صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۰:۰۱ - ۰۴ آبان ۱۴۰۲
هشدار دانشمندان؛

علائم حیاتی زمین در بدترین حالت در طول تاریخ بشر است

متخصصان آب‌وهوا با تأکید بر اینکه زندگی روی سیاره زمین در خطر است، خواستار گذار سریع و عادلانه به آینده‌ای پایدار شدند.
کد خبر : 875304

به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا، یک گروه بین‌المللی از دانشمندان هشدار داده‌اند «علائم حیاتی» زمین بدتر از هر زمان دیگری در تاریخ بشر است و این به معنای در خطر بودن حیات این سیاره است.

گزارش آن‌ها حاکی از آن است ۲۰ مورد از ۳۵ علامت حیاتی سیاره‌ای که برای ردیابی بحران آب‌وهوا استفاده می‌شود، در بالاترین حد خود قرار دارند. علاوه بر انتشار گاز‌های گلخانه‌ای، دمای جهانی و افزایش سطح دریا، این شاخص‌ها شامل تعداد جمعیت انسان و دام نیز می‌شود.

به گفته محققان، بسیاری از رکورد‌های آب‌وهوایی با حاشیه‌های بسیار زیادی در سال ۲۰۲۳ شکسته شد، از جمله دمای هوای جهانی، دمای اقیانوس‌ها و کاهش وسعت یخ دریای قطب جنوب.

بالاترین دمای سطح ماهانه ثبت شده در ماه جولای بوده و احتمالاً گرم‌ترین دمای سیاره در صد هزار سال گذشته بوده است.

دانشمندان همچنین فصل آتش‌سوزی فوق‌العاده‌ای را در کانادا نشان دادند که انتشار دی‌اکسید کربن بی‌سابقه‌ای را ایجاد کرد؛ مجموعاً ۱ میلیارد تن CO۲ معادل کل تولید سالانه ژاپن، پنجمین آلاینده بزرگ جهان. آن‌ها گفتند که منطقه عظیم سوخته می‌تواند نقطه عطفی در یک سیستم آتش‌سوزی جدید باشد.

محققان خواستار گذار به یک اقتصاد جهانی شدند که رفاه انسان را در اولویت قرار داده و مصرف بیش از حد ثروتمندان و انتشار بیش از اندازه کربن توسط کشور‌های ثروتمند را کاهش می‌دهد. آن‌ها می‌گویند ۱۰ درصد از گاز‌های گلخانه‌ای مسئول تقریباً ۵۰ درصد از انتشار جهانی کربن در سال ۲۰۱۹ بود.

دکتر «کریستوفر وولف» «Christopher Wolf» از دانشگاه ایالتی اورگان (OSU) آمریکا و نویسنده اصلی این گزارش، گفت: اگر اقدامی در مورد مشکل ریشه‌ای بشریت یعنی برداشت بی‌اندازه و نا ایمن از زمین صورت نگیرد، در مسیر فروپاشی بالقوه سیستم‌های طبیعی و اجتماعی-اقتصادی قرار خواهیم گرفت و جهان با گرمای غیرقابل تحمل و کمبود غذا و آب شرب مواجه خواهد شد.

تا سال ۲۱۰۰، حدود ۳ تا ۶ میلیارد نفر ممکن است خود را در خارج از مناطق قابل زندگی زمین بیابند و با گرمای شدید، محدودیت در دسترس بودن غذا و افزایش نرخ مرگ‌ومیر مواجه خواهند شد.

پروفسور «ویلیام ریپل» محقق دیگر OSU، گفت: زندگی در سیاره ما به وضوح در محاصره است.

روند‌های آماری الگو‌های بسیار نگران‌کننده‌ای از متغیر‌ها و بلایای مرتبط با آب‌وهوا را نشان می‌دهد. ما همچنین پیشرفت کمی در مورد مبارزه بشریت با تغییرات آب‌وهوایی شاهد بوده‌ایم.

هدف ما انتقال حقایق آب‌وهوایی و ارائه توصیه‌های سیاستی است. این یک وظیفه اخلاقی دانشمندان و مؤسسات ما است که بشریت را از هرگونه تهدید وجودی بالقوه آگاه کرده و رهبری در اقدام را از خود نشان دهند.

این تجزیه‌وتحلیل که در مجله Bioscience منتشر شده است، به‌روزرسانی گزارش سال ۲۰۱۹ است که توسط ۱۵۰۰۰ دانشمند تأیید شده است.

در این گزارش آمده است: برای چندین دهه، دانشمندان به طور مداوم در مورد آینده‌ای که با شرایط آب‌وهوایی شدید ناشی از فعالیت‌های انسانی در حال آسیب است، هشدار داده‌اند. متأسفانه زمان به پایان رسیده است... ما سیستم‌های سیاره‌ای خود را به سمت بی‌ثباتی خطرناک سوق می‌دهیم.

پروفسور «تیم لنتون» از دانشگاه اکستر در انگلیس و یکی از نویسندگان این گزارش گفت: این رکورد‌های افراطی به خودی خود هشداردهنده هستند و همچنین در خطر ایجاد نقاط اوج هستند که می‌توانند آسیب‌های جبران‌ناپذیری داشته باشند و تغییرات آب‌وهوایی را تسریع کنند.

وی افزود: بهترین امید ما برای جلوگیری از وقوع آبشاری از نقاط اوج اقلیمی، شناسایی و راه‌اندازی نقاط اوج مثبت در جوامع و اقتصادهایمان است تا از گذار سریع و عادلانه به آینده‌ای پایدار اطمینان حاصل کنیم.

رکورد‌های خارج از چارت: آیا بشر بالاخره اقلیم را خراب کرده است؟

دانشمندان گفتند: ما از شدت رویداد‌های شدید آب‌وهوایی در سال ۲۰۲۳ شوکه شده‌ایم که باعث شد صحنه‌های بسیار ناراحت‌کننده‌ای از رنج آشکار شود. ما از قلمرو ناشناخته‌ای که اکنون وارد آن شده‌ایم می‌ترسیم.

این گزارش بر سیل شدید در چین و هند، موج گرمای شدید در آمریکا و طوفان شدید مدیترانه‌ای که منجر به کشته شدن هزاران نفر در لیبی شد، تأکید کرد.

در این گزارش آمده است که تا اواسط سپتامبر، ۳۸ روز با میانگین دمای جهانی بیش از ۱.۵ درجه سانتیگراد بالاتر از سطح قبل از صنعتی شدن بوده است که هدف بلندمدت جهان برای محدود کردن بحران آب‌وهوایی است. به گفته محققان تا سال جاری، چنین روز‌هایی نادر بود.

سیاست‌های دیگر توصیه شده توسط دانشمندان شامل حذف تدریجی یارانه سوخت‌های فسیلی، افزایش حفاظت از جنگل‌ها، تغییر به سمت رژیم‌های غذایی مبتنی بر گیاه در کشور‌های ثروتمند و پذیرش معاهدات بین‌المللی برای پایان دادن به پروژه‌های جدید زغال‌سنگ و حذف تدریجی نفت و گاز بود.

آن‌ها اعلام کردند: ما همچنین خواستار تثبیت و کاهش تدریجی جمعیت انسانی با عدالت جنسیتی از طریق تنظیم خانواده داوطلبانه و با حمایت از تحصیل و حقوق زنان و دختران هستیم که نرخ باروری را کاهش می‌دهد.

به گفته آنها: مشکلات بزرگ به راه‌حل‌های بزرگ نیاز دارند؛ بنابراین، ما باید دیدگاه خود را در مورد وضعیت اضطراری آب‌وهوایی از صرفاً یک موضوع زیست‌محیطی مجزا به یک تهدید سیستمی و وجودی تغییر دهیم. اگرچه گرمایش جهانی ویرانگر است، اما تنها یک جنبه از بحران زیست‌محیطی فزاینده و مرتبط با آن را نشان می‌دهد - به عنوان مثال، از دست دادن تنوع زیستی، کمبود آب شیرین و بروز همه‌گیری‌ها.

دکتر «گلن پیترز»، در پروژه جهانی کربن، به تازگی گفت: برآورد اولیه برای انتشار جهانی CO ۲ در سال ۲۰۲۳ افزایش ۱ ٪ به یک رکورد دیگر بود.

انتشار جهانی باید ۴۵ درصد کاهش یابد تا شانس خوبی برای ماندن در دمای ۱.۵ درجه سانتیگراد وجود داشته باشد.

در سپتامبر، تجزیه‌وتحلیل متفاوتی از سیستم زمین با استفاده از ۹ مرز سیاره‌ای نشان داد سیستم‌های پشتیبانی حیات این سیاره به قدری آسیب دیده‌اند که زمین خارج از فضای عملیاتی امن برای بشریت قرار دارد.

مرز‌های سیاره‌ای محدودیت‌های سیستم‌های کلیدی جهانی - مانند آب‌وهوا، تنوع آب و حیات‌وحش - هستند که از بین رفتن این محدودیت‌ها، توانایی آن‌ها برای حفظ یک سیاره سالم در خطر نابودی قرار می‌گیرد.

انتهای پیام/

ارسال نظر