صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۹:۴۶ - ۰۴ آذر ۱۴۰۲

آلزایمر را با اندازه‌گیری دور شکم پیش‌بینی کنید

دانشمندان از مکانیسم کلیدی‌ای رمزگشایی کردند که رابطه میان چاقی شکم در میان‌سالی و خطر ابتلا به زوال عقل در پیری را نشان می‌دهد.
کد خبر : 880467

به گزارش گروه سلامت خبرگزاری علم و فناوری آنا به نقل از نیوزویک، دانشمندان می‌گویند ابتلا به آلزایمر ممکن است با چاقی شکم در دوره میان‌سالی در ارتباط باشد.

این نتیجه تحقیق جدیدی است که قرار است در نشست سالانه انجمن رادیولوژی آمریکای شمالی (26 تا 29 نوامبر) ارائه شود.

افزایش چربی احشایی که اندام‌های داخل شکم ازجمله کبد و روده‌ها را احاطه می‌کند با تغییرات مغز در ارتباط است و این عارضه‌ای است که گاه بیش از 15 سال قبل از ظاهرشدن نشانه‌های فراموشی، رخ می‌‌دهد.

این مطالعه مکانیسم کلیدی‌ای را به رخ می‌کشد که در خلال آن، چربی پنهان در لایه‌های شکم می‌تواند به افزایش خطر بیماری آلزایمر منجر شود. یافته‌های جدید نشان می‌دهد که تغییرات مغزی مرتبط با زوال عقل به طور متوسط از سن 50 سالگی آغاز می‌شود؛ هرچند که نخستین علائم ظاهری 15 سال بعد نمود پیدا می‌کند.

بیماری آلزایمر با افزایش تجمع پروتئین‌های آمیلوئید و تاو در ارتباط است. تجمع این پروتئین‌ها در ساختارهایی به نام پلاک و گره به عملکرد مغز آسیب می‌رساند و آن را مسدود می‌کند.

در این مطالعه که روی 54 شرکت کننده سالم بین سنین 40 تا 60 سال انجام شد‌، محققان رابطه جذب آمیلوئید و تاو را با عواملی مانند شاخص توده بدنی (BMI)، چاقی، مقاومت به انسولین، چربی زیر جلدی و چربی احشایی بررسی کردند. میانگین شاخص توده بدنی این افراد 32 بود. 

اگرچه پیشتر هم مطالعاتی درباره رابطه شاخص توده بدنی با آتروفی مغز و حتی خطرات جدی‌تر زوال عقل انجام شده بود؛ اما هیچ یک از آنها نوع خاصی از چربی را به پروتئین‌‌های دخیل در تولید این بیماری آن هم در مرحله‌ای که فرد هیچ علامت بیرونی ندارد، مرتبط نکرده بودند.

اینکه پژوهشگران برای درک نحوه توزیع چربی از مفهوم رایج شاخص توده بدنی فراتر رفتند به آنها در فهم اینکه چرا این عامل ممکن است خطر ابتلا به بیماری آلزایمر را افزایش دهد، کمک زیادی کرد.

آنگونه که دانشمندان دریافته‌اند، جذب هرچه بیشتر آمیلوئید در لایه بیرونی پیش گُوِه یا پرکونئوس مغز با تشکیل هرچه بیشتر چربی‌های احشایی (در مقایسه با چربی‌های زیرپوستی) ارتباط دارد و این مسئله در مردان بیش از زنان شایع است.

آنها دریافتند که سطوح بالاتر چربی احشایی با افزایش التهاب مغز هم که یکی از اصلی‌ترین مکانیسم‌های دخیل در بیماری آلزایمر است، ارتباط دارد.

پژوهشگران امیدوارند که این یافته‌ها برای تشخیص زودهنگام آلزایمر و اتخاذ درمان‌هایی که مانع از پیشرفت بیماری می‌شود، مفید باشد.

انتهای پیام/

ارسال نظر