رسیدن به مرجعیت علمی نیازمند توسعه «پیچیدگی اقتصادی» است
به گزارش خبرنگار گروه آموزش و دانشگاه خبرگزاری علم و فناوری آنا، پیمان صالحی، معاون پژوهشی وزارت علوم در افتتاحیه نخستین همایش ملی مرجعیت علمی که امروز (دوشنبه، ۲۹ آبان ۱۴۰۲) در محل کتابخانه ملی در حال برگزاری است، اظهار کرد: علم، فناوری و اقتصاد حوزههای مرتبط با مرجعیت علمی هستند؛ مقام معظم رهبری تاکید ویژهای بر تعیین سیاستهای کلی علم و فناوری درباره جهاد مستمر علمی با هدف کسب مرجعیت علمی و فناوری داشته اند.
وی افزود: مقام معظم رهبری برای نخستین بار در سال ۱۳۸۴ در دانشگاه امام صادق(ع) بحث مرجعیت را مطرح کردند که پس از آن اسناد بالادستی از سال ۱۳۸۹ روی مرجعیت علمی تاکید کرد.
صالحی تصریح کرد: مرجعیت علمی از لحاظ مفهومی مترادف با کلمات برتری علمی، پاسخگویی اجتماعی و کارآفرینی است و مقام معظم رهبری در کنار مفهوم مرجعیت علمی از کلید واژههای عزت علمی، قدرت علمی و قطب علم و فناوری استفاده کرده اند.
معاون پژوهشی وزارت علوم ادامه داد: توسعه اقتصادی دانش بنیان و نوآوری و توسعه زیرساختها و فناوریهای پیشران از لوازم نظام حکمرانی علم و فناوری است.
وی با بیان اینکه جایگاه ایران در زمینه تولید علم دطی ۲۰ سال از رتبه ۵۳ به ۱۵ رسیده است؛ تاکید کرد: در سالهای اخیر تغییر چندانی اتفاق نیفتاده است و ۷۴ میلیون سند در جهان در اسکوپوس ثبت شده است که از این تعداد ۸۰۷ هزار سند متعلق به ایران است.
دبیر کل شورای عالی عتف تصریح کرد: رهبری فرمودند که رشد علم در ایران باید به گونهای باشد که ۵۰ سال آینده اگر کسی خواست علم بیاموزد، مجبور باشد زبان فارسی یاد بگیرد. ما سعی کردیم که این سخن رهبری را بررسی کرده و راهکاری برای تحقق آن پیدا کنیم. در این راستا، ۱۲۳ مجله ایرانی را تحت نمایه بینالمللی قرار دادیم. هماکنون ایران هفتمین کشور در تعداد نشریات نمایه شده در پایگاه دواج (DOAJ) است. زبان فارسی با ۴۴۶ نشریه نهمین زبان نشریات نمایه شده در DOAJ است.
وی تاکید کرد: توقع جامعه ما از دانشگاهها بالاست و در این راستا نیازمند آشنایی با سطوح آمادگی فناوری (TRL) هستیم. پیچیدگی اقتصادی یکی دیگر از موضوعاتی است که ذیل مرجعیت علمی باید مورد بحث قرار گیرد. منظور از پیچیدگی اقتصادی این است که چگونه با توجه به فناوریهای پیشرفته میتواند تولید ناخالص داخلی را افزایش داد. GDP در صورتی نیاز به دانشگاه دارد که پیچیدگی داشته باشد وگرنه با فروش نفت و سایر مواد خام هم میتوان تولید ناخالص داخلی را افزایش داد. ایران رتبه ۸۰ را در پیچیدگی اقتصادی GDP دارد و رسیدن به مرجعیت علمی نیازمند توسعه پیچیدگی اقتصادی است.
انتهای پیام/