طلوع «خورشید سیاه» نقاش فقید در گالری مژده
به گزارش گروه فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا، طلیعه کامران، یکی از هنرمندان شناخته شده هنر ایران در حوزههای نقاشی و موسیقی است. کامران به واسطه نقاشیهای آبستره فیگوراتیوش شناخته میشود. او برای اهالی موسیقی نیز در مقام «مادر سنتورنوازی قدیم ایران» چهرهای شناخته شده است.
در نمایشگاه خورشید سیاه مجموعهای از ۲۴ اثر از این هنرمند پیشکوت که شامل طراحی و نقاشی است به نمایش گذاشته میشود.
علاقه به هنر از ابتدای کودکی طلیعه کامران و در کانون خانوادهای هنردوست شکل گرفت؛ پدر طلیعه نوازنده ویولون بود و مادرش هم دستی در نقاشی داشت. سنتورنوازی را از حبیبالله سماعی آموخت و نقاشی را از دوران نوجوانی به صورت جدی پی گرفت.
پس از یک دوره کپیکاری از آثار شاخص تاریخ هنر، در دوره آموزش نقاشی آزادِ شکوه ریاضی که از فارغالتحصیلان بوزار بود شرکت کرد. این دوره مقدمهای شد تا کامران در پی شکل بخشیدن به بیان شخصی خود باشد.
کامران ماحصل آموختههای این دوره را در بینال سوم تهران شرکت داد؛ کارهای فرسکمانندی که همچون آثار سقاخانهایها «ملهم از تصاویر عامیانهی منقوش بر سنگ گور بود، مثل اسب و شمشیر و تسبیح و مانند اینها». طلیعه کامران در سال ۱۳۰۹ در تهران متولد شد. کامران که نوازندگی سنتور، آلبومهای موسیقی و پژوهش هایش در موسیقی دستگاهی ایران شهرت دارد، در نقاشی هم چهره شناخته شده بود. طلیعه با تشویق مادرش به دانشکدۀ هنرهای زیبای دانشگاه تهران راه یافت و لیسانس نقاشی گرفت. او نخستین نمایشگاه انفرادی خود را در سال ۱۳۴۷ در دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران برگزار و برای تکمیل آموختههای خود در زمینه نقاشی به پاریس و رم سفر کرد. آثار نقاشی او در ابتدا تحت تأثیر کمالالملک بود، اما به مرور به آثار مدرنیستی گرایش پیدا کرد.
مرحوم کامران در زمان حیاتش ۱۱ نمایشگاه انفرادی برگزار کردند و در ۴۲ نمایشگاه گروهی در ایران و خارج از ایران آثارش به نمایش درآمد. طلیعه کامران که چهره ماندگار نوازندگی سنتور ایران است آلبوم موسیقی صد سال سنتور دستگاه همایون، آلبوم موسیقی یادگار حبیب و کتاب بخشهایی از ردیف حبیب سماعی به روایت طلیعه کامران را منتشر کرد. در میانه دهه ۳۰ خورشیدی زمانی که کنسرتهای انجمن موسیقی ملی زیر نظر همایون خالقی رهبری میشد، همواره بخشی به همنوازی سنتور طلیعه کامران و تمبک حسین تهرانی اختصاص مییافت که با استقبال شایان توجه روبرو میشد. طلیعۀ کامران در زمینۀ شعر نیز دستی داشت، بخش از اشعار او در کتابی با عنوان بینهایت، نهایت در سال ۱۳۸۳ منتشر شد.
زنده یاد کامران ۲۴ اسفند ۱۳۹۵ در تهران درگذشت و پیکرش از مقابل موزۀ هنرهای معاصر تهران تشییع و در بهشت زهرا به خاک سپرده شد.
از روز جمعه سوم آذر ماه گالری مژده به نشانی سعادت آباد، خیابان علامه شمالی، کوچه هجدهم شرقی، پلاک ۲۷ بخشی از زیباترین آثار این هنرمند زن پیشگام را تا چهاردهم آذر به نمایش میگذارد.
انتهای پیام/