صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۰:۰۱ - ۰۲ آبان ۱۴۰۲

ارتباط مستقیم آرتروز لگن و درد مزمن چندموضعی

یک پژوهش تازه نشان می‌دهد رابطه مستقیم علّی و معلولی بین آرتروز لگن و درد مزمن چندموضعی وجود دارد.
کد خبر : 874830

به گزارش خبرنگار علم و فناوری آنا، در یک مطالعه پیشگامانه منتشر شده در آخرین شماره ژورنال علمی «آرتروز و غضروف»، محققان یک رابطه علت و معلولی قابل توجهی بین آرتروز لگن و درد مزمن چند موضعی را آشکار کردند. این تحقیق جامع از یک رویکرد تصادفی سازی مندلی (MR) پیشرفته برای بررسی ارتباط بین انواع مختلف آرتروز و بیماری‌های مشترک استفاده کرد.

این مطالعه از ابزار‌های ژنتیکی مشتق شده از بزرگ‌ترین مطالعات ارتباطی جامع ژنوم (GWAS) آرتروز برای اطمینان از استحکام یافته‌ها استفاده کرده است. این تحقیق روی آرتروز زانو، لگن و دست متمرکز شد که شامل داده‌های هزاران مورد و شاهد بود. بیماری‌های همراه مورد بررسی شامل افسردگی، خستگی، درد مزمن چند موضعی، سندرم روده تحریک‌پذیر (IBS) و نقرس، با ارتباط ژنتیکی برگرفته از مجموعه داده‌های گسترده مطالعات ارتباطی جامع ژنوم، یا مطالعه همباشی سراسرژنوم که به اختصار جی‌دبلیواِی‌اس (GWAS) خوانده می‌شود، بود.

نتایج این مطالعه بسیار پیشگامانه بود؛ چراکه براساس آن به طور قطع مشخص شد که آرتروز لگن یک اثر علّی بر درد مزمن چندموضعی دارد. این یافته جنبه‌ای از درد مزمن مرتبط با آرتروز را که قبلاً مورد بررسی قرار نگرفته بود آشکار می‌کند و راه‌های بالقوه برای درمان‌ها و مداخلات هدفمندتر را روشن می‌کند.

علاوه بر این، این مطالعه روابط جذاب دیگری را کشف کرد. مشخص شد که درد مزمن چندموضعی روی زانو، لگن، دست و آرتروز کلی اثر دارد. این نشان دهنده یک تداخل چندوجهی بین درد مزمن و زیرگروه‌های مختلف آرتروز است. جالب توجه است که افسردگی و خستگی بر آرتروز زانو و دست تأثیرات علّی دارند؛ اما بر آرتروز لگن تأثیری ندارند.

 



پیامد‌های این تحقیق عمیق است. این نه تنها درک ما را از رابطه پیچیده بین آرتروز و بیماری‌های همراه افزایش می‌دهد، بلکه راه را برای رویکرد‌های مؤثرتر و متناسب‌تر برای مدیریت درد مزمن در بیماران آرتروز هموار می‌کند. این یافته‌ها نویدبخش توسعه درمان‌ها و مداخلات هدفمند با هدف کاهش بار درد مزمن چند موضعی در افراد مبتلا به آرتروز لگن است.

این مطالعه نشان‌دهنده یک جهش به جلو در زمینه تحقیقات آرتروز است و بینش‌های جدیدی را ارائه می‌کند که پتانسیل ایجاد انقلابی در استراتژی‌های درمانی را برای افرادی که تحت تأثیر این وضعیت ناتوان‌کننده قرار دارند، ارائه می‌دهد. استفاده دقیق محققان از روش رویکرد تصادفی سازی مندلی و تجزیه و تحلیل جامع انجمن‌های ژنتیکی نتایجی را به همراه داشته است که تأثیر ملموسی بر زندگی بیماران آرتروز در سراسر جهان دارد.

 



این مطالعه با عنوان «ارتباط علتی بین انواع زیرمجموعه آرتروز و بیماری‌های مشترک: یک مطالعه تصادفی سازی مندلی» (Causal association between subtypes of osteoarthritis and common comorbidities: a Mendelian Randomisation study) توسط ویل تامپسون (Will Thompson)، سابهاشیسا سواین (Subhashisa Swain)، سیژنگ استیون ژائو (Sizheng Steven Zhao)، آن کمپس (Anne Kamps)، کارول کوپلند (Carol Coupland)، چانگفو کو (Changfu Kuo)، سیتا بیرما-زینسترا (Sita Bierma-Zeinstra)، جوس رون (Jos Runhaar)، مایکل دوهرتی (Michael Doherty) و ویا ژانگ (Weiya Zhang) تالیف شده است. این مقاله در ۲۱ اکتبر سال ۲۰۲۳ در ژورنال تخصصی «آرتروز و غضروف» (Osteoarthritis and Cartilage Open) منتشر شده است.

یاسر نظیفی گیلوان

انتهای پیام/

ارسال نظر