صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۴:۰۰ - ۰۹ آبان ۱۴۰۲

سرانجام دلیل لخته‌شدن خون بر اثر کرونا کشف شد

تیمی از محققان دانشگاه بیرمنگام در مطالعات جدید خود توانستند دلیل لخته‌شدن خون را در بیماری معروف به ترومبوسیتوپنی و ترومبوز ایمنی ناشی از واکسن کرونا شناسایی کنند.
کد خبر : 876114

به گزارش خبرنگار علم و فناوری آنا، یکی از مشکلاتی که باعث افزایش مرگ و میر بیماران کرونایی شده و حتی به عنوان عوارض ناشی از تزریق واکسن معرفی شده بود، لخته شدن خون در بیماران محسوب می‌شود. مکانیسمی که سبب شده بود برخی از بیماران در پی تزریق واکسن کرونا با مواردی از لخته شدن خون مواجه شوند. به تازگی دلیل این موضوع توسط پژوهشگران شناسایی شد.

مطالعات قبلی نشان داده بود که بدن بیماران مبتلا به این ناهنجاری، آنتی بادی‌هایی تولید می‌کنند که به پروتئینی به نام فاکتور پلاکت ۴ یا PF۴ می‌چسبند تا خوشه بزرگی از مولکول‌ها به نام کمپلکس ایمنی ایجاد کنند. به دنبال ایجاد یک کمپلکس، پلاکت‌ها و سلول‌های سیستم ایمنی که باعث لخته شدن و التهاب می‌شوند فعال شده، اما متاسفانه ماهیت عملکرد PF۴ در این رویداد، ناشناخته بود.

در این پژوهش، محققان نمونه‌های خونی اهداکنندگان سالم و سرم و پلاسمای بیماران مبتلا به VITT را بررسی کرده و برای اولین بار توانستند یاد بگیرند که چگونه فاکتور پلاکت ۴ به طور مستقیم در فعال شدن پلاکت‌ها نقش داشته و منجر به حوادث ترومبوتیک می‌شود.

شواهد حاکی از این واقعیت است که فاکتور پلاکت ۴ با چسبیدن به گیرنده‌ای به نام c-Mpl روی سطح پلاکت‌ها باعث تولید سلول‌های کوچکی شد که باعث لخته شدن می‌شوند.

پیپ نیکولسون (Pip Nicolson)، دانشیار بالینی در مرکز تخصصی پزشکی قلب و عروق در دانشگاه بیرمنگام و نویسنده ارشد این مطالعه در رابطه با این موضوع گفت: پیشرفت‌های عمده‌ای که در تولید واکسن در طول همه گیری جهانی کووید-۱۹ مشاهده شد، منجر به کاهش و توقف مرگ و میر ناشی از این ویروس شده و ترومبوز ایمنی ناشی از واکسن نیز کمتر گزارش شد.

در حالی که واکسن‌های جایگزین برای ادامه محافظت در برابر ویروس کرونا در برخی از کشور‌های جهان وجود داشت، درک مکانیسم‌های ایجاد کننده این موارد برای اطمینان از این که فناوری تحویل واکسن‌ها را می‌توان با اطمینان استفاده کرد، حیاتی است.

وی افزود: علاوه بر شناسایی روش جدیدی که در آن پلاکت‌ها به صورت بالقوه کشنده در VITT فعال می‌شوند، تحقیقات ما همچنین قادر به یافتن این است که چگونه این مکانیسم ممکن است منجر به ساخت دارو‌های جدیدی برای محافظت در برابر لخته‌های خون شود.

ریچارد بوکا (Dr Richard Buka)، پژوهشگر مؤسسه علوم قلب و عروق و نویسنده ارشد این مطالعه نیز اعلام کرد که می‌توان انواع دارویی را که برای درمان سرطان مغز استخوان استفاده می‌شود برای محافظت از بیماران VITT در برابر لخته شدن کشنده مورد استفاده قرار داد.

این تیم مطالعاتی از ترکیبی به نام ruxolitinib استفاده کردند که دارویی برای درمان برخی از انواع سرطان خون به شمار می‌رود برای مسدود کردن گیرنده‌ای که توسط PF۴ به دنبال رویداد ناشی از واکسن تحریک می‌شود، استفاده کردند. اگرچه آن‌ها خاطرنشان کردند که شکل فعلی این دارو برای استفاده در بیماران VITT نامناسب است، با این وجود مشخص شد که مسدود کردن مسیر از طریق داروی فوق، تجمع پلاکتی را کند کرده و یک راه بالقوه آینده برای محافظت از بیماران در برابر لخته شدن خون را نشان می‌دهد.

سامانتا مونتاگ (Samantha Montague)، پژوهشگر موسسه علوم قلبی عروقی در دانشگاه بیرمنگام و نویسنده ارشد این مطالعه در رابطه با موضوع فوق گفت: ما توانسته ایم یک مکانیسم بیولوژیکی جدید و مهم را از طریق تلاش برای درک کامل یک مکانیسم بیولوژیکی شناسایی کنیم. این کار به ما کمک می‌کند تا موارد اساسی تری را در مورد چگونگی تشکیل لخته‌های خون درک کنیم.

شرح کامل این پژوهش در آخرین شماره مجله تخصصی Blood منتشر شده است.

انتهای پیام/

ارسال نظر