صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۶:۱۴ - ۱۳ آبان ۱۴۰۲
با پروفسور بالتازار بدانیم 1؛

درختان چقدر رخدادهای اطراف‌شان را درک می‎کنند؟

آیا تصور ما درست است که درختان موجودات بی‌حرکت و آرامی هستند؟ یا اینکه آنها نیز احساس دارند و به محیط خود واکنش نشان می‌دهند؟
کد خبر : 876909

خبرگزاری علم و فناوری آنا- مریم ملی؛ از نگاه ما انسان‌ها، درختان موجودات بی‌حرکت و آرامی هستند که واکنش خاصی نسبت به محیط اطراف‎شان ندارند، خیلی سفت و محکم در جای‌شان ایستاده‎اند و ارتباط ویژه‎ای با محیط اطراف برقرار نمی‎کنند. اما واقعیت این است که شیوۀ ارتباطی درختان برای خودشان خیلی هم خوب است و به خیلی از اتفاقات هم واکنش نشان می‌دهند.

برخلاف تصور ما، درخت‎ها در ریشه‎های‌شان چیزی شبیه به مغز دارند و به کمک آن می‎توانند با هم در ارتباط باشند. حتی شاید بتوان گفت که آنها حافظه دارند؛ زیرا می‎توانند تاثیر بپذیرند و تاثیر بگذارند. شگفتی دیگر زندگی درخت‎ها این است که آنها حتی خانوادۀ خود را هم می‎شناسند به گفتۀ جنگل‌شناسی به نام «پیترولبن»، درخت مادر با لمس ریشه‌ها می‌فهمد کدام نهال از تبار او است.

درختان از نونهال‌های خود مراقبت و با ترشح ترکیبات قندی حافظۀ خود را به آنها منتقل می‌کنند. همان‎طور که تپش قلب خون را در بدن ما انسان‎ها به جریان می‎اندازد، کنشی شبیه به تپش آب را درون اندام درختان حرکت می‎دهد؛ با این تفاوت که قلب ما در هر دقیقه بین 60 تا90 بار می‌تپد، اما تپش درختان آب را هر چند ساعت یک‎بار به جریان می‎اندازد.

احساس شنوایی یکی دیگر از توانایی‎های عجیب درختان است که تا پیش از انتشار پژوهش‌های تازه کمتر درباره‎اش صحبت شده بود. حالا می‌دانیم که وقتی کرم‌ها و حشرات برگ درختان را می‌خورند، درختان صدایشان را می‌شنوند و برای دفاع از خود مواد شیمیایی ترشح می‎کنند. با این حال، درختان در برابر صداهای طبیعی مثل باد واکنشی ندارند. شاید بپرسید چرا تا کنون این واکنش‎ها را به چشم خود ندیده‌ایم و آن را احساس نکرده‌ایم؟ پاسخ ساده‎است: چون درخت‏ها خیلی خیلی کند هستند؛ آن‎ها به آرامی نسبت به تغییرات و حوادث محیط‎شان واکنش نشان می‎دهند و همین باعث شده تصور کنیم خیلی ساکت و بی‌احساس هستند.

انتهای پیام/

ارسال نظر