آنا گزارش میدهد؛
مصرف سیگار، نسخهای که آرایشگران در سالنهای زیبایی برای دختران میپیچند
زنگ هشدار افزایش آمار دختران و زنان سیگاری مدتهاست به صدا درآمده و در این میان در اماکنی چون آرایشگاهها این آسیب اجتماعی بیش از پیش عادی انگاری میشود و برخی از آرایشگران این نسخه را با عنوان عامل رسیدن به آرامش تجویز میکنند.
کد خبر : 879791
گروه فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا، فرزانه فراهانی_ افزایش مصرف سیگار به ویژه در بین زنان و دختران یکی از آسیبهایی است که طی سالها و ماههای اخیر هشدار کارشناسان و متخصصان پزشکی را به دنبال داشته است.
روزگاری نه چندان دور استعمال سیگار یا هر ماده دخانی دیگر در نظر عموم مردم بسیار ناپسند و ناخوشایند بود و با فرد سیگاری طوری برخورد میشد که انگار خلاف بزرگی را مرتکب شده است و امروزه اما کمتر شاهد چنین برخوردهایی در سطح جامعه هستیم. بسیاری از نوجوانان و جوانان با حالتی خیلی عادی و جلوی چشم بقیه اطرافیان اقدام به سیگار کشیدن میکنند و میتوان گفت که ممکن است تنها در مقابل چشم پدر و مادر خود از سیگاری بودن خود پرده بردارند.
از دکهها و کانکسهای روزنامه فروشی گرفته تا سوپرمارکتها و دستفروشان، متاسفانه سیگار و دیگر محصولات دخانی را به راحتی در دسترس عموم افراد و از جمله کودکان و نوجوانان قرار میدهند و علاوه بر وجود قوانین متعدد، خریداران و فروشندگان این کالای مضر مشکلی در تهیه، عرضه و فروش آن ندارند و برخورد خاصی با آنها صورت نمیگیرد و مجازاتی بابت فروش سیگار به دو گروه پرخطر کودکان و نوجوانان صورت نمیگیرد.
حال در این بین روند سیگاری شدن دختران و زنان نیز معضلی رو به گسترش است و جامعه شناسان و دلسوزان کشور زنگ هشدار روند افزایشی این آسیب را مدتهاست به صدا درآوردهاند.
طی روزهای اخیر بهزاد ولیزاده، رئیس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات وزارت بهداشت با اشاره به آخرین آمار مصرف دخانیات که مربوط به سال ۱۴۰۰ است، گفت: مقایسه مصرف دخانیات در گروه سنی ۱۸ تا ۲۴ سال در سال ۱۴۰۰ نسبت به مطالعه قبلی که سال ۱۳۹۵ انجام شده بود نشان میدهد که در گروه سنی ۱۸ تا ۲۴ سال مصرف زنان از ۰.۱ درصد به ۰.۲۹ درصد افزایش یافته است و این یعنی ۱۹۰ درصد مصرف روزانه سیگار در این گروه سنی افزایش یافته است.
ولیزاده همچنین تصریح کرد: از میان ۵ عامل خطر بروز بیماریهای غیرواگیر، دخانیات مهمترین عامل خطر بیماریهای غیرواگیر شناخته شده است.
سیگاری شدن دختران از جو نامساعد اجتماعی تا ناامیدی از آینده !
سیگاری شدن دختران از جو نامساعد اجتماعی تا ناامیدی از آینده !
امانالله قرائی مقدم جامعه شناس و استاد دانشگاه در گفتوگو با خبرنگار گروه فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا، علل مختلفی را با سیگاری شدن دختران و زنان در کشورمان مرتبط میداند و این آسیب اجتماعی را پیامد دیگر معضلات اجتماعی برمیشمرد.
این جامعه شناس اظهار کرد: به طور کلی همان شرایط و آب و هوای نامساعد اجتماعی که برای مردان وجود دارد و باعث سیگاری شدن آنها میشود، در گرایش به مصرف سیگار در بین دختران و زنان نیز موثر بوده و البته این نامساعد بودن جو اجتماعی در دختران با عوارض بیشتری همراه است.
وی اضافه کرد: بیکاری و نداشتن شغل مناسب دختران تحصیلکرده، معضلاتی که مثل اخبار مرتبط با جدایی، خیانت و طلاق که منجر به عدم ازدواج دختران میشود، ناامیدی از آینده، برخوردهای نامناسب با دختران، پر نشدن اوقات فراغت آنها با کارهای مناسب مثل باشگاه رفتن و ... از جمله عواملی هستند که باعث شده تا دختران و زنان به مصرف سیگار روی بیاورند.
این جامعه شناس خاطرنشان کرد: در بررسی سالها قبل درباره چرایی مصرف سیگار توسط دختران و زنان مشخص شد که این گروه از جامعه در جمع دوستان و جشنهای مختلفی که مثل جشن تولد و . . . حضور پیدا میکنند با دیدن یک فرد سیگاری بیشتر تشویق به انجام این کار میشوند.
این جامعه شناس اضافه کرد: مهمترین عاملی که منجر به سیگاری شدن دختران و زنان میشود نگاه آنها به گروه همسن و سالانشان است و در محیطهایی که چند دختر جوان حضور دارند، در صورت اینکه یک فرد سیگاری باشد برخی هر روز در سطح خیابانهای شهر میبینیم که دختران جوان و کم سن و سال با وجود جمعیتی که در کنار او در حال تردد هستند به سیگار کشیدن اقدام میکنند و در واقع قبح این عمل قبیح برای خیلی از افراد ریخته است و بدون هیچ نگرانی در هر جایی که باشند سیگار میکشند و به نصایح و توصیههای بزرگترها هم هیچ توجهی ندارند.
وی درباره تاثیر والدین سیگاری در سیگاری شدن دختران نیز تصریح کرد: احتمال سیگاری شدن افرادی که در خانوادهای با وجود پدر یا مادر سیگاری زندگی میکنند، بیشتر از سایرین است و البته برخی هم به دلیل نداشتن سرپرستی موثر که کنترل و نظارت کافی و صحیح روی فرزند خود ندارند، به این معضل گرفتار میشوند.
این جامعه شناس در ادامه افزود: یکی دیگر عوامل سیگاری شدن دختران کم شدن زمان با هم بودن اعضای خانواده با یکدیگر و نداشتن زمان کافی برای هم صحبتی با هم است و به عبارتی بیشتر خانوادهها امروزه به جای صرف وقت کافی برای یکدیگر، پس از بازگشت از محل کار بیشتر وقت خود را در فضای مجازی و دیگر برنامههای تلفن همراه خود صرف میکنند.
قرائی مقدم خاطرنشان کرد: کمتر شدن باورها و اعتقادات دینی و همچنین پایبند نبودن به هنجارهای اجتماعی به ویژه در شهرهای بزرگ مثل تهران، علل دیگری هستند که منجر به سیگاری شدن دختران میشود و خوشبختانه در شهرهای کوچک این آسیب اجتماعی به گستردگی دامنهای که در امثال پایتخت دارند، نیست و کنترل خانوادهها روی فرزندانشان بهتر است.
وی اضافه کرد: افرادی که به تنهایی و در واقع به طور مجردی در شهرهای بزرگ زندگی میکنند، بیشتر از سایر دختران و زنان به مصرف سیگار روی میآورند و البته متاسفانه دامنه مصرف سیگار تنها به این افراد ختم نمیشود و مصرف سیگار در بین دختران نوجوان دبیرستانی هم رو به افزایش است.
این جامعه شناس تاکید کرد: برخی از دختران در دبیرستانها هم با رفتن به سرویس بهداشتی به کشیدن سیگار اقدام میکنند و البته حجم و گستردگی این معضل در مناطق مختلف متفاوت است و در نقاطی که کنترل اجتماعی مناسبی حاکم است کمتر شاهد سیگار کشیدن دختران هستیم.
مصرف سیگار، نسخهای که آرایشگران در سالنهای زیبایی برای دختران میپیچند
مصرف سیگار، نسخهای که آرایشگران در سالنهای زیبایی برای دختران میپیچند
قرائی مقدم اظهار کرد: زندگی در شهرهای بزرگ دنیای تنهایی، بیکسی و بیهویتی است و تقریبا میتوان گفت که کسی ترس از شناخته شدن ندارد و بنابراین این سبک زندگی و نبود کنترل اجتماعی فضا را برای گرایش به آسیبی چون مصرف سیگار مهیا میکند.
وی تصریح کرد: یکی از نقاط دیگری که به سیگاری شدن دختران و زنان جوان دامن میزند، آرایشگاهها و سالنهای زیبایی هستند که مدیران و پرسنل آنها مشتریان و مراجعان خود را به ترویج خودنمایی با هر رفتار اجتماعی متفاوتی تشویق و ترغیب میکنند.
این جامعه شناس خاطرنشان کرد: در آرایشگاهها که تقریبا میتوان گفت کنترل و نظارت روی آنها ضعیف است و مدل رفتاری گروه همسالان باعث تقلید دختران و زنان از یکدیگر میشود، مصرف چیزهایی مثل سیگار هم از طرف آرایشگران به طور عادی رخ میدهد و هم به عنوان عاملی به عنوان عامل آرامش به دیگر دختران معرفی داده میشود و مسئولان میتوانند با افزایش کنترل و نظارت لازم در اماکن این چنینی از حجم این آسیب اجتماعی کاسته کنند.
قرائی مقدم تصريح کرد: والدین سیگاری جلوی فرزند خود سیگار نکشند و بدانند که احتمال سیگاری شدن فرزند آنها بسیار زیاد است و البته آموزش نه گفتن به فرزندان نیز که ممکن است در بیرون از خانه دوست یا همکلاسی به آنها سیگار و ... تعارف کند را یاد بدهند و در این میان تربیت درست بسیار بااهمیت است.
کارشناسان و جامعه شناسان از گذشتههای دور مصرف سیگار را دروازه ورود به مصرف موادمخدر و دیگر آسیبهای اجتماعی میدانند و بسیار ضرورت دارد تا والدین در دوره پر فراز و نشیب نوجوانی و جوانی مراقبت بیشتری را از فرزندان خود داشته باشند و البته این به معنای کنترل شدید بچهها نخواهد بود.
دوستی با فرزندان و آگاه سازی آنها از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است و والدینی که در کنار نقش پدر و مادری خود با فرزندشان دوست باشند، تاثیر پذیری فرزند از مجموعه عوامل رفتاری جامعه و گروه همسالان را تا حد زیادی کاهش میدهند و به عبارتی فرزند بیشتر از هر فرد دیگری به والدین خود و توصیههای آنها توجه میکند.
انتهای پیام/