوق و روابط بین‌الملل موسسه نشر و تحقیقات ذکر به چاپ رسید.

انتهای پیام/

ارسال نظر