توجه به شخصیت علامه طباطبائی راه گشای مسائل است
به گزارش خبرنگار گروه آموزش و دانشگاه خبرگزاری علم و فناوری آنا، آیت الله رئیسی، رئیس جمهور در اختتامیه کنگره بین المللی علامه طباطبائی که هم اکنون (سه شنبه، ۳۰ آبان ۱۴۰۲) در دانشگاه الزهرا در حال برگزاری است، اظهار کرد: امروز روز فلسفه است؛ بنابراین پرداختن به فلسفه و نقش آن برای کشور اهمیت دارد؛ اگرچه نباید تنها به امروز توجه کرد و باید در طول سال به فلسفه اهمیت در دانشگاه و حوزه زیادی داد.
وی افزود: نقش فلسفه در تعالی و پیشرفت جوامع، گسترش عقلانیت و خداباوری و در لایحههای تمدنی بشر بسبار حائز اهمیت است. لایحههای زیربنایی فلسفه شامل عرفان و اخلاق و لایحه میانی شامل علوم اجتماعی و لایه رو بنایی شامل هنر و معماری است.
حجت الاسلام رئیسی تصریح کرد: امروز توجه به فلسفههای مضاف نکته مورد توجه و از تاکیدات مقام معظم رهبری است و استادان و حوزویان و دانشگاهیان در مباحث تدریسی خود به آن میپردازند.
رئیس جمهور گفت: توجه به شخصیت علامه طباطبائی بسیار راهگشاست؛ نگاه ایشان بسیار توحیدی است.
رئیس جمهور تاکید کرد: رهبری بارها بر نقش فلسفه تاکید کردهاند. امروز سخن از علامه طباطبایی بوده که فقیه و فیلسوفی بزرگوار است. علامه مفسر قرآن و عالم است. مصلحان جامعه انسانها را دعوت به صداقت و امانتداری میکنند؛ اما تفاوت است بین افرادی که دعوت میکنند با افرادی که خودشان در قله قرار دارند و دیگران را فرامیخواند.
حجتالاسلام رئیسی گفت: سنگ زیربنای اندیشه علامه در نگاه عرفانی و فلسفی همان جمله امام است که فرمود عالم محضر خداست. در مواجهه فلسفه الهی با فلسفه غربی، علامه اصول فلسفه و روش رئالیسم را در راستای مبارزه با الحاد تدوین کرد. علامه در تعریف انسان، نطق را فصلالفصول انسان نمیداند، بلکه میگوید انسان باید حیات الهی داشته باشد. به همین تفسیر قرآن به قرآنی که در المیزان دارد. در قرآن آمده علم القرآن سپس آمده است خلقالانسان. انسان دو خلقتی است، یک خلقت جسم دارد و یک خلقت روح. در پرتو قرآن انسانیت انسان شکل میگیرد. انسانیت انسان در پرتو ارتباط با وحی شکل میگیرد. تولید علوم انسانی در نگاه المیزان نمایانگر خودباوری است. این مواجههای است که علامه در عمل اجرا کرد.
رئیس جمهور اضافه کرد: هانری کربن و دیگر افرادی که با سیره علامه آشنایی دارند، هر کدام صاحب کرسی هستند و در جایگاه صاحب نظری و صاحب بصری قرار دارند. باید بپرسیم آیا ما خودباروی که در علوم فنی و علوم پزشکی داریم، در علوم انسانی نیز داریم؟ سهم ما در علوم انسانی جهانی چقدر است؟ اگر سهم برجستهای در علوم انسانی جهانی نداریم، باید برای آن برنامهریزی کنیم.
وی تصریح کرد: ایران اسلامی مهد فلسفه و علوم عقلی است؛ چرا که اندیشمندانی چون فارابی، ابنسینا، ملاصدرا و امام خمینی (ره) در آن زیستهاند. امروز باید نقش این بزرگان را در تمدنسازی و جامعهسازی قرآنی ببینیم. دانشگاه، اتاق فکر دولت است. در این اتاق فکر نیازمند نوآوری، ابتکار و خلاقیت هستیم. ما در حوزه مهندسی و پزشکی زیاد اظهار نظر میکنیم؛ اما در علوم انسانی کمبود داریم.
حجتالاسلام رئیسی تاکید کرد: علامه طباطبایی و شهید مطهری شبهه زدایی میکردند. امروز جوامع اندیشهورزی باید گرههای ذهنی را باز کنند.
انتهای پیام/