هشدار؛ تولید نانوپلاستیک با گرمکردن غذا در مایکروویو
به گزارش خبرنگار علم و فناوری آنا، محققان دانشگاه نبراسکا با مطالعه روی اثرات جانبی استفاده از مایکروویو اعلام کردند که با هر بار روشن کردن این دستگاه پلاستیکها را بمباران هستهای میکند!
کارشناسان دریافتند که با روشن کردن مایکروویو انبوهی از ذرات پلاستیکی ریز رها میشوند که در برخی موارد بیش از ۲ میلیارد نانوپلاستیک و ۴ میلیون میکروپلاستیک در هر سانتیمتر مربع می رسد. این میزان واقعاً نگرانکننده است و هنوز محققان به طور قطع نمیدانند که چگونه این مواد مصنوعی روی بدنمان تاثیر میگذارد.
به گفته کارشناسان، این مطالعه باید زنگ بیدارباش نه فقط برای والدین؛ بلکه برای سازمان غذا و داروی آمریکا باشد.
محققان دانشگاه نبراسکا شیشه شیرهای پلاستیکی کودکان را که مورد تأیید سازمان غذا و داروی آمریکاست به عنوان بخشی از مطالعهای که از سال ۲۰۲۱ شروع شده، در مایکروویو قرار دادند. این شیشهها با آب و مایعات دیگر پر شدند و به مدت سه دقیقه در مایکروویو قرار گرفتند. نتایج نشان داد که کودکان میکروپلاستیکهای تولید شده توسط این شیشه شیرها را بلعیدهاند.
«کازی الباب حسین» (Kazi Albab Hussain)، یکی از محققان دانشگاه نبراسکا، میگوید: برای نوزادم نتوانستم به طور کامل از استفاده از پلاستیک اجتناب کنم؛ اما توانستم از سناریوهایی که باعث انتشار بیشتر میکرو و نانوپلاستیکها میشد جلوگیری کنم. مردم نیز سزاوار دانستن این موارد هستند.
میکروپلاستیک ذرات پلاستیکی کوچکی هستند که در بلندترین قلههای زمین و عمیقترین اقیانوسها یافت شدهاند. سازمان «هنری فورد هلث» گزارش میدهد که ۷۷ درصد از افرادی که در یک مطالعه مورد آزمایش قرار گرفتند، میکروپلاستیک در خونشان داشتند.
برخی از میکروپلاستیکها از PFAS ساخته میشوند که معمولاً «مواد شیمیایی برای همیشه» نامیده میشوند؛ زیرا زمان زیادی طول میکشد تا تجزیه شوند. تخمین زده میشود که PFAS در خون ۹۷ درصد از آمریکاییها وجود دارد.
کارشناسان هنوز در حال بررسی تاثیرات میکروپلاستیکها و PFAS بر بدن هستند؛ اما به راحتی میتوان پیشبینی کرد که نتیجه این مطالعه اصلا خوب نخواهد بود.
حسین میگوید: بسیاری از مطالعات، از جمله مطالعه ما، نشان میدهد که سمیت میکرو و نانوپلاستیکها به شدت با سطح قرار گرفتن در معرض آن مرتبط است.
کارشناسان سلولهای کلیه را در معرض میکروپلاستیکهای آزاد شده در آزمایش مایکروویو بطری قرار دادند و متوجه شدند که حدود ۷۵ درصد از سلولها کشته شدند. محققان حال میخواهند دریافند که این میکروپلاستیکها چطور به کلیههای ما آسیب میزنند.
چگونه از میکروپلاستیکها اجتناب کنیم
برای اینکه در معرض میکروپلاستیکها قرار نگیرید در وهله اول نباید پلاستیکها را در مایکروویو قرار داد. حسین امیدوار است که در آینده نزدیک پلاستیک بهتری ساخته شود که ذرات کمتری را از خود آزاد میکند.
وی میگوید: امیدوارم روزی برسد که این محصولات برچسبهایی را با نوشته «بدون میکروپلاستیک» یا «بدون نانوپلاستیک» نشان دهند.
اکنون، بستههای غذایی بدون پلاستیک خوراکی، غلافهای قهوه و کیسههای چای قابل کمپوست و بطریهای شیشهای کودک برخی از محصولاتی هستند که خدمات مشابهی را بدون آلایندههای پلاستیکی کوچک ارائه میدهند.
انتهای پیام/