شاخصهای سلامت نوزادان بهبود یافته است
پروانه صادقی مقدم فوق تخصص نوزادان و عضوهیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران در گفتوگو با خبرگزاری علم و فناوری آنا در نهمین کنگره سلامت نوزادان درباره بیشترین آسیبی که نوزادان با آن درگیر هستند، گفت: خوشبختانه با ارتقای سطح بهداشت، آگاهیها و امکانات در مقایسه با سالهای قبل، شاهد رشد خوبی در شاخصهای مربوط به نوزادان در کاهش مرگ و میر و عوارض آن بودهایم.
این فوق تخصص نوزادان گفت: با توجه به بهبود مراقبتها، قابلیت زنده بودن بچههای نارس بیشتر شده و تعداد قابل توجهی از نوزادانی که ما با آنها مواجه هستیم و نیاز به مراقبت داشته و در دسته نوزادان نارس هستند، زنده میمانند؛ البته باید به این نکته توجه کرد که این کودکان در معرض عفونتهای خاص خودشان قرار دارند و درمان عفونتها نیز رشد قابل توجهی داشته است.
این متخصص نوزادان با اشاره به اینکه تغذیه با شیر مادر در افزایش سیستم ایمنی نوزادان نقش مؤثری ایفا میکند، تأکید کرد: این اتفاق میتواند از عفونتها در نوزادان جلوگیری کند ، در کنار این مورد رعایت بهداشت عمومی، افزایش آگاهی خانوادهها، مهارتهای روبهرویی با عوامل بیماریزا در کودکان میتواند در کاهش بیماریها در نوزادان تأثیرگذار باشد .
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران تأکید کرد: سالهای اخیر آمار به دنیا آمدن کودکان نارس افزایش داشته است. استفاده از روشهای کمک باروری در کودکان یکی از دلایل آن است. در زوجهای نازا روشهایی مانند آیویاف و روشهای دیگر معمولاً اغلب منجر به دو قلو و سه قلوزایی و بیشتر میشود؛ هرچقدر تعداد قولها بیشتر باشد، احتمال نارس بودن بچهها بیشتر است. از سوی دیگر اغلب این مادران ممکن است به بیماران زمینهای مبتلا باشند که شانس نارس بودن بچهها را بیشتر میکند.
وی پیشرفت علم و تکنولوژی را در کاهش آمار مرگ و میر کودکان نارس مؤثر دانسته و خاطرنشان کرد: عامل دیگر که جمعیت نارسها بیشتر میکند، توانایی و پیشرفت علم در نگهداشتن کودکان نارس است. در گذشته بچههایی که نارس به دنیا میآمدند در همان ساعتهای اولیه از دنیا میرفتند؛ اما در حال حاضر در ایران در کل، بچههایی که با سن ۲۷ هفته به بالا به دنیا میآیند، وضعیت خوبی دارند و اصولاً زنده میمانند.
صادقی مقدم به آمار کودکان نارس نیز اشاره کرده و گفت: ۸ درصد از متولدین نارس به دنیا میآیند یعنی در سن حاملگی کمتر از ۳۷ هفته به دنیا میآیند. در دو سه سال اخیر یعنی در سالهای کرونا این آمار تا حدودی افزایش داشته است.
وی علت این ماجرا را همهگیری کرونا عنوان کرده و افزود: در دوران کرونا مادرها از ترس ابتلا کمتر به پزشک مراجعه میکردند. از سوی دیگر وضعیت اقتصادی خانوادهها کمی پایین آمده بود و این سبب شد که تعداد زیادی از مراجعات کاهش پیدا کند. مخصوصاً در مورد اتباع این وضعیت بدتر شد. با تغییر قیمت دلار این اتفاق بیشتر خودش را نشان داد و آمار کودکان نارس در کودکان اتباع افزایش پیدا کرد.
صادقی مقدم با تأکید بر اینکه شاخص بهداشت هر کشوری برابر با کاهش مرگ و میر کودکان زیر ۵ سال است، ادامه داد: عفونت دوران نوزادی، خفگی نوزادی و ناهنجاری مادرزادی هنوز در کشور ما قابل توجه است. نباید از بالا بودن سهم ازدواجهای فامیلی در به دنیا آمدن کودکان نارس به سادگی گذشت.
انتهای پیام/