صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۷:۱۴ - ۰۳ آبان ۱۴۰۲
آنچه پیشینیان از خورشید ثبت کرده‌اند؛

کشف راز‌های خورشیدی از روی متون کهن کره‌ای

محققان با تحقیقات خود درصدد کشف راز‌های خورشیدی از روی متون کهن کره‌ای هستند.
کد خبر : 875117

به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا، خورشید، نزدیکترین ستاره به ما، مدتهاست که دانشمندان و ستاره شناسان را با رفتار اسرارآمیز و غیرقابل پیش بینی خود مجذوب کرده است.

تحقیقات نشان داده دینام مغناطیسی، لکه‌های خورشیدی ایجاد می‌کند و این لکه‌های تیره روی سطح خورشید، حاکی از تغییرات در فعالیت آن است.

طی قرن‌ها، محققان این لکه‌های خورشیدی را برای دنبال کردن یک الگوی رفتار چرخه‌ای رصد کردند که معمولاً در یک چرخه ۱۱ ساله رخ می‌دهد.

با این حال، خورشید همچنین دارای دوره‌های غیرقابل توضیحی از کاهش فعالیت خود است که به عنوان «کمینه بزرگ» شناخته می‌شود.

معروف‌ترین آن‌ها «Maunder Minimum» «کمینه ماندر یا مینیمم ماندر» دوره‌ای از سال ۱۶۴۵ تا ۱۷۱۵ بود که لکه‌های خورشیدی عملاً ناپدید شدند و زمین سردتر بود.

این دوره اغلب به عنوان عصر یخبندان کوچک شناخته می‌شود. از نظر پژوهشگران قرن نوزدهم این امر چنان ایده‌ای باورنکردنی به نظر می‌رسید که فقط فرض شد که در آن دوره هیچ‌کس لکه‌های خورشیدی را ثبت نکرده‌است.

دانشمندان مشتاق کسب اطلاعات بیشتر در مورد این کمینه ماندر و کشف اسرار آن‌ها بوده اند و اکنون گروهی از محققان برای یافتن پاسخ، به مرور گذشته روی آورده اند.

چرخه ها، شفق قطبی و تاریخ کره

سوابق تاریخی برای درک رفتار گذشته خورشید بسیار ارزشمند است. یکی از منابع جالب مورد استفاده در یک مطالعه اخیر از متون تاریخی کره‌ای در دوران سلسله چوسون می‌آید که از قرن ۱۴ تا ۱۹ ادامه داشت.

این متون که به طور قابل توجهی حفظ شده، شامل مشاهدات دقیق از آسمان شب، به ویژه وقوع شفق‌های قطبی است.

شفق‌های قطبی فراتر از زیبایی بصری‌شان چیز‌های بیشتری عرضه کرده اند چرا که ارتباط نزدیکی با فعالیت خورشیدی دارند. آن‌ها اغلب در طول دوره‌های فعالیت بالای خورشیدی ظاهر می‌شوند.

پژوهشگران کره جنوبی به پتانسیل موجود در این سوابق پی بردند و در کتاب‌های تاریخ تحقیق کردند و ۱۰۱۲ شفق را که بین سال‌های ۱۶۲۰ تا ۱۸۱۰ ثبت شده بودند، تجزیه و تحلیل کرد. با مطالعه فراوانی این شفق‌های قطبی نشان دادند در طول دوره کمینه ماندر چرخه‌های خورشیدی به طور چشمگیری کوتاه‌تر بود: میانگین فقط هشت سال.

این یافته غیرمنتظره درک ما از رفتار خورشید به چالش می‌کشد. این نشان می‌دهد که دینام خورشیدی - که مسئول تولید میدان‌های مغناطیسی خورشید است - در دوره‌های کمینه بزرگ بسیار متفاوت عمل می‌کند و باعث کوتاه شدن چرخه می‌شود.

این یک سوال مهم را ایجاد می‌کند: چه چیزی باعث ایجاد این حالت چرخه‌ای متمایز در دینام خورشیدی در طول کمینه‌های بزرگ می‌شود، و چه معنایی برای سیاره ما دارد؟

افشای اسرار خورشید

در حالیکه کمینه ماندر مدت هاست دانشمندان را گیج کرده است، این تحقیق جدید سرنخ‌های اساسی برای درک بهتر این معما ارائه می‌دهد. از الگو‌های آب و هوایی گرفته تا آب و هوای فضا، رفتار چرخه‌ای خورشید به شیوه‌های مختلف بر سیاره ما تأثیر می‌گذارد و هر تغییری در این چرخه‌ها می‌تواند پیامد‌های گسترده‌ای داشته باشد.

«اسکات مکینتاش»، یک فیزیکدان خورشیدی که در این مطالعه شرکت نداشته است گفت: دانشمندان نمی‌دانند چه چیزی باعث روند‌های چرخه خورشیدی طولانی مدت مانند کمینه ماندر می‌شود. چیز‌های زیادی وجود دارد که می‌تواند بر فعالیت خورشیدی در چنین دوره‌های طولانی تأثیر بگذارد. این شامل عوامل مختلف ممکن است، مانند تغییرات میدان مغناطیسی داخلی خورشید و حتی تأثیرات خارجی پرتو‌های کیهانی.

با این حال، مطالعه اخیر، که به سایر منابع داده در مورد فعالیت خورشید اضافه می‌کند، دیدگاه‌های جدیدی ارائه می‌دهد. این نشان می‌دهد که رفتار خورشید بیشتر از آنچه قبلا تصور می‌شد سازگار است و می‌تواند در دوره‌های فعالیت کم به حالت‌های مختلف تغییر کند.

دلایل پشت این تغییرات همچنان یک راز باقی مانده است، اما این مکاشفه الهام بخش دانشمندان است تا در پیچیدگی‌های رفتار خورشید ما کاوش کنند. خورشید همچنان ما را با طبیعت در حال تغییر خود شگفت زده می‌کند.

نتایج این تحقیقات در نشریه AGU Advances منتشر شده است.

انتهای پیام/

ارسال نظر